Investitorii străini se tem de datoriile publice ale Europei de Est

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 noiembrie 2009

Cursul de schimb nu a fost influenţat de alegerile prezidenţiale

Randamentele pieţelor bursiere şi valutare au atins 50% în acest an în zona Europei de Est, dar aceasta îşiS poate pierde poziţia de principală ţintă de investiţii a continentului, din cauza nivelului ridicat al datoriilor statelor, conform site-ului Bloomberg. "Unii investitori ar putea subestima potenţialul presiunilor ce pot fi exercitate asupra obligaţiunilor şi valutelor", a declarat Tim Haaf, analist în cadrul Pacific Investment Management Co., divizie a grupului Allianz SE.

Nicolae Alexandru Chidesciuc, economist şef la ING Bank, are o opinie diferită: "Un nivel ridicat al datoriei publice nu este un impediment în atragerea investitorilor străini, ceea ce contează pentru aceştia sunt poziţiile economice sănătoase, politici fiscale şi monetare. În cazul României, datoria publică este de 30% din PIB, în creştere, dar suntem sub nivelul maxim impus de UE, de 60%".

Creşterile deficitelor publice au obligat unele ţări din Uniunea Europeană, precum Polonia şi Letonia, să îşi amâne calendarele de aderare la zona euro.

România şi Ungaria au fost nevoite să implementeze reduceri bugetare ce au intensificat recesiunile, pentru a întruni criteriile necesare primirii împrumuturilor externe de câte 20 miliarde euro (circa 30 miliarde dolari), credite necesare finanţării deficitelor bugetare şi de cont curent, potrivit site-ului Bloomberg, citat de NewsIn.

Deşi au înregistrat în ultimii ani creşteri economice puternice, ţările din Europa de Est se bazează, în prezent, pe credite externe de circa 100 miliarde dolari, echivalent cu 69% din totalul la nivel mondial, din surse precum Fondul Monetar Internaţional (FMI) sau Banca Mondială.

Rachel Ziemba, analist în cadrul Roubini Global Economics declară că "Europa de Est este şi va continua să fie în urmă celorlalte pieţe emergente.

Există numeroase aşteptări legate de o revenire susţinută de exporturi, însă Europa de Vest va putea absorbi o cantitate limitată de bunuri".

Cursul de referinţă al BNR a scăzut uşor

Cursul de referinţă al BNR a scăzut, ieri, nesemnificativ la 4,2809 lei/euro, pe o piaţă apatică, cu variaţii reduse ale cotaţiilor.

Dealerii de pe piaţă nu cred că alegerile prezidenţiale au avut un impact clar asupra cursului de schimb, acesta nefiind influenţat direct de aceste alegeri. Pe piaţă cursul s-a tranzacţionat asemănător nivelului de vineri, nu s-a observat nimic deosebit, potrivit dealerilor.

Volumul de tranzacţionare a fost foarte mic, chiar cel mai mic de până acum, au spus dealerii de pe piaţă. Nu a fost o piaţă mult mai diferită de ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, piaţa a fost liniştită, cu o volatilitate mai redusă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb