Iohannis a declanşat procedurile pentru organizarea referendumului privind justiţia

Andrei Stan
Politică / 24 ianuarie 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Dragnea: "Preşedintele îşi cere suspendarea; nu cred că trebuie pentru România aşa ceva"

-----

Actualizare 19:07 Sorin Grindeanu: "Eu chiar un susţin un referendum"

Sorin Grindeanu a declarat că a văzut scrisoarea preşedintelui şi că el susţine un referendum.

Grindeanu a afirmat: "Am văzut adresa Administraţiei Prezidenţiale. Eu chiar un susţin un referendum. Cum să nu susţinem ceea ce scrie acolo - lupta împotriva corupţiei... Normal, toată lumea o susţine".

---------

Actualizare 18:02 Liviu Dragnea: "Nu avem nimic împotriva referendumului"

Liviu Dragnea a declarat că nu are nimic împotriva referendumului şi că PSD şi ALDE susţine lupta anticorupţie.

Liderul PSD a declarat că va citi mâine adresa transmisă de preşedinte apoi o să discute cu Tăriceanu.

Liviu Dragnea a declarat: "Şi noi susţinem lupta împotriva corupţiei, nu avem nimic împotriva referendumului, nu înţeleg de ce se pune întrebarea. Trebuie să vedem care este oportunitatea. Toţi susţinem lupta anticorupţie. Ce se întâmplă dacă nu vine lumea la vot şi referendumul nu e validat? Înseamnă că nu susţinem lupta împotriva corupţiei? Nu întreprindem nimic contra preşedintelui. Dacă va continua sistemul cu atacuri şi ameninţări contra noastră o să vedem ce facem atunci. Deocamdată vrem să ne ţinem de actul de guvernare".

-------

Actualizare 15:50 Turcan: "PPE sprijină eforturile lui Iohannis de apărare a legii în faţa planurilor de graţiere şi amnistie"

Partidul Popular European (PPE) sprijină total eforturile preşedintelui Klaus Iohannis şi ale PNL de apărare a legii în faţa planurilor coaliţiei PSD-ALDE de a graţia şi amnistia faptele unor protejaţi politici, susţine preşedintele PNL Ralca Turcan, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, Raluca Turcan a avut, luni şi marţi, la Bruxelles, întâlniri cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cu preşedintele PPE, Joseph Daul, cu secretarul general Antonio Lopez Isturiz şi cu liderul Grupului Popular din Parlamentul European, Manfred Weber.

Liderul PNL afirmă: "Am auzit un singur mesaj: sprijinim total apărarea Legii şi a statului de drept în România. Toţi reprezentanţii PPE cu care m-am întâlnit sunt la curent cu planurile nedemocratice ale PSD şi ALDE care, din păcate pentru România, au făcut înconjurul Europei. Iniţiativa PSD-ALDE este considerată fără precedent în rândul statelor europene democratice".

Raluca Turcan consideră "surprinzătoare" încercarea PSD şi ALDE, întrucât "amnistia şi graţierea nu au făcut parte din programul politic al acestor partide", iar acest lucru, apreciază Turcan, "indică modul fraudulos din punct de vedere democratic prin care PSD şi ALDE încearcă scăparea unor persoane influente".

Preşedintele PNL a mai spus: "Aplicarea nediscriminatorie a legii stă la baza prosperităţii şi a democraţiei în Uniunea Europeană, iar simpla idee a unor legi speciale pentru clienţii politici este de natură să submineze încrederea cetăţenilor în propria ţară".

--------

Actualizare 14:26 PNL solicită Parlamentului declanşarea procedurilor pentru emiterea unui punct de vedere favorabil asupra referendumului

Liberalii solicită declanşarea procedurilor care se impun pentru emiterea punctului de vedere favorabil asupra referendumului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, susţinând că, în cazul în care avizul va fi negativ, credibilitatea întregului Parlament va fi afectată, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

În document se arată: "Un alt punct de vedere decât cel favorabil iniţiativei riscă să afecteze credibilitatea întregului Parlament (...) Solicităm PSD să afirme răspicat, cu subiect şi predicat, dacă respinge solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de consultare populară. O astfel de poziţie a PSD ar arăta duplicitatea acestui partid care revendică votul românilor, dar care respinge în acelaşi timp dreptul acestora de a se exprima asupra unei tematici de interes naţional pentru care nu solicitat şi nici nu au primit mandat popular".

Liberalii atrag atenţia asupra faptului că tema graţierii şi a alterării legislaţiei din domeniul penal nu au făcut obiectul programului de guvernare al PSD, nu au fost supuse atenţiei publice, ci s-au constituit într-o agendă secretă a social-democraţilor.

Liberalii mai spun: "Prin urmare, sunt total lipsite de fundament şi aberante toate alegaţiile liderilor PSD conform cărora nu sunt lăsaţi să guverneze întrucât nu li se permite promovarea celor două Ordonanţe de Urgenţă care, subliniem, nu au făcut obiectul scrutinului din 11 decembrie. Actul de guvernare nu este cu nimic împiedicat de nepromovarea acestor Ordonanţe de Urgenţă, croite cu dedicaţie pentru politicieni sau protejaţii acestora".

------

Actualizare 13:35 Klaus Iohannis: "PSD s-a comportat ca la grădiniţă"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat cu privire la referendumurile anunţate de Liviu Dragnea că PSD s-a comportat "ca la grădiniţă. Vin eu cu tata! Vin şi eu cu tata! Am eu un unchi! Vin şi eu cu un unchi mai tare!".

În ceea ce priveşte propriul referendum, Klaus Iohannis nu a dorit să spună cum va suna exact întrebarea, dar a precizat că va avea grijă să nu fie explicit despre graţiere având în vedere că potrivit Constituţiei, ar risca ca referendumul să fie ilegal, transmite Hotnews.

"Au şi cei de la PSD jurişti", a adăugat preşedintele. Preşedintele s-a referit astfel la articolul din Constituţie care prevede că graţierea nu poate face obiectul unei iniţiative cetăţeneşti şi, prin extensie, ar fi dicutatbil dacă poate fi supusă unui referendum.

Întrebat dacă are informaţii că PSD intenţionează să declanşeze procedura de suspendare şeful statului a răspuns: "PSD se gândeşte într-una la suspendare de când am ieşit preşedinte".

Klaus Iohannis a precizat însă că nu crede că PSD va declanşa procedura de suspendare şi a explicat de ce.

În opinia sa, PSD nu va accepta mult timp acest mod autoritar de a conduce partidul, referindu-se evident la Liviu Dragnea, preşedintele precizând că vor exista în interiorul partidului voci care se vor revolta.

Referitor la ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi Codul Penal, Klaus Iohannis a spus că nu are informaţii dacă acestea se vor adopta în cursul acestei săptmăni. Preşedintele a spus că "partidul s-a închis foarte tare" şi "cercul de decidenţi s-a restrâns foarte mult".

Liviu Dragnea a anunţat luni seară, la România TV, că vrea ca în această primăvară să fie organizat un referendum pe tema familiei tradiţionale. Dragnea susţine că îşi doreşte şi un al doilea referendum, care să vizeze eliminarea imunităţii parlamentarilor, dar şi a preşedintelui.

-------

Actualizare 13:20 Gabriela Firea, despre referendumul: "Un demers ipocrit"

Iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe tema modificării legislaţiei în materie penală este un "demers ipocrit", gândit doar pentru a începe "foarte devreme campania electorală pentru alegerile prezidenţiale", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Firea a afirmat: "Practic, nu înţeleg despre ce este vorba acum, decât, probabil, încerc să intuiesc faptul că preşedintele ţării vrea să se aşeze cu un steag în fruntea luptei împotriva corupţiei, dar ai căror corupţi? Pentru că eu ştiu că sunt nişte instanţe care au spus că şi dumnealui şi familia sa au obţinut nişte case prin fals în documente. De asemenea, cei pe care îi susţine din guvernul său, precum şi partidele care merg împreună cu domnia sa - PNL şi USR - au oameni certaţi cu legea şi au oameni care dau acum răspunsuri în cadrul unor anchete judiciare".

Ea a adăugat că acest lucru nu înseamnă că lupta împotriva adevăratei corupţii nu trebuie să continue sau că instituţiile statului în domeniul judiciar nu trebuie să-şi facă treaba, dar a precizat că aceste lucruri trebuie să se desfăşoare "în litera şi spiritul legii, iar fiecare instituţie să-şi realizeze propriile atribuţii şi competenţe".

Firea a susţinut: "Nu trebuie nimeni să confişte adevărata luptă împotriva corupţiei într-un scop personal, intrând anticipat într-o campanie electorală. Mi-aş dori un preşedinte mai implicat în creşterea calităţii vieţii românilor (...). Doi ani de zile ce a făcut? pentru că nu a făcut nimic, nici împotriva corupţiei şi nici pentru bunăstarea românilor".

(M.I.)

------

Actualizare 12:00

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, îl acuză pe Klaus Iohannis că vrea să pună o etichetă greşită ţării noastre atunci când a propus cele două teme pentru organizarea referendumului.

Călin Popescu-Tăriceanu susţine că scrisoarea preşedintelui a ajuns mai întâi în presă şi pe urmă la Parlament.

Tăriceanu a subliniat că se vor face toate demersurile legale pentru organizarea acestui referendum, iar coaliţia de guvernare nu va înainta o procedura de suspendare.

Potrivit lui Tăriceanu, preşedintele Klaus Iohannis face o greşeală strategică.

(M.I.)

-------

Actualizare 10:15

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis astăzi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis a transmis scrisoarea preşedinţilor celor două Camere, Călin Popescu-Tăriceanu, respectiv Liviu Dragnea, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema menţionată.

În scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis transmisă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor se arată: "În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată".

Conform sursei citate, referitor la declanşarea unui referendum naţional a fost informat şi prim-ministrul Sorin Grindeanu.

(M.I.)

------

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, aseară, convocarea unui referendum pe tema modificării legislaţiei privind graţierea.

Şeful statului a afirmat că există un larg interes pentru modificarea codurilor penale şi a legislaţiei privind graţierea unor pedepse, iar poporul trebuie să se pronunţe asupra acestor teme.

Klaus Iohannis a declarat, la un eveniment organizat la Muzeul Palatului Cotroceni: "Această temă, în mod nefericit, a devenit o temă naţională. Este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor spune dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD şi atunci, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă".

Preşedintele a adăugat că, după protestele masive din ţară împotriva modificării legislaţiei penale, a văzut "activişti agitaţi şi agitatori" care au fugit la televiziunile "obediente" să explice poporului că este o lovitură de stat.

Klaus Iohannis a declarat: "În aceste zile, mai ales ieri (duminică, n.r.), au avut loc proteste, oamenii indignaţi au ieşit în stradă să protesteze împotriva acestor încercări de a modifica prin ordonanţe de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă, activişti, agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă - auzi aberaţie! -, că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, dau lovitura de graţie statului de drept din România. De ce au ieşit oamenii? Simplu de tot. PSD şi cu satelitul lui, ALDE, au promis bunăstare românilor, au promis că vor rezolva problemele României, dezvoltare economică, salarii mai mari, pensii mai mari şi oamenii de bună credinţă i-au votat şi când au ajuns efectiv la guvernare, s-au apucat de cu totul altceva, s-au apucat să umble la legislaţia penală, pentru a-şi curăţa dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au susţinut în campanie probabil. Asta i-a dus pe oameni în stradă, dragii mei: una a fost promisă, alta a fost începută, de aici indignarea românilor".

Preşedintele a subliniat că nu vrea nimeni să dea o lovitură de stat, nici să răstoarne regimul. El a precizat: "Iar Guvernul, nu contează Guvernul. Acest Guvern doar nu-şi imaginează că a ieşit cineva în stradă pentru acest Guvern. Oamenii au ieşit să-şi spună indignarea, guvernanţii ar fi bine să ia seamă, poate totuşi, cu această ocazie, a Micii Uniri, îşi amintesc că românii sunt un neam mândru, au dreptul la o clasă politică pe măsură".

Şeful statului a apreciat că tema acestui referendum depăşeşte cadrul strict al domeniului justiţiei.

Preşedintele Iohannis a menţionat: "Aparent vorbim de chestiuni legate de Justiţie, de ordonanţe de urgenţă pe teme foarte concrete. În realitate, dragi români, vorbim despre ce fel de naţiune vrem să fim. Vrem să fim o naţiune puternică, stat de drept sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat? Vrem să fim o naţiune care seamănă cu generaţia care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea? Vrem să fim o naţiune între celelalte naţiuni, aşa cum sunt naţiunile europene, sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea în corul naţiunilor europene? Aşadar, dragii mei, trebuie să ne hotărâm ce naţiune suntem, ce fel de naţiune vrem să fim. Eu îmi doresc o naţiune puternică, eu îmi doresc o naţiune de oameni mândri şi liberi. Românii sunt mândri şi liberi şi îmi doresc o naţiune condusă de politicieni integri. Îmi doresc o naţiune condusă de politicieni competenţi. Orice altceva pentru mine este prea puţin, iar pentru a obţine acest lucru, pentru mine niciun preţ nu este prea mare".

De asemenea, şeful statului a susţinut că politicienii se ocupă, în prezent, "de graţierea propriilor dosare".

Iohannis a afirmat, citat de Agerpres: "Ce clasă politică am avut noi atunci când a început să ia fiinţă naţiunea română şi ce clasă politică avem astăzi, când cei care au fost aleşi să conducă ţara se ocupă în mod paradoxal de cu totul alte lucruri. Atunci, în 1859, politicienii s-au ocupat de naţiune, de Unirea Principatelor, ai noştri se ocupă de graţiere, de graţierea propriilor dosare".

Preşedintele a amintit că în urmă cu 158 de ani s-a realizat Mica Unire, "un moment de glorie" pentru ţara noastră.

El a mai spus: "A fost după un război care a redefinit ceea ce astăzi numim 'sferele de influenţă'. Rusia fusese trimisă mai înspre Est şi Marile Puteri au avut de rezolvat probleme regionale complicate. Evident că unii au fost 'pentru' ca românii să-şi exprime voinţa, şi a fost destul de evident că această voinţă a fost unirea Principatelor, alţii s-au opus. Ce moment frumos că atunci românii şi-au impus voinţa! Ce generaţie de politicieni am avut atunci, după Mica Unire! Oameni care au avut curajul să spună lucrurilor pe nume, şi ce politicieni avem astăzi. O coaliţie, aleasă să conducă România spre dezvoltare, se ocupă de modificarea Codului penal. Se ocupă, în mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului penal într-un sens cel puţin discutabil: micşorarea amenzilor pentru abuz în serviciu. Ce diferenţă! Ce clasă politică am avut şi unde am ajuns!".

În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, aseară, că preşedintele Klaus Iohannis îşi cere suspendarea pentru a putea merge în ţară "să se victimizeze".

Dragnea a declarat: "Începe să fie evident, preşedintele Iohannis îşi cere suspendarea. Cred că vrea o suspendare pentru a putea avea din nou o tribună, pentru a putea merge în ţară ca să se victimizeze. Nu suntem interesaţi de asta, noi chiar vrem ca acest Guvern să guverneze şi în Parlament să dăm legile pe care românii le aşteaptă, să le facă o viaţă mai bună. Eu, cel puţin acum, nu sunt interesat de ideea de suspendare, nu cred că trebuie pentru România aşa ceva acum. De la alegeri încoace, preşedintele Klaus Iohannis a făcut ca România să fie într-o criză politică permanentă, inventând periodic, la un interval de timp, câte o temă. Este o teorie a sinusoidelor".

Potrivit acestuia, "preşedintele a minţit cu presa de faţă" când a participat la şedinţa de Guvern, relatează Agerpres.

Într-o emisiune la România TV, Liviu Dragnea a susţinut: "Preşedintele a minţit cu presa de faţă, la acea întâlnire de la Guvern - a spus că a fost invitat. Pentru că în Constituţie se spune foarte clar: preşedintele poate participa la şedinţele de guvern în două situaţii - când se discută subiecte de interes major naţional pe cele trei domenii - extern, apărare şi ordine publică - sau dacă este invitat de primul ministru Pe ordinea de zi nu era niciuna din cele trei teme. Prim-ministrul nu l-a invitat, a aflat de la aghiotantul SPP, care a aflat probabil de la aghiotantul preşedintelui Iohannis sau de la SPP. Era pe drum. Cu 10 minute înainte. (...) Deci, preşedintele Iohannis a fost acolo pe lângă Constituţie şi, ca să spună că a fost în interiorul Constituţiei, a minţit că l-a invitat premierul Grindeanu. A dat buzna la Guvern şi asta a fost invitaţia premierului? Premierul a şi spus după aia, în conferinţă de presă, că nu l-a invitat".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai afirmat ieri că ştia încă de acum o săptămână că preşedintele Iohannis are de gând să anunţe organizarea unui referendum, acelaşi lucru fiind cunoscut şi de premierul Sorin Grindeanu.

Potrivit lui Dragnea, preşedintele "a încălcat legea", pentru că a participat la "un miting neautorizat".

Liderul PSD a precizat: "Preşedintele a depus un jurământ după ce a fost ales, în care, între altele, se spune că este garantul Constituţiei şi al respectării legii. Aseară (duminică, n.r.), preşedintele Iohannis a instigat şi a şi participat la o încălcare a legii - la un miting neautorizat. Asta este o încălcare a legii. Aseară (duminică, n.r.), şi-a încălcat jurământul, deci nu mai are nicio limită în sensul ăsta".

El a menţionat că a aflat duminică, la întoarcerea din SUA, că se va organiza un miting la care va participa preşedintele Iohannis.

Dragnea a adăugat: "Se estima deja de când am aterizat noi că preşedintele va participa. Nu era o noutate. Ştiam de exemplu, de acum o săptămână - zece zile, că preşedintele are de gând să anunţe organizarea unui referendum. Ştiam asta. Ăsta a şi fost scenariul, de-aia a şi făcut acel spectacol neconstituţional la Guvern, când s-a dus brusc peste prim-ministru pentru a crea foarte multă discuţie şi vizibilitate pe tema graţierii, pentru a putea spune în această seară că această temă a devenit de interes naţional, pentru a se putea lega cât de cât de prevederile constituţionale pentru organizarea unui referendum ca şi temă. Da, şi eu şi prim-ministrul ştiam de acest lucru. Este în logica unui om politic care a scăzut în sondaje, care a făcut foarte multe greşeli, om politic care a pierdut alegerile, pentru că, practic, el a fost vârf de lance al PNL-ului şi USR-ului în 11 decembrie şi vrea să resusciteze într-un mod total greşit şi riscant pentru România nişte foşti susţinători, alegând o cale care nu este corectă şi necinstită".

Liderul PSD a susţinut că "miza principală" a preşedintelui Iohannis este ca actualul guvern "să fie dat jos prin orice mijloace". El a argumentat: "În primul rând, tot ceea ce a făcut de la alegeri încoace dovedeşte că una din ţintele dumnealui o reprezintă dorinţa ca, cu orice preţ, guvernul să nu pună în aplicare programul de guvernare. (...) Planul preşedintelui Iohannis este ca, cum - necum, până în vară, acest guvern să fie dat jos prin orice mijloace. Ăsta este planul, îl ştim de acum două săptămâni de zile, pentru că evaluarea lor este următoarea - dacă acest guvern rămâne în picioare până la vară şi efectele încep să se simtă, atunci nu mai are nicio şansă nici preşedintele Iohannis şi nici PNL-ul să se revalideze. Este o abordare complet greşită, ştiu că e generată de disperare, dar nu va avea succes".

Dragnea a susţinut că şeful statului acţionează "prin incitarea oamenilor să iasă în stradă".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus: "Un miting la care o parte dintre oameni care au participat acolo sunt oameni de bună credinţă, care aşa au crezut că nu sunt de acord cu o lege sau o acţiune a guvernului. O parte erau de la cele trei galerii - Steaua, Dinamo şi Rapid - astea sunt informaţi certe, nu sunt aberaţii. O parte erau de la USR - oameni politici - şi, bineînţeles, preşedintele Iohannis. A fost un miting politic la care au fost convinşi să iasă sau a fost o mişcare civică instigată, la care, pe lângă oameni de bună credinţă, au venit şi oameni politici şi oameni care au mai fost folosiţi în astfel de situaţii".

Dragnea a susţinut şi faptul că "preşedintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale", în condiţiile în care "a obţinut în fals nişte case, fapt dovedit de instanţă".

El a calificat afirmaţiile şefului statului referitoare la "curăţarea dosarelor" politicienilor ca fiind nişte minciuni.

Dragnea a afirmat: "Eu, în general, n-am vrut să-l atac pe preşedintele Iohannis, m-am abţinut şi astă vară şi astă toamnă şi în timpul campaniei electorale şi după alegeri. Ne-am concentrat şi ne concentrăm în continuare pe programul de guvernare pentru că, dincolo de acest scandal, provocat şi întreţinut, instigat de preşedintele Iohannis, oamenii au nevoie de bunăstare, au nevoie de o viaţă mai bună. Nu aceste mitinguri, nu declaraţiile preşedintelui Iohannis o să le facă o viaţă mai bună. Eu cred că preşedintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale, care poate vorbi de oameni cinstiţi. Noi vorbim de un om, o familie, care a obţinut prin fals nişte case. Şi asta este dovedit de instanţă. Sigur că n-are nimeni curaj să meargă mai departe şi să vadă dacă e linie penală, trebuie să mai întreprindă ceva. Dar noi discutăm de un preşedinte care a luat în mod ilegal nişte case. Cine să aibă curaj? Care procuror din România? Cei pe care i-a numit preşedintele Iohannis?".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că, prin proiectul legii graţierii, nu este vorba nici de acoperirea corupţilor, nici de ştergerea prejudiciilor, nici de criminali, de violatori sau de hoţi. El a detaliat: "Guvernul n-a avut şi nu are în intenţie ca cele patru fapte, infracţiuni de corupţie care înseamnă luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă - acele fapte nu vor fi graţiate. Doi - trebuie să se mai ştie că amenda de 80 de milioane de euro, pe care riscă să o plătească România, amenda dată de CEDO înseamnă bani mulţi. Trei - tot ceea ce înseamnă prejudicii care sunt aferente pedepselor pentru cei care au fost condamnaţi şi care sunt acum în închisori se vor recupera, deci alea nu sunt graţiate. Deci ideea că se dă o lege a graţierii pentru corupţi pică. Ideea că cei care au furat bani sau care au creat prejudicii prin această graţiere scapă, să nu mai dea banii, este o minciună".

Dragnea s-a arătat "absolut convins" că 99,9 % dintre cei care au ieşit în stradă n-au avut timp să citească acel proiect de lege. Liderul PSD a menţionat: "Sunt, am înţeles, în jur 50 de excepţii. Violatorii nu sunt graţiaţi, criminalii nu sunt graţiaţi, hoţii nu sunt trecuţi în proiect. Traficanţii de droguri, criminalii, actele de terorism, şantaj, spălare de bani, toate faptele de tâlhărie cu violenţă. Este o măsură pe care guvernul şi-o asumă pentru că situaţia din închisori este îngrozitoare. De ce ar trebui România să plătească în continuare 80 de milioane de euro pentru că, totuşi, cei care au fost condamnaţi au fost condamnaţi, îşi ispăşesc pedeapsa, dar n-au fost condamnaţi nici la moarte, nici la ocnă. Condiţiile de acolo sunt inumane. Până la urmă, se pune problema ca, după o perioadă, mai scurtă sau mai lungă, să revină ca să se integreze în societate".

Peste 20.000 de persoane au protestat, duminică, în Bucureşti, faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

La protestul din Piaţa Universităţii a venit, pentru aproximativ 15 minute, şi preşedintele Iohannis.

Opinia Cititorului ( 41 )

  1. ...ieșirea la pensie!

    Și o s-o capete, că deja prea seamănă a ceaușescu... 

    1. Ceausecu un cizmar cu 4 clase a facut mai multe pt economia Romaniei decat multi politicieni de dupa 1989._Asa ca ar fi bine sa fie Dragnea serios precum Ceausescu si sa puna in aplicare Programul de g

      Guvernare. 

      _si tu nu mai dispretui precum Chiorul care in timpul mandatulu i2 v-a taiat sa larii si pensii 

      __Lasati omul sa aplice Programul: apoi dc ne va convine sa-l laudati, daca nu va convine [financiar vorbind] sa-l criticati.

      __Daca Dragnea v-a dat bani, Iohannis v-a dat ce? 

      Inca unul care vede in Dragnea un Ceausescu, ma bucur ca nu sunt singurul.

      cu cea a fructului exotic. Daca nu e dragoste ce vrei? La pontica au facut impreuna si calatorie in timp.

      Dragnea "Ştiam de exemplu, de acum o săptămână - zece zile, că preşedintele are de gând să anunţe organizarea unui referendum. Ştiam asta. Ăsta a şi fost scenariul..."

      Nu spuneau cei de la PSD acum 7 zile ca nu pregatesc nici o modificare la codurile penale. Si atunci , de unde sa stie Dragnea ca Johannis vrea referendum . Pentru ce sa ceara referendum Johannis acum 10 zile , daca PSD acum 7 zile inca nu modifica nimic la legea penala ?  

      PONTA avea aceeasi CHIMIE cu DRAGNEA, de aceea el a stiut din 6 martie 2012 ce o sa spuna Comisia Europeana pe 7 martie. Au stiut si Bogdan Chiritoiu, Florin Georgescu.Poate s-a schimbat calendarul si nu stil...

      Ce Program? - de albire a cazierelor infractorilor din politica (cei aflati deja in puscarii si cei eligibili pentru condamnari)? Programul de instaurare a infractionalitatii PSD in toata tara si de legalizare a delapidarilor mai mici de 200.000 lei? Asta este programul pe care l-a promis in campanie? In alta ordine de idei, un guvern competent este acela capabil sa aduca mai multi bani la buget si apoi in buzunarele oamenilor prin investitii si dezvoltare economica si nu ala care risipeste bugetul (adica banii nostri pentru ca bugetul este format din contributiile noastre ale tuturor). Este simplu sa arunci banii altora (pentru ca banii/bugetul nu este al lui Dragnea) ca sa mituiesti prostimea pentru capital politic. Orice idiot poate face asta pentru a pacali ceilalti idioti (pentru ca asta se intampla practic - din buget, adica din banii nostri este mituita prostimea pentru capital politic fals si pentru a accepta dezmatul financiar si hotiile (ceea ce se intampla chiar acum) pe care PSD le pregateste - gratierea politicienilor infractori (si potentiali) si legalizarea delapidarilor din administratii in valori de pana la 200.000 lei. Iar toata mita asta este in detrimentul investitiilor, adica al acelor plasamente care ar aduce o dezvoltare durabila a economiei si implicit cresteri sanatoase de venituri ale populatiei (si nu majorai false sub froma de mita politica care ulterior vor fi luate inapoi sub forma de impozite si taxe). Asta face Dragnea acum - voua prostilor, va inchide gura si ochii cu niste bani (pe care ii va lua inapoi ulterior ca fara investitii de unde crestere economica si venituri suplimentare care sa asigure majorari de venituri) sustenabile) pentru ca PSD-ul sa poata fura in voie, iar primul pas este pregatirea terenului din punct de vedere juridic (ceea ce se intampla chiar acum). Acum reusesti sa intelegi si tu cat de grava este situatia si ce dictatura paguboasa si meschina ni se pregateste? Iar la nivel de mentalitate, trebuie sa ne schimbam si sa nu mai asteptam sa ne dea guvernul bani (ca nu o sa aduca niciun ministru sau politician bani de acasa ca sa iti dea tie) ci sa cerem guvernelor sa creeze conditiile ca sa ne putem castiga banii prin munca cinstita si platita corect (sa nu mai fim sclavii altora si ai politicienilor)! Ai inteles acum cum stau lucrurile si in ce directie mergem cu Dragneaq asta (in esenta, un smecheras marunt in gandire si caracter)? Asta este omul pe care vrei sa il urmezi si care sa conduca destinele unei tari? Nu a fost in stare sa conduca bine un judet, daramite o tara?

      Astept reactia Comisiei Europene . Ungurii si polonezii au scapat usor cu derapajele lor . La cate probleme sunt acum in UE , Brexit , Trump, alegeri , cred ca noi o sa ajungem foarte repede la articolul 7 si la supendarea fondurilor europene .

      De asta am avut guvern de tehnocrati de la Bruxelles, fondurile au fost suspendate.

      Oficial, articolul 7 nu poate fi invocat, dreptul european nebeneficiind de maretia dreptului lui Zegrean. Nici juristii europeni nu-s tocmai stradalii sorosisti. 

      Gandesti unilateral :Vezi Coruptia din TOATE PARTIDELE!_Eu astept Revolutia Globala care va confisca marile averi: asta se pregateste acum din strainatate de catre GRA.

      PRogramul de Guvernare PSD e bun pentru ca a fost facut de EVREI._Iar evreii se stie sunt oameni practici, priceputi la Economie , sunt REGII BANILOR si le au cu organizarea.

      revolutia aia va confisca si casele Presedintelui ?

      Nu ai inteles cum stau lucrurile. Nu este vorba de existenta coruptiei (pe care o intalnim la toate partidele si in special la PSD) ci de PUNEREA EI IN AFARA LEGII. Asta vrea sa faca Dragnea - furtul si coruptia la nivel politic sa fie scoase in afara legii!

      Unde vezi pricepere la economie in programul asta? Ii jignesti pe evrei facandu-i responsabili de un asemenea program. Ca sa faci bani trebuie ca in prealabil sa investesti niste bani. Ce investitii ai vazut la PSD? NU sunt in stare sa faca bani si de aceea se pregatesc sa ii fure din tara (de la noi) ca din alta parte nu sunt in stare.

      Au constatat ca au gresit enorm.

      Sa faca puscarie si Patronii care nu dau angajatilor ZILE LIBERE si ii tin la lucru pana la 10 noaptea asa cum fac unii Patroni de service auto._Tatal meu nu are zile libere si lucreaza in frig.Sunteti de ACord cu asta? 

      Itm -ul e mituit. Bun venit in Romania corupta.

    Nu se poate,

    Golanas de teleorman e prea mare caciulita psdeului pentru creierasul tau de paduche. Mult prea mare

    1. Haha

      Sigur ți-a citit scriptul și se gândește la retragere Sunteti platiti pentru gogomaniile astea infantile?

    Daca un penal ca Dragnea imi face mie legi eu fara dosar penal trebuie sa le respect?

    Sri, Justitia, doi si un sfert ,Ani, Iccj etc. de ce nu inlatura penali din Parlament? Nu pot organele interne sa apeleze la organele europene! 

    De acord cu referendumul. 

    Dragnea de ce mergi la un tv aservit Psd-ului? 

    Unde scrie in programul de guvernare ca eliberezi puscariasi? 

    In cateva spitale sunt aproape aceleasi conditii ca in puscarie, de ce puscariasi au prioritate si cei care platim taxe si impozite nu? 

    Dragnea cred ca zilele tale sunt numarate in fruntea Psd. Iesirea lui Iohannis in strada a aratat lumii ca esti penal, automat ti s-au inchis toate usile in nas. Gargara poti sa faci in tara. 

    Dragnea eu vad in tine un fel de Ceausescu unde conduci Psd-ul cu o mana de fier. Cine nu e cu tine este dat afara din Psd, asa ai declarat.  

    Ai spus ca ridici imunitatea Parlamentara si cea a presedintelui de ce nu o pui in practica? 

    Cred ca nu te prinde Pastele in fruntea Psd-ului.

    Tic-Tac 

    1. Pentru ce este penal Dragnea si pentru ce fapte nu este penal Klaus? Cand te servesti de fuctia de primar si iei in proprietate in mod abuziv case cu documente false se cheama ca esti corect? Toti profesorii care fac meditatii ar vrea sa fie la fel de prosperi ca si dl presedinte dar Ghinion ei nu castiga atat de bine!

      Sa fim rezonabili, adevarul nu e de partea nimanui. Am ajuns aici din cauza coruptiei, pe de -oparte, dar si din cauza abuzurilor si condamnarilor fabricate de Dna. Dragnea e condamnat ca a instigat oamenii sa voteze impotriva lui Basescu-! Tariceanu are dosar ca nu a vrut sa fie denuntator- marturie mincinoasa! Astea erau prioritatile justitiei? Efectul a fost contrar- oamenii au vazut abuzurile si au votat in consecinta. 

      Daca justitia selectiva ar trimite in judecata familia Johannis pt fals in problema caselor ,presedintele s-ar trezi din betia puterii si ar gandi realist. Dar cine sa-i trimita familia daca Luluta Kovesi nu accepta asa ceva .De asta actuala coalitie in pasi marunti o v-a indeparta pe Luluta dupa care un procuror intocmeste un dosar penal pt fals si se termina serialul Johannis.

      Cei cu statul de drept in gura, ar trebui primii verificați la avere.

      Cei cu statul de drept în atribuții ar trebui arestați în trafic.

    Mustacioara-i rea, deci PAZEA !

    Tara n-are nevoie de confruntarea asta stupida intre presedintie si parlament-guvern. Asa ca:

    Jos armele Dragnea, renunta la atacul tau dezastruos asupra Constitutiei si Statului de drept!

    Jos armele Iohannis, renunta la referendum! 

    1. Sunt perfect deacord cu aceasta opinie. O sa fie foarte greu, eu imi vad socrii, iesiti la pensie de la 50 ani nu au lucrat nimic atata amar de timp, nu ingrijesc un copil, etc, dar sunt frustati si asteapta ca cineva sa faca ceva ptr. ei. Astia sunt masa de manevra a PSD-ului si hotii care fura din paduri. Hotilor mici le este teama ca dupa ce se termina cu hotii mari se ajunge la ei si de asta le convine PSD-ul. Daca se face referendum castiga Dragnea ptr. ca in tara asta sunt mai multi oameni necinstiti decat oameni corecti.

      Intrebarea: cum vor vota romanii?

      Depinde, intr-o anumita masura, dar nu decisiv, de cum va fi formulata intrebarea la ref. 

      De acord cu anularea ordonantei privind gratierea(care oricum e prea subtire-2500 din 25000-, iar unii vor prefera sa stea in puscarie 1-2 ani decat sa dea banii inapoi bani deja instrainati) Propun alta solutie; sanctiunile UE sa fie suportate 25% de presedinte ,25% de SRI si 50% de Parchet si Inalta curte de justitie .

      Mihai, daca esti de buna credinta si nu cine stie ce postac de profesie sau de...hobby, ar trebui sa fii de acord ca scopul ordonantei de urgenta nu este cel insinuat de tine. Pentru ce spui tu exista solutii atat tehnice, cat si legitime, inclusiv cele care trec prin Parlament... asa cum e acest Parlament. Daca s-ar dezbate real si s-ar promova o lege care sa aiba drept scop umanizarea conditiilor din puscarii, presedintele nu ar avea niciun motiv sa o atace/conteste. Ar trece, pentru ca si presedintele e om, ca noi toti. Insa, din pacate, ordonanta e cu dedicatie precisa, mai precisa decat dedicatiile manelistilor la nunti si alte bairamuri. Dragnea insusi e primul pe lista dedicatiilor.

      Ne-am saturat de cearta intre Palate! bine ai zis!

    .... vrea să resusciteze într-un mod total greşit şi riscant pentru România nişte foşti susţinători, alegând o cale care nu este corectă şi necinstită".  

    Atentie:..... alegând o cale care nu este corectă şi necinstită. 

    Pai daca, calea aleasa ....nu este necinstita, in mod logic este cinstita.

    Bravo, domnule Dragnea! 

    in capitala si in marile orase avem 60-70% din populatie care poate fi de acord cu presedintele,psd -ul are sustinere doar in mediul rural,tare as vrea sa vad ,cum poate psd-ul sa gaseasca in bucuresti 100000 de oameni pentru un miting care sa sustina idea de gratiere si modificare a c p, parlamentul actual are o problema cu cei 60% din populatie care la alegeri nu au gasit pe liste "penali " care sa i reprezinte in parlament ,asa ca suspendarea presedintelui este doar un fel de bau bau .... al celor care nu mai au singe in ........

    Alo, Dragnea; a se lua aminte: 

    Premierul Theresa May şi guvernul pe care îl conduce trebuie să ceară aprobarea Parlamentului, pentru a declanşa procedurile de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite Digi24. 

    Decizia vine într-o situaţie tensionată în care şefa guvernului de la Londra a încercat să păstreze doar pentru cabinetul ei decizia declanşării Brexit. 

    Premierul Theresa May susţinea varianta în care Guvernul va declanşa Brexitul pe cont propriu, dar contestatarii săi argumentau că înainte de invocarea articolului 50 este nevoie şi de aprobarea Parlamentului.  

    Lectie de democratie; nu schimbi codurile/dai gratieri si amnistii cotind-o.

    Consulti Parlamentul (la noi n-ar fi cazul ) consulti poporul. 

    1. referendum inutil.va fi prezenta mica daca totusi vor veni ortodoxii care spun,sa-i iertatam r f ca si noi sa fiim iertati vor fi mult majoritari fta de luterani care spun;fiat justitia pereat mundi.nb.Cuza a ales ca sfatuitor pe mos ion roata,om batran desi pb analfabet. Johannis a ales pe gorghiu foate atractiva dealtfel.

      Eu nu am mai iesit la vot de multi ani,ca mi-era sila de ce candidati au fost,dar cu ocazia referendumului voi vota impotriva gratierii.Am in vedere sa nu ii elibereze pe politicienii,cum ar fi : Pinalty .

    Imi pare rau ca l-am votat pe Iohanis.Dupa cum vad nu este presedintele tuturor romanilor.

    1. Nu este Dumnezeu al tuturor oamenilor daramite un Presedinte. Dar sa stii ca DIAVOLUL e cel mai TARE de pe PLANETA asta amarata

    nu-i pute.

    Mine iese si in straea.

    Au simtit glontul pe langa ureche nu ca bombonel :))) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb