Investitorii străini, nemulţumiţi de modificarea legislaţiei penale

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 21 noiembrie 2018

Investitorii străini, nemulţumiţi de modificarea legislaţiei penale

Modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală "vor avea efecte negative inclusiv asupra mediului de afaceri", avertizează Consiliul Investitorilor Străini (FIC) printr-o scrisoare transmisa conducerii celor două Camere ale Parlamentului.

Ei susţin că în cele două coduri au fost aprobate articole care cresc riscurile pentru firme, care pot duce la stag-narea evoluţiei economice a ţării noastre şi care pot atrage o diminuare a interesului investitorilor străini pentru economia naţională.

FIC afirmă că, dacă legislaţia penală va rămâne în forma adoptată, în sesiunea extraordinară din luna iulie, de către coaliţia parlamentară PSD-ALDE, şi dacă aceasta va intra în vigoare, multe companii care au calitatea de persoane vătămate în dosarele penale şi care reclamă prejudicii nu-şi vor mai putea recupera pierderile mari înregistrate în urma săvârşirii de infracţiuni de corupţie sau infracţiuni de serviciu.

Investitorii străini susţin că modificările sunt de natură să genereze neîncredere în capacitatea statului român de a asigura legalitatea, stabilitatea şi predictibilitatea relaţiilor de afaceri şi a mediului de afaceri în general, dar şi de a proteja interesele companiilor şi cetăţenilor ce îşi desfăşoară activitatea într-un mod transparent, corect, profesionist şi cu respectarea riguroasă a dispoziţiilor legale şi a angajamentelor asumate.

Ei critică modificarea art. 17 Cod Penal prin care se elimină posibilitatea persoanei vătămate de a introduce plângeri penale întemeiate pe fapta abuzivă a unui funcţionar public, bazată pe neîndeplinirea unui act constând într-o omisiune, răspundere al cărei temei rezidă într-o obligaţie contractuală.

De asemenea, investitorii străini sunt nemulţumiţi de abrogarea alin. 2 al art. 175 Cod Penal, ce elimină categoria funcţionarilor publici asimilaţi.

FIC susţine: "În anumite situaţii, aceste categorii profesionale pot avea un rol determinant în gestionarea banilor publici sau a fondurilor din bugetul general al Uniunii Europene; de aceea, în măsura în care antreprenorii/companiile care intenţionează să acceseze surse de finanţare/cofinanţare din astfel de fonduri pentru diverse proiecte de investiţii, ar descoperi potenţiale infracţiuni de corupţie şi/sau de serviciu (de exemplu, luare de mită, delapidare, etc.) comise, de exemplu, de funcţionari bancari, nu ar mai avea des-chisă calea unor plângeri penale împotriva acestora".

Alte modificări criticate de investitorii străini se referă la modificarea conţinutului infracţiunii de trafic de influenţă, dezincrimarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu, introducerea în art. 305 din Codul de procedură penală a termenului de decădere de 1 an, de la începerea urmăririi in rem, pentru începerea urmăririi penale cu privire la persoană, modificarea art. 153 din acelaşi cod, referitor la obţinerea de date financiare şi la confidenţialitatea lor, precum şi modiciarea art. 83 prin care se introduce dreptul inculpatului de a fi încunoştinţat de data şi ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Conform acestui articol, încunoştinţarea se face prin notificare telefonică, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces- verbal, iar absenţa sa nu împiedică efectuarea actului. Investitorii străini consideră că este inadmisibil ca toată urmărirea penală - inclusiv audierea părţilor vătămate, a părţilor civile, etc. - să fie efectuată în prezenţa inculpatului şi că acest lucru ar îngreuna obţinerea probelor de către organele de cercetare penală.

FIC îşi exprimă disponibilitatea de a dialoga şi a participa la discuţiile pe această temă cu toate instituţiile implicate în procesul decizional şi legis-lativ, menţionând că susţine proiectele de lege care contribuie la diminuarea riscurilor sociale din ţara noastră.

O copie a scrisorii întocmită de FIC va fi transmisă şi preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Viorica Dăncilă, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, mnistrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Ştefan Oprea, preşedinţilor tuturor partidelor parlamentare şi membrilor comisiilor juridice din Senat şi Camera Deputaţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb