• Steven van Groningen (CIS): Este greu să ne gândim la creşterea economică în lipsa unui nivel minim de predictibilitate
Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini afirmă că, în condiţiile în care nu există un nivel minim de predictibilitate, le este greu să se gândească la creşterea economică. Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS) din România, a declarat în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale: "Lipsa de creştere economică cu care se confruntă la ora actuală România este un fenomen de înţeles, dar care ne îngrijorează. Dacă nu avem un nivel minim de predictibilitate, este greu să ne gândim la creştere economică. De aceea, este necesar ca legislaţia să fie adoptată după consultări cu mediul de afaceri, dar şi după realizarea unor studii de impact".
Reprezentanţii FMI se află în prezent în faza de consultări cu oamenii de afaceri, dar şi cu alţi actori ai mediului economic. "În acest moment, nu ştim ce se va întâmpla la nivel politic şi nici care va fi impactul asupra nivelului de taxe sau a legislaţiei muncii. La ora actuală, este dificil de întocmit un plan de afaceri. O lipsă de predictibilitate a existat şi în trecut, însă acum se combină cu o criză la nivel mondial", a subliniat preşedintele CIS.
• Dan Schwartz (AmCham): Este nevoie de linişte politică pentru ca afacerile să poată funcţiona
Oamenii de afaceri au nevoie de linişte în zona politică pentru ca afacerile lor să funcţioneze la parametri normali, a declarat, ieri, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dan Schwartz, managing partner, RSM Scot, companie membru al Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).
"Instabilitatea politică generează întotdeauna întrebări pentru investitori. Este o problemă pentru noi, ca ţară, deci avem nevoie de o relativă linişte politică pentru ca businessul să poată funcţiona cum trebuie", a afirmat Dan Schwartz. Acesta a subliniat că "nu se pune problema renunţării la unele investiţii, este prea devreme pentru aşa ceva".
Întrebat despre discuţiile pe care membrii AmCham le-au avut cu reprezentanţii FMI, Dan Schwartz a spus că au fost abordate "numai teme generale, de economie, de macroeconomie" şi că "nu au fost generate nici mesaje îmbucurătoare şi nici altfel, a fost un dialog, dar fără mesaje din partea FMI".
"Mesajele noastre au fost cele obişnuite pe care mediul de afaceri le susţine. Avem nevoie de stabilitate politică, avem nevoie de stabilitate legislativă", a subliniat Dan Schwartz, citat de Agerpres.
AmCham România are circa 320 de membri - companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste 10 miliarde dolari şi aproximativ 250.000 de locuri de muncă create. AmCham România este afiliată la Camera de Comerţ a SUA şi membră a Consiliului European al Camerelor de Comerţ Americane.
AmCham România are circa 320 de membri - companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste 10 miliarde dolari şi aproximativ 250.000 de locuri de muncă create.