Iohannis a spus "pas" inaugurării scutului de la Deveselu

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 13 mai 2016

Jens Stoltenberg şi Klaus Iohannis

Jens Stoltenberg şi Klaus Iohannis

Cea mai înaltă oficialitate americană prezentă la eveniment, secretarul adjunct al Apărării, Robert O.Work, a confundat Bucureştiul cu Budapesta

Generalul (r) Wesley Clark, într-un interviu în exclusivitate pentru ziarul BURSA: "NATO nu poate apăra România"

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat, ieri, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a premierului Dacian Cioloş şi a adjunctului Secretarului Apărării SUA, Robert Work.

Preşedintele Klaus Iohannis a ales să nu participe, ieri, la ceremonia de lansare a Facilităţii antirachetă, ci a preferat doar să-l primească la Cotroceni pe Jens Stoltenberg, ocazie cu care a ţinut şi o conferinţă de presă comună.

Deşi a fost criticat pentru decizie, unii analişti susţin că preşedintele Klaus Iohannis a vrut să transmită un mesaj de nemulţumire americanilor care, la un asemenea eveniment, nu au trimis un oficial cu rang mai înalt.

Mai mult, secretarul adjunct al Apărării Statelor Unite, Robert O.Work, a confundat Bucureştiul cu Budapesta, în discursul său de la inaugurare, afirmând că "seara trecută a petrecut un anume timp în Budapesta".

Robert O. Work a spus, citat de Mediafax: "Este o reală plăcere să fiu aici, e prima mea vizită în România. Mi-aş fi dorit să stau mai mult în această ţară frumoasă. Am petrecut ceva timp aseară, la Budapesta şi în împrejurimi. Este cu adevărat uimitor, sunt locuri minunate".

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore reprezintă un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă European Phased Adaptive Approach (EPAA).

Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unităţi militare din administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Construcţia facilităţii antirachetă a început în 2013, iar componentele sale sunt operaţionale din decembrie 2015. Integrarea sistemului în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este în grafic, termenul prevăzut fiind legat de summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie.

Baza de la Deveselu este construită pe o suprafaţă de 143 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.

Sistemele de interceptare SM-3 sunt proiectate pentru scopuri strict defensive şi nu au capacităţi ofensive. Ele nu sunt echipate cu niciun fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.

Operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu reprezintă o parte a celei de-a doua etape a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA) anunţată de Statele Unite ale Americii în 2009 şi care presupune dezvoltarea sistemul american de apărare antirachetă din Europa.

Cheltuielile pentru implementarea sistemului EPAA au fost suportate de către SUA, iar România a pus la dispoziţie spaţiul pentru amplasarea interceptorilor. Investiţiile americanilor s-au ridicat la 800 milioane de dolari, la care se adaugă costuri adiţionale.

Generalul (r) Wesley Clark, fost comandant suprem al forţelor NATO în Europa, a declarat, anul trecut, într-un interviu în exclusivitate pentru ziarul BURSA, vorbind despre apartenenţa ţării noastre la NATO: "NATO nu poate apăra România. Singurul lucru care va apăra România este determinarea cetăţenilor săi, aşa cum a fost mereu. Dacă nu ar fi existat acest simţ de apartenenţă la naţie, atunci nu ar mai fi existat România astăzi. În secolul XXI, nu este suficient doar să fii încăpăţânat de naţionalist". Domnia sa consideră că trebuie să ai şi creştere economică, educaţie, un sistem de sănătate, iar oamenii trebuie să creadă că ţara face progrese.

BOGDAN OPREA, FOST PURTĂTOR DE CUVÂNT AL LUI TRAIAN BĂSESCU:

"Preşedintele Klaus Iohannis a ales: Ritm mai lent în procesul de apropiere de SUA"

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, şi-a definit astăzi (n.r ieri) fără echivoc viziunea de politică externă: ritm mai lent în procesul de apropiere al României de Statele Unite ale Americii, a declarat, ieri, Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu, adăugând: "Ce s-a făcut până acum şi nu mai poate fi oprit sau încetinit (vezi Scutul antirachetă de la Deveselu) trebuie tratat cu indiferenţă diplomatică, în rest, declaraţii pline de vorbe pompoase şi bine meşteşugite că, oricum, nu valorează nimic.

Multe dintre gafele făcute până în prezent, chiar şi deşănţatul turism alături de soţie cu săptămâna prin vizite de stat şi oficiale, îi pot fi trecute cu vederea la o adică, aşa ceva, însă, este făcut cu bună ştiinţă şi ne repoziţionează pe noi, ca ţară, în raport cu Statele Unite ale Americii. Uitaţi-vă ce declaraţii fac oficialii americani prezenţi acum la Deveselu... răspunsul României, prin cel mai important reprezentant al ei, ales direct de popor, este absenţa!"

NATO şi autorităţile noastre spun că scutul este defensiv, Rusia are altă părere

Sistemul Aegis Ashore din România nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având rol strict defensiv, a declarat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, menţionând: "Fără a pierde din vedere necesitatea unui răspuns adecvat la evoluţiile din vecinătatea sudică, am accentuat în mod deosebit aşteptările pe care le are România de la Summitul NATO. Este importantă asigurarea unei prezenţe credibile şi predictibile a forţelor aliate pe flancul estic, cu realizarea echilibrului între dimensiunea nordică şi cea sudică a flancului estic.

În acelaşi context, ne dorim stabilirea cadrului unei prezenţe aliate navale permanente la Marea Neagră - bineînţeles, cu respectarea prevederilor Convenţiei de la Montreux. De asemenea, consider oportună agrearea unei soluţii pentru derularea de activităţi comune de instruire a forţelor aliate în regiune.

Atunci când vine vorba de misiunea sa fundamentală - aceea a apărării colective - NATO trebuie să demonstreze permanent unitate, solidaritate şi determinare. România va continua să acorde o importanţă deosebită includerii Mării Negre în toate procesele aliate de evaluare, astfel încât provocările de securitate din regiune să fie analizate de o manieră corectă şi cuprinzătoare".

Jens Stoltenberg, Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, a declarat, ieri, că NATO a reacţionat în mod decisiv la un mediu de securitate schimbat şi mai dificil: "Ne-am sporit prezenţa în partea estică a Alianţei noastre inclusiv aici în România. România găzduieşte un nou mic sediu aici, în Bucureşti, pe care l-am vizitat împreună cu dumneavoastră anul trecut şi aţi activat Comandamentul Multinaţional Divizia Sud -Est care este acum testat şi aştept cu nerăbdare să îl vizitez (...). Ambele facilităţi ne vor spori abilitatea de a planifica, de a efectua exerciţii şi de consolida prezenţa forţelor, dacă este necesar, şi vom face şi mai mult. Nu pentru a ameninţa pe cineva, ci pentru a ne proteja naţiunile, pentru că Rusia a schimbat graniţe prin forţă şi continuă să îşi intimideze vecinii. În acelaşi timp, vom menţine canalele de dialog deschise cu Rusia, în special în vremuri tensionate, transparenţa şi predictibilitatea sunt importante pentru a reduce riscul unor calcule greşite şi accidente".

Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, a mai spus: "Acest sistem nu se referă la Rusia, nu este îndreptat împotriva Rusiei, iar atât condiţiile fizice, cât şi geografia fac imposibil ca acest sistem să submineze Rusia. Este tehnic imposibil să doboare rachete balistice intercontinentale ruseşti. Aşadar, este un sistem care este îndreptat împotriva unor ameninţări care vin din afara zonei euroatlantice. Noi am fost foarte transparenţi faţă de ruşi în ceea ce priveşte planurile noastre privind acest sistem, deci nu văd niciun motiv pentru ca acesta să intensifice tensiunile. Iar ameninţările din partea Rusiei sunt nejustificate şi iresponsabile. Ruşii ştiu că este un sistem care nu este îndreptat împotriva Rusiei (...) NATO nu doreşte o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Război Rece şi vom continua să depunem eforturi pentru o relaţie mai constructivă cu Rusia şi considerăm că nu există nicio contradicţie între o apărare puternică, un comportament predictibil şi puternic din partea NATO şi în acelaşi timp ne dorim un dialog transparent şi reducerea riscurilor pentru că vedem că o prezenţă crescută la graniţele noastre creşte riscurile de accidente şi incidente. Am văzut doborârea avionului rus asupra Turciei, incidentele din Marea Baltică, am asistat la un comportament nesigur al aeronavelor ruseşti în preajma navelor americane. Deci avem nevoie de această combinaţie de putere şi angajament politic."

Premierul Dacian Cioloş a declarat la ceremonia de inaugurare că scutul antirachetă respectă prevederile Cartei ONU şi este destinat exclusiv apărării legitime împotriva ameninţării cu rachete balistice, nefiind îndreptat împotriva cuiva anume.

Şi adjunctul secretarului Apărării al SUA, Robert Work, a arătat, la rândul său, că unitatea de la Deveselu "întăreşte capacităţile defensive ale NATO" şi, împreună cu cea din Polonia, face parte dintr-un sistem defensiv care respectă "în totalitate" actualul regim de control al armamentelor.

Kremlin: Desfăşurarea scutului antirachetă american în România - "'ameninţare'' pentru Rusia

Desfăşurarea scutului antirachetă american în România este o "'ameninţare'' pentru Rusia, iar Moscova adoptă contramăsuri împotriva apărării antirachetă a SUA în Europa, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Oficialul rus a explicat: "Indubitabil, desfăşurarea sistemului antirachetă american este cu adevărat o ameninţare pentru securitatea Federaţiei Ruse. Întrebarea nu este dacă vor fi luate, sau nu, măsuri; sunt luate măsuri pentru a menţine securitatea Rusiei la nivelul necesar. Daţi-mi voie să vă amintesc că însuşi preşedintele (Vladimir Putin) s-a întrebat în mod repetat împotriva cui funcţionează acest sistem şi împotriva cui va funcţiona el în viitor? (...) Nu este nimic nou. Această activitate, acest proces de activare a sistemului de apărare antirachetă este bine cunoscut. Toate agenţiile noastre de resort, care se ocupă cu menţinerea apărării şi a securităţii ţării, sunt familiarizate cu aceste planuri (...)

La început au existat lungi explicaţii indicând o potenţială ameninţare cu rachete dinspre Iran. Ne amintim toţi bine acele declaraţii făcute la diverse summituri ale NATO, de la Washington şi din capitale europene. Acum ştim că situaţia implicând Iranul s-a schimbat în mod esenţial. Însă întrebările puse în mod repetat de la Moscova, inclusiv cele din partea preşedintelui Putin, îşi păstrează relevanţa".

Potrivit Interfax, citată de Reuters, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a anunţat că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, care urmează să devină operaţional reprezintă o încălcare a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF).

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, cere ca ambele ţări să elimine toate rachetele de croazieră şi balistice nucleare şi convenţionale cu o rază de la 500 până la 5.500 km care pot fi lansate de la sol, nota sursa citată.

Cioloş: "A fost iniţiativa noastră să avem o prezenţă navală sporită a NATO la Marea Neagră"

Premierul Dacian Cioloş a declarat ieri, la Deveselu, că ţara noastră a fost cea care a insistat asupra sporirii prezenţei NATO în Marea Neagră şi că poartă discuţii avansate cu Bulgaria şi Turcia pentru a asigura această prezenţă.

Cioloş a menţionat: "Suntem conştienţi că, pentru ca această structură să existe, este necesară implicarea altor parteneri decât România în Marea Neagră. Avem discuţii destul de avansate şi cu vecinii bulgari şi cu prietenii noştri turci pentru a construi împreună această prezenţă. Odată ce această prezenţă cu rol în primul rând de exerciţiu este construită, sperăm să avem participarea şi a altor aliaţi la aceste exerciţii. Intenţia noastră este de a prezenta acest proiect la Summitul de la Varşovia, un subiect pe care l-am mai discutat şi eu şi domnul preşedinte (Klaus Iohannis - n.r) cu domnul secretar general (al NATO - n.r.)".

Robert Work (SUA): "România este un aliat de nădejde"

Secretarul adjunct al Apărării al SUA, Robert Work, a declarat ieri, la Deveselu, că sistemul este "o altă realizare importantă" în relaţiile dintre România şi SUA, iar "România este un aliat de nădejde".

Oficialul a mai spus că din 2013, de la inaugurarea lucrărilor la amplasamentul de la Deveselu, "multe s-au schimbat în această regiune şi pretutindeni în lume", iar Europa şi NATO se "confruntă cu un context de securitate semnificativ schimbat şi mai complex", pentru abordarea noului mediu de securitate fiind necesară "o alianţă mai capabilă".

Secretarul adjunct al Apărării al SUA a precizat: "Ne aflăm într-un punct de cotitură în peisajul strategic. Ca parte a acestui peisaj Europa - şi prin extensie NATO - se confruntă cu un context de securitate semnificativ schimbat şi mai complex decât cel cu care ne confruntam în 2013. Abordarea noului mediu de securitate va face necesară o alianţă mai capabilă - una care continuă să evolueze şi să se adapteze la ameninţări, atât vechi cât şi noi, pentru a asigura securitatea transatlantică. Acum, când ne apropiem de Summit-ul NATO de la Varşovia, este esenţial ca Alianţa să continue să demonstreze unitate şi solidaritate".

Acesta şi-a exprimat aprecierea pentru angajamentul autorităţilor române de a creşte bugetul apărării la 2% din PIB până în 2017 şi a adăugat că România este printre ţările cu "cele mai importante contribuţii" la misiunea din Afganistan, unde sunt circa 650 de militari români. Work a menţionat şi faptul că România contribuie şi la misiuni de menţinere a păcii în plan global şi regional şi "este un lider cheie în regiunea Mării Negre".

Motoc: "Comandamentul NATO de la Bucureşti, piesă-cheie în măsurile de descurajare şi apărare ale Alianţei"

Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est reprezintă o piesă-cheie în măsurile de descurajare şi de apărare ale Alianţei Nord-Atlantice în ceea ce priveşte prezenţa avansată pe flancul estic, a declarat ieri ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

"Mai sunt mai puţin de două luni până la Summitul de la Varşovia, unde aşteptăm decizii importante în privinţa posturii robuste de descurajare şi de apărare a Alianţei în privinţa prezenţei aliate avansate la flancul estic. În acest context, comandamentul nostru este o piesă-cheie în toate aceste măsuri. A venit să asigure dislocarea forţelor aliate în regiune, realizând conexiunea dintre forţele NATO şi forţele naţionale", a afirmat Motoc.

Şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, a arătat că prezenţa secretarului general al NATO la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est evidenţiază faptul că deciziile din Ţara Galilor de acum doi ani se implementează.

Comănescu a precizat: "În egală măsură, prezenţa domnului secretar general e legată de un alt eveniment cu înaltă semnificaţie (...) - inaugurarea facilităţii de apărare antirachetă de la Deveselu, care la rândul ei este o componentă importantă în efortul de consolidare a capabilităţilor Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă riscurilor tot mai complexe la adresa securităţii. Aceste riscuri nu numai că persistă, dar ele devin tot mai complexe în mod deosebit în flancul estic al NATO. Or, baza de la Deveselu este o componentă care sunt convins că va contribui la întărirea acestor capabilităţi".

Ponta: "Guvernul Cioloş nu are niciun merit la Deveselu"

Fostul premier Victor Ponta susţine că ar fi fost "absolut normal" ca la momentul inaugurării sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu să fie invitaţi cei care "chiar au avut o contribuţie", făcând referire la foşti miniştri ai Afacerilor Externe şi Apărării.

Victor Ponta a scris pe Facebook: "Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Cioloş, pentru că în acest caz mitocănia este prea evidentă (şi credeam că nu îl caracterizează)! Având în vedere faptul că el, personal, şi Guvernul său nu au absolut niciun merit legat de proiectul de la Deveselu, dar şi faptul că aliaţii NATO şi cei americani ştiu foarte bine cu cine au luat decizii şi cu cine au lucrat din 2011 până acum, era absolut normal să invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contribuţie la asta!".

El îi transmite lui Cioloş că aşteaptă scuze pentru "această gafă total impardonabilă": "Sper că domnul Cioloş nu suferă de boala numită «Iohannită» - adică să îţi asumi ce fac alţii doar pentru că tu eşti total incapabil să faci ceva! Dacă pe Băsescu, pe Gabi Oprea şi pe mine nu îi dă voie Iohannis să ne invite (după ce a fost prins că a furat o casă, nici eu nu vreau să mă afişez cu el, că mă compromit), cel puţin pe Mircea Duşa, Titus Corlăţean şi Bogdan Aurescu era de bun simţ să îi văd la ceremonie! Dacian, aştept cu încredere ca pentru această gafă total impardonabilă să îţi prezinţi scuzele cuvenite! Să nu mă dezamăgeşti, te rog!".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Interesantă perdea de fum aruncă americanii. Rușii însă știu mai bine și nu se vor lăsa. România a intrat ca proasta în jocul dintre marile puteri și ar putea ajunge strivită. Suptul de la licurici nu face bine sănătății, nici celei băsiste, nici nației.

     

    Să vedem ce spun americanii despre perdeaua de fum și minciunile pe care le răspândesc. 

     

    Dovada #1, transcrierea unei declarații din partea Departamentului de Stat 

    “U.S. Department of State 

    Remarks by Frank A. Rose 

    Assistant Secretary, Bureau of Arms Control, Verification and Compliance 

    Bucharest, Romania 

    March 30, 2015” 

    “You might have heard Russia’s assertions which call into question the compliance of Aegis Ashore with the INF Treaty. 

    As we have explained to our Russian colleagues, as well as our allies, the United States is in full compliance with the INF Treaty and the Aegis Ashore system is entirely consistent with our obligations under the Treaty. In fact, the record shows that United States has been open with the world about the purpose, capabilities, and mission of the Aegis Ashore missile defense system from day one. 

    Despite our transparency on system, Russia is seeking to conflate the Aegis Ashore vertical launching system designed to fire the SM-3 missile defense interceptor with the Aegis MK-41 vertical launching system on Navy ships that can be used to fire Tomahawk cruise missiles. 

    The two launchers are not the same. They are different systems with different purposes and different capabilities. 

    The Aegis Ashore system cannot launch a cruise missile because the system does not include the necessary software, fire control hardware, and additional support equipment and infrastructure to perform that mission. Consequently, the Aegis Ashore launcher has not been used to launch a cruise missile. 

    What the Aegis Ashore launcher is designed and tested to do is fire interceptor missiles, like the SM-3. The INF Treaty permits missiles developed and tested solely to intercept and counter objects not located on the surface of the Earth. In other words, missile interceptors, like the SM-3, are allowed under the INF Treaty. 

    So both the Aegis Ashore launcher and SM-3 missile interceptor are permitted under the INF Treaty.“ 

     

    ---Traducere>>”Este posibil să fi auzit afirmațiile Rusiei care pun sub semnul întrebării conformitatea Aegis Ashore cu Tratatul INF. 

    Așa cum am explicat colegilor noștri ruși, precum și aliaților noștri, Statele Unite ale Americii este în deplină conformitate cu Tratatul INF și sistemul Aegis Ashore este în întregime în concordanță cu obligațiile noastre în temeiul tratatului. De fapt, înregistrările arată că Statele Unite a fost deschis cu lumea despre scopul, capacitățile și misiunea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din prima zi. 

    În ciuda transparenței noastre privind sistemul, Rusia încearcă să amestece sistemul de lansare verticală Aegis Ashore proiectat pentru a declanșa rachete interceptoare SM-3 de apărare cu MK-41 Sistemul de lansare verticală Aegis de pe nave militare, care poate fi folosit pentru a trage Tomahawk rachete de croazieră. 

    Cele doua lansatoarele nu sunt la fel. Ele sunt sisteme diferite, cu diferite scopuri și capacități diferite. 

    Sistemul Aegis Ashore nu poate lansa o rachetă de croazieră, deoarece sistemul nu include software-ul necesar, hardware-ul de control al deschiderii focului, precum și echipamente de sprijin suplimentar și infrastructura pentru a îndeplini această misiune. În consecință, lansator Aegis Ashore nu a fost folosit pentru a lansa o rachetă de croazieră. 

    Lansatorul Aegis Ashore este proiectat și testat pentru a lansa rachete de interceptare, cum ar fi SM-3. Tratatul de INF permite rachete dezvoltate și testate doar pentru a intercepta obiecte nelocalizate pe suprafața Pământului. Cu alte cuvinte, rachete interceptoare, cum ar fi SM-3, sunt permise în conformitate cu Tratatul INF. 

    Astfel încât atât lansatorul Aegis Ashore cât și SM-3 interceptorul de rachete sunt permise în conformitate cu Tratatul INF.” 

     

     

    --- Comentariu>> Americanul ne spune că rușii dezinformează când spun că la Deveselu se instalează MK41. Nu, se instalează un alt tip de lansator, zice el, care nu poate lansa rachete ofensive. Vom vedea dacă are dreptate. 

     

     

    Firmele care au contractat construcția sistemelor Aegis sunt Lockheed Martin și BAE Systems. Iată ce se scrie în broșura Aegis Ashore de la Lockheed Martin. 

     

    “Aegis Ashore: Same as Aegis Afloat 

    Aegis Ashore with the Standard Missile 3 (SM-3)  

    Combat System is identical to the fielded maritime system. 

    Aegis is already ashore and has been for more than 30 years.  

    All elements of Aegis are already in use in land-based applications that range from development and integration test facilities to launch and production test facilities. Every Aegis system at sea today was fully tested ashore before it was transitioned to ship use.  

    SPY-1 radars are active at the U.S. Navy’s Combat System Engineering Development Site (CSEDS) in Moorestown, N.J.; Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division (NSWCDD) in Dahlgren, Va.; National Severe Storms Laboratory in Norman, Okla.; and Surface Combat Systems Center (SCSC) in Wallops Island, Va. 

    Multiple baselines of the Aegis Weapon System and Aegis Ballistic Missile Defense (BMD) are active in Moorestown, Dahlgren and Wallops Island. 

    The Aegis Weapons Control System and the MK 41 Vertical Launching System are active at White Sands Missile Range in New Mexico.” 

     

    Traducere>> “Aegis Ashore: La fel la Aegis Plutitor 

    Aegis Ashore cu rachete interceptoare SM-3 

    Sistemul de luptă este IDENTIC cu cel din sistemele maritime. 

    Aegis este DEJA adaptat pe pământ și a fost de mai bine de 30 de ani. 

    Toate elementele componente din Aegis sunt deja folosite în aplicații pe pământ. Orice sistem Aegis de pe mare de astăzi a fost testat pe pământ înainte de a fi tranziționat la folosirea pe nave. 

    Radarele SPY-1 sunt active la U.S. Navy’s Combat System Engineering Development Site (CSEDS) în Moorestown, N.J.; Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division (NSWCDD) in Dahlgren, Va.; National Severe Storms Laboratory in Norman, Okla.; and Surface Combat Systems Center (SCSC) in Wallops Island, Va. 

    Multiple sisteme de armament standard Aegis precum și cele pentru scut defensive sunt active în Moorestown, Dahlgren și Wallops Island. 

    Sistemul de control al armelor Aegis și sistemul de lansare vertical MK41 sunt active la White Sands Missile Range in New Mexico.” 

     

     

    Se poate vedea din descrierea firmei producătoare a sistemului Aegis că nu există nicio diferență între cel naval și cel terestru. Iar lansatorul pe care îl vor folosi este MK41 VLS. Adâncimea până la care a fost săpată groapa în care a fost instalat lansatorul ne poate spune ce capabilități are. 

     

    Iată ce ne spune fabricantul Lockheed Martin. “Lansatorul vine în trei dimensiuni: Strike (“lovire”), Tactical (“tactic”), Self-Defense (“auto-apărare”). Modulul de tip Strike are o lungime de aproape 25 feet 7.6 m și este capabil să lanseze cele mai mari rachete precum cele care suportă scuturile anti-rachetă pe apă, sau rachetele ofensive care au rază lungă de acțiune. Modulul Tactic are aprox 22 feet 6.7 m și este capabil să suporte aceleași rachete precum modelul Strike, mai puțin rachetele de croazieră offensive Tomahawk dar NICI rachetele proiectate pentru scutul anti-rachetă. Modulul Self-Defense suportă doar rachete mici pentru autoapărarea navelor mici, corvete, frigate, nave de patrulă”. 

     

    Este evident că la Deveselul s-a instalat versiunea MK41 Strike, cea care poate lansa și rachetele scutului anti-rachetă dar și rachete ofensive cu rază lungă de acțiune sau Tomahawk. 

     

     

    Concluzia este că Departamentul de Stat MINTE. La Deveselu, poate că acum există doar rachete interceptor SM-3 dar infrastructura este capabilă să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei. Le lipsesc rachetele pe care le pot aduce în 2-3 zile. Iar reconfigurarea software se poate face în câteva ore. 

     

    Ce mai spun Departamentul de Stat și politicienii români? Că nu este îndreptat împotriva Rusiei? Planurile Pentagonului arată că în faza a treia a sistemului Aegis Ashore, versiunea 5.1 planificată pentru 2018 va permite o interceptare a rachetelor ICBM, a celor intercontinentale.  

     

     

    Acesta este adevărul. România a acceptat să fie parte din lupta a două mari puteri. Nu doar să fie parte a unei alianțe. Ci mai mult. Să fie parte activă a încercării SUA de a dezarma Rusia și de a prelua avantajul nuclear dintre cele două țări. Sigur, putem sărbători debutul bazei de la Deveselu. Putem ciocni un pahar. Putem să ne veselim și să dansăm. Punem și o manea și apoi așteptăm replica Rusiei. 

     

     

    Rusia și replica. 

    BBC, 12 nov 2015, “Russia reveals giant nuclear torpedo in state TV 'leak' 

    “Rusia dezvăluie torpila nuclear gigantică într-o scăpare difuzată de TV de stat” 

     

    “The Kremlin says secret plans for a Russian long-range nuclear torpedo - called "Status-6" - should not have appeared on Russian TV news. 

    The leak happened during a report on state-run Channel One about President Vladimir Putin meeting military chiefs in the city of Sochi. 

    One general was seen studying a diagram of the "devastating" torpedo system. 

    Launched by a submarine, it would create "wide areas of radioactive contamination", the document says. 

    The "oceanic multi-purpose Status-6 system" is designed to "destroy important economic installations of the enemy in coastal areas and cause guaranteed devastating damage to the country's territory by creating wide areas of radioactive contamination, rendering them unusable for military, economic or other activity for a long time", the document says. 

    "It's true some secret data got into the shot, therefore it was subsequently deleted," said Mr Putin's spokesman Dmitry Peskov. 

    "In future we will undoubtedly take preventive measures so this does not happen again."” 

     

    Traducere aprox>> Kremlinul spune că planurile secrete ale unei torpile nucleare rusești – numită Status-6, nu ar fi trebuit să apară la știrile TV. Dezvăluirea a apărut în cadrul unui jurnal de știri care prezenta o ședință a lui Putin cu șefii militari ruși la Sochi. Un general studia diagram acestui system. Lansată de pe un submarin, torpila ar crea mari arii de contaminare radioactivă. Torpila este gândită să distrugă importante instalații economice ale inamicului în ariile de coastă și să cauzeze devastări garantate acelei țări prin crearea unei contaminări radioactive de lungă durată. 

    Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Peskov, a spus că “este adevărat că date secrete s-au scurs publicului, dar acestea au fost șterse și ne vom asigura că nu se va mai întâmpla” 

     

     

    Aiurea. Articolul BBC scoate în evidență că această dezvăluire nu este accidentală ci este avertismentul Moscovei împotriva scutului anti-rachetă. BBC citează analiști ruși care spun că detonatorul nuclear al torpilei va fi cu cobalt-59, va avea o rază de acțiune de 10 mii km la o adâncime de până la 1000 m. A fost proiectată de Rubin, un birou de design de submarine din St Petersburg. Va fi lansată de pe submarine nucleare. Zvonurile atribuie capabilități de transport a unei bombe de 100-megatone. S-a afirmat că o asemenea încărcătură detonată sub apă ar crea un val tsunami de 500 m înălțime și ar înainta până la 1500 km în interiorul teritoriului american. 

     

    Este evident că o astfel de torpilă ne este și nouă destinată. Nu s-a spus dacă torpila mai are o fază finală a drumului în care iese de sub apă pentru a detona la o altitudine mică. Dar orașele de la Marea Neagră vor fi total distruse. Iar centrala de la Cernavodă va fi făcută praf. 

     

     

    Acestea fiind premisele de la care plecăm, înainte de a continua sărbătorirea deschiderii Deveselu, să ne gândim și la implicațiile economice. Bugetul American a cheltuit 2-3 mld $, bani care au ajuns aproape toți la Lockheed Martin, BAE Systems. Iar câțiva și pe la lobbyul american. 

    Poate vă gândiți că România este mai sigură. Da, dacă era vorba de amenințările Statului Islamic (care nu are rachete). Dar când România este teren de bătălie între Rusia și America, mai crede cineva sănătos la cap că suntem în siguranță? Da, suntem la fel de siguri ca o bară de protecție la mașină. Nu, nu ca o mașină ci ca bara de protecție a ei. Rămâne să ne punem și întrebarea economică…. Ce superinvestitor va veni să investească în active aflate pe un potențial și viitor câmp de bătălie? Chinezii au cumpărat portul grecilor. Dacă ați fi în locul lor, ați cumpăra un port în Constanța? Aflat în bătaia torpilelor rusești? Într-o țară pe care Rusia a amenințat-o în mod explicit că devine țintă? Eu m-aș gândi de zece ori și aș încerca în Bulgaria, Serbia, Ungaria (precum Daimler, recent, care a anunțat extinderea fabricii de acolo cu încă 600 milioane €). Vom vedea care va fi acest cost al idioțeniei la români și care va fi rezultatul opțiunii de a deveni câmp de bătălie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb