Investitorii mizează că BCE va ţine euro sub control

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie 2020

Investitorii mizează că BCE va ţine euro sub control

Creşterea recentă a monedei euro provoacă consternare la Banca Centrală Europeană, dar investitorii spun că factorii de decizie politică ar putea avea o sarcină dificilă în încercarea de a slăbi moneda, potrivit Financial Times.

Înalţi oficiali ai BCE au devenit mai neliniştiţi de avansul monedei euro, de când pandemia de coronavirus a zguduit pieţele financiare ale lumii la începutul acestui an. Moneda a crescut de la 1,06 dolari faţă de moneda americană, cel mai scăzut nivel din martie, până la peste 1,20 dolari săptămâna trecută. Un euro mai puternic pune greutate asupra economiei regiunii, făcând exporturile mai puţin competitive, reducând totodată preţul importurilor - într-un moment în care zona euro se confruntă deja cu deflaţie pentru prima dată în patru ani.

Creşterea monedei euro este de aşteptat să declanşeze o reducere suplimentară a prognozei BCE privind inflaţia în cadrul reuniunii sale politice de joi, ducând-o chiar sub obiectivul său de puţin sub 2%, potrviti Financial Times. Investitorii avertizează că preşedintele băncii, Christine Lagarde, şi colegii săi nu pot face prea multe pentru a afecta cursul de schimb. Punctul forte al euro, spun ei, este în mare parte produsul unei mari schimbări de politică faţă de Federal Reserve din SUA din acest an, precum şi o demonstraţie de sprijin pentru fondul european de recuperare a corona­virusului de 750 miliarde euro, înfiinţat în iulie.

"Pentru BCE, încercarea de a slăbi moneda euro este o sarcină din ce în ce mai sisifiană", a spus Peter Kinsella, şeful strategiei FX la managerul elveţian de active Union Bancaire Privee, adăugând: "Este ceva pentru Lagarde să reducă euro în această săptămână, dar este mai puţin clar ce poate face de fapt".

Investitorii nu cred că BCE are mult loc pentru a reduce ratele dobânzii de la actualul minus 0,5%. Potrivit analiştilor Nomura, piaţa estimează o reducere suplimentară a ratei depozitului cu 0,1 puncte procentuale până anul viitor. Dar au prognozat că banca centrală va lăsa ratele neschimbate şi, în schimb, îşi va mări programul de cumpărare de obligaţiuni de urgenţă de 1,35 miliarde euro, în încercarea de a atenua presiunea deflaţionistă.

În timp ce majoritatea factorilor de decizie din BCE sunt de acord cu faptul că recenta creştere a monedei euro nu este binevenită, nu există un consens clar cu privire la ce ar trebui să facă în acest sens.

"Trebuie să ne gândim cum vom vedea oprită o apreciere nefirească a monedei euro", a spus pentru Financial Times un membru al consiliului de conducere al BCE, vorbind sub anonimat. "Nu este nevoie imediată de a acţiona cu forţă - aşteptăm în continuare semne ale progresului recuperării", a mai adăugat acesta.

Deşi unii membri ai consiliului se mulţumesc cu ideea că puterea euro reflectă încrederea investitorilor în răspunsul UE la pandemie, alţii îşi fac griji că ar fi depăşită de Fed.

Acţiunea băncii centrale a SUA de a reduce ratele dobânzilor la aproape zero în faţa crizei Covid-19 a redus apetenţa investitorilor de a deţine activel în dolari. Trecerea Fed de luna trecută la o ţintă medie de inflaţie a slăbit în continuare moneda verde şi a crescut presiunea asupra BCE pentru a răspunde cu propria sa revizuire strategică, care urmează să fie finalizată anul viitor, arată analiza Financial Times.

"BCE are o imensă provocare în ceea ce priveşte limitarea forţei euro faţă de dolar în cadrul noii abordări a Fed", a declarat Krishna Guha, şeful politicii globale şi strategiei băncii centrale la Evercore ISI.

Membrul consiliului a declarat că BCE a trebuit să "urmărească faptul că politica SUA nu afectează în mod negativ propria noastră recuperare a zonei euro", adăugând: "Sper că acum consiliul de guvernare nu este excesiv de rigid în luarea deciziei şi implementării revizuirii strategice".

Alţi factori politici sunt mai relaxaţi în ceea ce priveşte puterea euro. Isabel Schnabel, director executiv al BCE, a declarat săptămâna trecută, potrivit Financial Times, că orice pierdere a competitivităţii exportatorilor din zona euro va fi compensată de creşterea comerţului global şi de creşterea provenită de un dolar mai slab. "Ceea ce am văzut este o inversare a fluxurilor anterioare de refugiu sigur", a declarat ea pentru Reuters, susţinând: "Acesta este de fapt un semn bun".

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca Lagarde să încerce un act de echilibrare în această săptămână - discutând despre euro subliniind modul în care banca centrală este pregătită să relaxeze politica în continuare dacă este necesar, dar fără a anunţa modificări mari.

Pariurile pe un euro mai puternic se apropie de cel mai înalt nivel înregistrat, potrivit datelor Comisiei SUA pentru tranzacţionarea la termen a mărfurilor. Aceast optimism creează potenţialul, susţin analiştii, pentru o retragere de la nivelul actual de doar puţin peste 1,18 dolari.

Dar unii investitori îşi menţin părerile.

"Intervenţia verbală durează o zi sau două, dar apoi piaţa se întoarce la concentrarea asupra politicii", a spus Kacper Brzezniak, manager de portofoliu la Allianz Global Investors. "Din acest punct de vedere, nu sunt sigur că pot face tot atâtea lucruri" pentru a slăbi euro, a spus el.

Factorii de decizie politică şi politicienii din alte părţi ale lumii pot "juca acelaşi joc", a adăugat Brzezniak, spunând: "Dacă Lagarde menţionează euro, nu mă îndoiesc că alte bănci centrale vor începe să vorbească despre propriile valute şi probabil că Donald Trump va începe din nou să vorbească despre dolar".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb