Româna se află în primele 20 de limbi vorbite, printre cele 6.000 - 7.000 de pe planetă, afirmă preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.
"Prin limba noastră comunicăm şi ne prezentăm lumii cu literatura română, adică acea pleiadă de lumi recreate de scriitorii români, de la cronicari încoace. În rândul celor 6.000 - 7.000 de limbi vorbite de pe planetă, româna se află - în funcţie de criterii obiective, fixate de neromâni - între primele 15 - 20, ceea ce nu este puţin lucru. (...) Să o păzim aşa cum ne îndemna cândva Ienăchiţă Văcărescu şi să o dăm frumoasă, caldă, curată şi strălucitoare feţilor şi fetelor noastre", spune Ioan-Aurel Pop, într-o declaraţie acordată Agerpres, cu prilejul aniversării Zilei Limbii Române.
Pentru preşedintele Academiei, "limba română este efigia cea mai pregnantă a românilor".
"Limba este ca un organism viu, care se naşte, creşte, se dezvoltă, îmbătrâneşte şi moare odată cu poporul care a creat-o şi căruia i-a servit ca mijloc de comunicare. De aceea, vorbim de limbi vii şi de limbi moarte. A noastră este vie şi oricât de contaminată este cu neologisme, cu barbarisme, cu hiperurbanisme, cu prescurtări sau cu SMS-uri năstruşnice, nu trebuie să ne temem. Limba română are puterea de a rămâne ea însăşi, în ciuda variatelor influenţe", consideră Ioan-Aurel Pop.
El subliniază că "nu poţi fi român dacă nu vorbeşti româneşte, deşi poţi vorbi româneşte fără să fii român".
"În ciuda unor elucubraţii născute din prea multă iubire, din rea-voinţă, din ignoranţă sau din dorinţa de a epata (de exemplu: limba română este limba dacică eternă şi nu are nicio legătură cu limba latină; limba română este o limbă balcanică, fără personalitate, sistematizată abia în secolul al XVIII-lea prin relatinizarea sa de către Şcoala Ardeleană; româna este o limbă în care nu ar trebui să ne mai exprimăm, ci să o folosim doar pentru imprecaţii etc.), limba noastră rămâne viaţa noastră ca popor. Nu există popor pe lumea asta care să nu îşi preţuiască, îngrijească şi conserve limba. La fel fac ori ar trebui să facă şi românii. Că unii s-au plictisit să audă că limba noastră este 'ca un fagure de miere' sau că este 'limbă sfântă, limba vechilor cazanii' sau că este principala formă de comunicare verbală şi scrisă a poporului român - este treaba lor. Azi este mai uşor decât odinioară să te cufunzi în altă limbă, în altă limbă de comunicare. Evident, nu va fi precum limba care vine de la mamă şi de la bunică, dar, pentru urmaşi, se pot schimba şi mamele şi bunicile", spune preşedintele Academiei, potrivit sursei citate.
Profesorul Ioan-Aurel Pop aminteşte că Academia Română a finalizat, în anul 2000, Dicţionarul Tezaur al Limbii Române, "un monument menit să învingă timpul".
"Noi, care 'locului ne ţinem', ne-am cultivat limba, am normat-o, i-am stabilit o gramatică şi am scos-o în lume. Academia Română, încă de la înfiinţare, s-a îngrijit de corectitudinea limbii şi de zestrea ei. În mai bine de un secol, lingviştii români de la Academie au creat Dicţionarul Tezaur al Limbii Române, început înainte de 1900 şi terminat după anul 2000. Este un monument menit să învingă timpul, în zeci de volume şi cu aproape 200.000 de cuvinte, comentate şi definite după regulile ştiinţei. Mai sunt atlasul lingvistic, colecţia de literatură română (în aproape 250 de volume) şi câte altele! Mie îmi place să spun că cea mai importantă creaţie spirituală a poporului român este limba română. S-o păzim aşa cum ne îndemna cândva Ienăchiţă Văcărescu şi s-o dăm frumoasă, caldă, curată şi strălucitoare feţilor şi fetelor noastre!", mai spune Ioan-Aurel Pop.
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 31 august. Ea a fost instituită prin Legea 53/2013. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în acest sens. Actul normativ a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2019, 13:42)
Un sfertodoct cățărat în funcții .
Nu știe să caute nici pe net informații elementare.
Nu avem cum să fim în primele 15 (?)-20 , caci următoarele sunt clar peste
Mandarina, spaniola, engleza, hindi, araba, bengali, portugheză, rusă, japoneza, punjabi, germana, javaneza, turcă, vietnameză, tamil ,italiana, persana, filipineza, coreeană, urdu, franceza
Gata is 21.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2019, 15:46)
Istetule, ai uitat moldoveneasca!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2019, 21:08)
Ce ghidusi marii prof.univ, din Cluj; unul vorbeste de 20 de limbi, altul de 20 de elemente de calorifer de pe columna.Interesanta si translatia;cel de filosofie vorbeste de calorifer ca descoperire istorica,cel de istorie se da mare lingvist.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2019, 20:25)
David Prodan muncă de arhivă si opere care vor rezista sute de ani:SUPPLEX,IOBAGIA,RASCOALA.IOAN Aurel Pop,deja obosit,cuvântare bombastice,cărți pe care le poti cumpara de la anticariate,perisabile.Cum dracu sa evoluăm domnule? Cuvântarea sa o adaugi LA CV !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2019, 15:49)
Tare invidios mai poti fi! Cu lepadaturi ca tine a "progresat" neamul si limba.