Ioan Cuzman, SIF1: "Există câteva semne de întrebare privind Fondul Proprietatea"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 4 ianuarie 2011

Ioan Cuzman, SIF1: "Există câteva semne de întrebare privind Fondul Proprietatea"

Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana" (SIF1), este mai puţin entuziast decât ceilalţi jucători privind investiţia în acţiunile Fondului Proprietatea, una dintre "marile speranţe" ale pieţei de capital autohtone, aşteptată să se listeze la Bursă peste aproape trei săptămâni. Preşedintele SIF1 pare sceptic faţă de posibilitatea ca Fondul să aibă un cuvânt de spus în managementul companiilor de stat unde este acţionar. Domnia sa mai este reticent şi cu privire la evoluţia preţului titlurilor FP după listare.

"Există câteva semne de întrebare privind Fondul Proprietatea. Aş da ca exemple participaţiile Fondului la companiile de stat unde nu ştim exact ce se întâmplă şi unde Fondul nu a putut să îşi impună punctul de vedere, după cum am văzut în cazul donaţiei de 400 de milioane de lei pe care Romgaz a trebuit să o facă la bugetul de stat", a declarat domnul Ioan Cuzman, adăugând: "De asemenea, există incertitudini legate şi de comportamentul acţionarilor Fondului odată ce acesta va fi listat; nu ştim dacă nu cumva oferta de acţiuni FP va depăşi cererea, situaţie care ar putea să aibă un impact semnificativ asupra preţului acţiunilor. Oricum, Fondul Proprietatea va fi o lecţie sau o experienţă de căpătâi pentru piaţa de capital autohtonă".

Spre deosebire de alte societăţi de inves-tiţii financiare, SIF "Banat-Crişana" a început relativ recent să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea, investind circa nouă milioane de lei în aceste titluri. SIF "Moldova" este de departe SIF-ul cu cele mai importante investiţii la Fondul Proprietatea, deţinând circa 0,7% din capitalul social al Fondului. SIF "Muntenia" şi SIF "Transilvania" au raportat şi ele investiţii de câteva milioane de lei în acţiunile Fondului, în ultimele luni din 2010, vânzând, în schimb, din deţinerea la "BRD Groupe Societe Generale".

Previziuni: în 2011, rezultate similare cu 2010

Anul trecut, SIF-urile au fost unele dintre societăţile care au dezamăgit inves-titorii, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, închizând 2010 cu o pierdere de circa 10%. SIF1 a raportat, în primele nouă luni ale anului, un profit net de 44,3 milioane de lei, cu aproape 60% mai mic faţă de perioada similară a lui 2009.

Ioan Cuzman speră, însă, ca SIF "Banat-Crişana" să reuşească să obţină şi în 2011 cel puţin rezultate similare cu anul trecut, cu atât mai mult cu cât previziunile pentru evoluţia economiei autohtone sunt destul de precaute pentru acest an: "În ceea ce priveşte evoluţia SIF1 în 2011, sper să reuşim să avem cel puţin rezultatele din 2010. Plănuim o schimbare a strategiei la nivelul portofoliului, ne dorim să tranzacţionăm pe pieţele externe, însă am descoperit că acest lucru este mult mai complicat decât ne-am fi aşteptat. Există multe aspecte tehnice care trebuie rezolvate, care au legătură cu Depozitarul unde vor fi ţinute acţiunile cumpărate, cu intermediarul prin care vom face achiziţiile etc. Pentru 2011, estimările privind economia sunt destul de moderate. Eu cred că ar trebui să fim fericiţi dacă vom avea o creştere economică zero".

SIF1 este parte într-un proces cu Banca Transilvania, solicitând anularea Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor Băncii Transilvania de la finele lunii aprilie 2010, când acţionarii au respins, atunci, solicitarea SIF1 ca administratorii băncii să fie aleşi prin metoda votului cumulativ. Tribunalul Comercial Cluj a respins, la finele anului trecut, cererea SIF1. Ioan Cuzman spune că administratorii societăţii urmează să decidă dacă vor continua procesul şi la alte instanţe.

Recent, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a respins cererea mai multor societăţi din "Grupul Banca Transilvania" de revocare a Instrucţiunii nr.1/2007 privind pragul limită de deţinere de 1% la SIF-uri. Reprezentantul societăţilor din "grupul BT" a solicitat ca numărarea şi suspendarea drepturilor de vot aferente acţiunilor ce depăşesc 1% să fie făcută de Adunarea Generală a Acţionarilor, însă CNVM a replicat că aceste proceduri cad în sarcina Consiliului de Administraţie al SIF-ului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. De ce au crescut slariile la SIF 1 cu peste 50% in 2010, an de criza ?

    Pentru ce realizari ? 

    1. A devenit unul din cei mai bogati oameni din Romania, fostul activist de la judeteana de partid din ARAD.

      pentru ca e mosia noastra si facem ce vrem pe ea, marim salarii , semnam contracte cu parandarat. ce daca esti actionar ??? facem ceva pe dreptul tau de proprietate. noi suntem comunisti si nu ii suportam pe actionari iar statul ne tine spatele.

      In principiu Cuzman are dreptate. S.a speculat prea mult cu actiunile FP, cumparandu/se in cantitati exagerate inainte de a fi listate. Cei care au cumparat cu 0,2 vor fi fericiti daca vor putea sa vanda cu 0,3. Asa ca nu astept un pret de tranzactionare mai mare de 0,5. Intreprinderile de stat sunt interesate de salarii mari si nu de dividende. Dividendele mici dela BRD si sifuri au dezamagit atat investitorii straini cat si pe cei din tara care isi muta banii la banci. chiar si la sifuri dividendele nu reprezinta nici jumatate din dobanda bancara ca sa nu mai vorbesc de SNP care de 5 ani a uitat sa mai dea dividende. In concluzie este posibil ca listarea FP sa nu schimabe cu nimic evolutia BVB.

    Nu inteleg cu ce ajuta pe actionarii SIF1 procesul cu BT? Nu cumva este vorba doar de un orgoliu prostesc al dlui Cuzman? As dori ca acesta sa explice actionari;lor de ce se cheltuiesc atatea resurse pe un proces inutil.

    1. Cred ca a visat rau cu o noapte inainte nea Gusman. Ce broker mai este si asta? Chiar ca rumanii stiu tot mai putin treaba cu bursa.

      Daca si asta mai are tupeul sa scoata capul in lume!!!!  

      Verificati in cate procese este implicat sif-ul condus de dnul Cuzman.Eu am ramas uimit.Efectiv cred ca este un procesoman.Cu TLV nu are nici o sansa deoarece nu are dreptate.In calitate de mic actionar la TLV sper ca aceasta sa ceara daune deoarece procesul de majorare a capitalului social a fost intarziat cu aproape jumatate de an.Nu mai vorbesc de faptul ca dnul Cuzman contesta in instanta orice decizie a TLV inclusiv aceea de numire a direcorilor de agentii/sucursale etc .E aberant.Pentru binele micilor actionari ai sif ului sper ca aceste daune sa le plateasca dansul din buzunar.

    Sa nu.i subapreciem pe granzii sifurilor care reusesc sa tina pragul la 1%, cu ajutorul parlamentarilor care trag de timp!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb