IOHANNIS: "Indiferent ce propun partidele, nu voi desemna un premier urmărit sau condamnat penal"

Andreea Popescu
Ziarul BURSA #Politică / 4 octombrie 2016

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 19:05 Călin Popescu-Tăriceanu: "Numirea premierului fără să se ţină cont de rezultatul alegerilor va duce la o criză constituţională"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că, dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va ţine cont la numirea premierului de rezultatul alegerilor din decembrie, atunci se va ajunge la o "criză politică majoră şi constituţională".

"Îmi imaginez cu greutate cum poate preşedintele să refuze rezultatul votului popular, un preşedinte care respectă Constituţia. Cred că trebuie să aşteptăm rezultatul alegerilor şi atunci preşedintele nu cred că va avea altă soluţie decât să respecte voinţa majorităţii cetăţenilor români. Cred că ajungem într-o criză politică majoră şi constituţională în astfel de condiţii", a declarat Tăriceanu, astăzi, la Senat, potrivit unor surse din presă.

Potrivit acestuia, şeful statului are obligaţia de a respecta Constituţia, pentru că în Legea fundamentală nu există "o derogare privind introducerea unor criterii suplimentare" în numirea premierului.

"Cred că şi eu şi preşedintele, şi nu numai noi, dar toţi suntem obligaţi să respectăm Constituţia. În Constituţie nu există o derogare privind introducerea unor criterii suplimentare de numire a prim-ministrului pe care le invocă preşedintele. Aşadar, dacă o persoană este condamnată, dar nu are interzicerea drepturile civile, ea poate să candideze, poate să fie aleasă. Nu are niciun fel de interdicţie. Nu cred că preşedintele poate să legifereze în plus faţă de lege şi mai ales faţă de Constituţie", a mai spus preşedintele Senatului.

(G.F.)

--------

Actualizare 15:05 Liviu Dragnea: "Klaus Iohannis încalcă grav Constituţia"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis încalcă "grav" Constituţia atunci când spune pe cine ar desemna sau nu pentru funcţia de premier după alegeri.

"Îi urez succes să încalce Constituţia. Confirmă că face ce îi spune doamna preşedintă PNL. Să spui pe cine ai desemna sau pe cine nu ai suspenda încalcă grav Constituţia. Cred că asta va suspenda din ce în ce mai mult relaţia dintre el şi românii la care tot face apel. Înţeleg că domnul preşedinte vrea continuare acest Guvern tehnocrat, care văd că încă încearcă să vândă pachete de acţiuni la societăţi strategice", a declarat Liviu Dragnea.

(G.F.)

--------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, indiferent de ce vor propune partidele politice, nu va desemna pentru funcţia de premier o persoană urmărită penal sau condamnată, potrivit Digi24.ro.

"Cu siguranţă voi desemna o persoană ţinând cont de prerogativele constituţionale ale preşedintelui. Asta înseamnă că nominalizez o persoană care, după părerea mea întruneşte o majoritate în Parlament şi e competentă să conducă Guvernul, ar fi absurd să desemnez pe cineva care nu întruneşte o majoritate, nu sunt adeptul acestor jocuri politice, nu am de gând să desemnez pe cineva care pe urmă pică în Parlament. Criteriile de integritate sunt evidente, nu voi desemna o persoană care e urmarită penal sau condamnată penal, sau are probleme de integritate, eu am spus de mult că clasa politică trebuie să se resemneze, trebuie să avem politicieni curaţi şi acesta va fi criteriu eliminant, indiferent de la cine vine propunerea, eu nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată", a declarat Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Corecta hotararea...dar din nefericire populatia voteaza si persoane aflate deja condamnate si aflate la inchisoare...(de ex . cazul primarului din Baia Mare).

    Cand au vazut politicieni...astfel de cazuri....uni dintre ei au zis in sine lor...noi suntem "inca" mici...faptele noastre se claseaza pe un loc inca eligibil...

    Nu vedeti cu cat tupeu defileaza la televizor Ponta...Dragnea etc. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb