Investitorii solicită publicarea preţului minim pentru pachetul de acţiuni "Petrom"

A.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iulie 2011

Investitorii solicită publicarea preţului minim pentru pachetul de acţiuni "Petrom"

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut Guvernului să ia în calcul publicarea, atât pentru tranşa alocată investitorilor instituţionali, cât şi pentru tranşa celor de retail, a unui preţ minim, în paralel cu cel maxim anunţat, pentru pachetul de acţiuni Petrom ce urmează să fie vândute în cadrul ofertei publice secundare pe Bursă, potrivit unui comunicat al AIPC.

Preţul minim trebuie să se încadreze în media de tranzacţionare a acţiunii SNP la cota Bursei din ultimele 52 de săptămâni, conform sursei citate.

"Acest lucru ar determina participarea, în perioada alocată subscrierii ofertei, a unei mase mai mari de investitori, atât instituţionali, cât şi de retail", precizează comunicatul, citat de Agerpres.

De asemenea, AIPC consideră că în contextul economic actual, preţul de vânzare în cadrul ofertei publice secundare a acţiunilor Petrom ar trebui să conţină un discount în raport cu preţul actual de piaţă.

"Reamintim Guvernului Româ-niei ca această listare se realizează într-o perioadă agitată din punct de vedere economico-financiar, că preţul de vânzare în cadrul ofertei publice secundare a acţiunilor Petrom S.A. ar trebui să conţină un discount în raport cu preţul actual de piaţă şi că pretenţiile financiare exagerate pot duce la finalizarea ofertei fără succes", potrivit sursei citate.

AIPC subliniază că Bursa de Valori Bucureşti este considerată piaţă de frontieră (frontier market) alături de alte burse din state precum Bulgaria, Croaţia, Estonia sau Kazahstan din cauza lichidităţii şi a capitalizării reduse, iar pentru a trece de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă, Bursa are nevoie de noi listări care să mărească numărul de acţiuni libere tranzacţionate în piaţă.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital recomandă Guvernului să folosească modelul Bursei din Polonia pentru a îmbunătăţi situaţia BVB.

"Ofertele publice derulate la Bursa din Varşovia, în ultimii cinci ani, au atras peste 6 milioane euro şi pes-te 421.500 de investitori noi", este menţionat în comunicat.

De asemenea, investitorii atenţionează Executivul şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare că Româ-nia are nevoie acută de capitaluri şi nu îşi permite, în acest moment, să le exporte. Conform APIC, în ultimii doi ani, peste 500 milioane de euro din activele fondurilor au fost plasate în străinătate, din care 200 milioane ale fondurilor de pensii datorită lipsei de oportunităţi de investiţii pe Bursa din România.

Ministerul Economiei şi-a propus să obţină un preţ mai mare de 600 de milioane de euro din vânzarea pachetului minoritar, de 9,86% din acţiunile Petrom, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, ministrul Economiei, Ion Ariton.

"Eu personal, care am fost angajat la Petrom, aş vrea să vindem cu un leu mai mult decât a fost vândut pachetul celălalt de la Petrom", a spus Ariton.

Sindicatul de intermediere constituit din Renaissance Capital Limited, EFG Eurobank Securities, BT Securities şi SC Romcapital a fost selectat pentru a intermedia oferta publică secundară de vânzare de acţiuni emise de SC OMV Petrom SA, derulată de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie. Comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimările pieţei, situate undeva la 4-5 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Renaissance Capital Limited este o banca ruseasca mascata. ! Asadar, pe fata ,dl Basescu ii critica pe rusi iar in spate, dl Ariton ,vinde actiunile Petrom rusilor! Noi credem ca si restul bancilor ce formeaza sindicatul respectiv au ceva capital rusesc .

    1. Renaissance e intermediarul, nu cumparatorul.

      E ca atunci cand cumperi pizza: daca ti-o aduce la usa un baiat rus, iar tu dai banii si iei marfa, inseamna ca rusul mananca pizza? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb