Deputatul de Braşov Ioan Ghişe acuză Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal, care, "invocând reforma morală a PNL", a hotărât excluderea din partid a doi parlamentari prin "încălcarea" statutului, "pe baza unui nou criteriu, adoptat pe loc şi care nu face parte din statut".
Într-un comunicat difuzat ieri, Ioan Ghişe, făcând referire la excluderea sa şi a deputatului Mona Muscă, susţine că Delegaţia Permanentă s-a substituit Congresului PNL şi a adăugat unui articol din statut "o nouă situaţie privind excluderea din partid a unui membru".
"Ar fi fost poate mai fericit ca < reforma morală > în PNL să înceapă prin respectarea statutului. Legalitatea este un principiu fundamental al democraţiei", conchide deputatul de Braşov Ioan Ghişe.
Delegaţia Permanentă a PNL a decis, în şedinţa de sâmbătă de la Constanţa, ca deputaţii Mona Muscă şi Ioan Ghişe să fie excluşi din partid pe motivul colaborării cu securitatea.
• Theodor Stolojan consideră că PNL va pierde din credibilitate
Consilierul prezidenţial membru PNL, Theodor Stolojan, a declarat că PNL a greşit prin excluderea Monei Muscă din partid. "PNL va pierde în continuare din credibilitate prin această apucătură de inchiziţie", a declarat Theodor Stolojan, citat de Rompres.
Stolojan regretă decizia luată de Delegaţia Permanentă a PNL de excludere din partid a Monei Muscă şi a lui Ioan Ghişe şi spune că ar fi fost mai bine ca liberalii să aştepte un verdict dat de CNSAS.
Consilierul prezidenţial o apără pe Mona Muscă afirmând că aceasta nu a făcut rău nimănui, chiar dacă a semnat un angajament cu Securitatea. "Prin întreaga ei activitate după decembrie "89 a demonstrat că este un politician corect, onest şi eficient şi a făcut enorm pentru PNL. Şi PNL este astăzi la putere şi datorită activităţii Monei Muscă", a precizat Theodor Stolojan.
Liberalul Theodor Stolojan acuză însă o parte din conducerea PNL de colaborare cu fos-ta Securitate afirmând că "este un membru al Biroului Permanent Central, Gheorghiof, care el însuşi are probleme cu Securitatea, cu dosarul său".
• Lucian Bolcaş: Excluderea celor doi liberali este tipică judecăţilor staliniste ale anilor "50
Vicepreşedintele executiv al Partidului România Mare (PRM), Lucian Bolcaş, a declarat, citat de Rompres, că excluderea deputaţilor Mona Muscă şi Ioan Ghişe din PNL este tipică judecăţilor stalinis-te ale anilor "50. Pe de altă parte, domnia sa a precizat că excluderea celor doi liberali este problema internă a PNL, care are propriile criterii de apreciere.
Pe de altă parte, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că îi este greu să aprecieze consecinţele, la capitolul imagine, pe care le va avea excluderea din partid a deputaţilor Mona Muscă şi Ioan Ghişe, dar a precizat că Partidul Naţional Liberal nu a putut să facă niciun fel de "rabat", din cauza hotărârii de principiu de a-i exclude pe toţi cei care au colaborat cu securitatea.
"Un partid nu este o instanţă juridică, el ia decizii politice, şi, pentru ca demersul de reformă morală să nu poată fi pus la îndoială, a trebuit să facem nişte gesturi care o să coste", a spus premierul.
Excluderea celor doi deputaţi s-a decis prin vot secret. Pentru excluderea Monei Mus-că au votat 62 de liberali, fiind înregistrate cinci voturi împotrivă şi o abţinere. Pentru excluderea lui Ioan Ghişe au votat 56 de liberali, 11 împotrivă şi o singură abţinere.
Deputatul Ioan Ghişe nu a făcut niciun fel de comentarii, amintind doar de iniţiativele sale legislative şi anunţând că va susţine o conferinţă de presă, în cursul săptămânii, pentru a-şi expune punctul de vedere cu privire la votul Delegaţiei Permanente.
Deputatul liberal Mona Mus-că a precizat, într-o declaraţie de presă, că va rămâne liberală indiferent de decizia colegilor săi şi îşi va continua misiunea de parlamentar până la capăt. Mona Muscă a subliniat, înainte să afle decizia privind excluderea sa din PNL, că nu se va înscrie în niciun alt partid "pentru nimic în lume".