Actualizare 19:13
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, cu ocazia a 100 de zile de la preluarea mandatului, că cea mai mare nemulţumire a sa în această perioadă este modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiţiei.
"Au trecut primele 100 de zile din mandatul meu. Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult în această perioadă, de ce nu am eu prima reacţie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez public alte instituţii, de ce nu critic alţi politicieni. Pentru că nu acesta este rolul unui preşedinte şi pentru că promisiunea mea a fost de a face politică, cu mai puţine vorbe şi mai multe fapte. Aceste 100 de zile au fost despre valori şi modul în care pot să ne transforme viaţa", a spus Iohannis, adăugând că România lucrului bine făcut este posibilă, o ţară care ştie ce vrea şi care poate ceea ce vrea. "Să ne vedem fiecare de treabă, cu responsabilitate", a completat preşedintele.
• Despre legi
Iohannis a transmis că nu se joacă cu legile ţării şi nu promulgă legi care nu respectă principii constituţionale sau obligaţii ale statului român. Potrivit preşedintelui, toate instituţiile statului sunt în serviciul cetăţeanului şi sunt chemate să apere democraţia.
• Despre vizitele externe
În legătură cu vizitele externe efectuate, Iohannis a transmis că politica externă este un atribut fundamental, iar o politică externă puternică şi eficientă înseamnă un stat puternic şi eficient.
"În aceste 100 de zile România a reînceput să-şi redobândeasză respectul şi credibilitatea în lume. Voi merge în cât mai multe locuri unde trăiesc comunităţile mari de români. Acestea sunt direcţiile de principiu şi acţiune pe care le voi păstra în perioada următoare. Voi urmări cu atenţie soluţia legislativă pentru a asigura votul românilor din diaspora, dar şi celelalte proiecte", a mai spus Iohannis.
• Despre votul în Parlament
Preşedintele e a precizat că cea mai mare nemulţumire în această perioadă este modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiţiei, iar fiecare episod în care justiţia este blocată în Parlament este un pas înapoi în recâştigarea încrederii publice şi o sursă de pierdere a credibilităţii. "În politică, dacă ai greşit grav, demisionezi. Acesta este un alt mod de a face politică", a mai spus acesta, adăugând că reperul său este litera şi spiritul Constituţiei.
• Despre Băsescu
Klaus Iohannis a mai declarat, marţi seară, răspunzând unei întrebări, că nu a avut discuţii cu fostul preşedinte Traian Băsescu şi că acestuia "îi prieşte pensia", fiind "foarte vocal şi postac".
"Nu m-am întâlnit cu fostul preşedinte, nu i-am solicitat absolut nimic, nu am discutat nici despre reşedinţă, nici despre politică. Fostului preşedinte îi prieşte pensia: este foarte vocal şi postac. Îi doresc să fie sănătos", a transmis Klaus Iohannis.
• Despre şefia SIE
Întrebat de un jurnalist când va face o propunere pentru conducerea SIE, Iohannis a răspuns: "Cu siguranţă, în următoarele luni voi face o propunere pentru SIE".
• Despre declaraţiile ambasadorului Rusiei
Preşedintele Iohannis a răspuns unui jurnalist că i se pare adecvată reacţia statului în cazul declaraţiilor ambasadorului Rusiei. Potrivit domniei sale, ambasadorii nu sunt un fel de politicieni veniţi în România "ca să-i luăm la grămadă". "Ei reprezintă state. Există în diplomaţie cutume, ce e bine să spună, ce nu e bine să spună un ambasador. În ultima vreme a fost acea luare de poziţie. Nu e niciodată şi în nicio circumstanţă rolul preşedinţiei sau al premierului să răspundă în public unui ambasador, indiferent ce spune", a transmis Iohannis.
Acesta a menţionat că dacă declaraţiile ambasadorului sunt nepotrivite, cutuma care se respectă e că ambasadorul e chemat la MAE unde are o discuţie cu secretarul de stat sau chiar cu ministrul. "Orice altceva va asigur că nu se poartă şi nu se face", a încheiat subiectul preşedintele.
• Despre compania de exploatare a lemnului din Austria
Întrebat ce legătură are cu compania de exploatare a lemnului din Austria, preşedintele a subliniat că nu există una. "Ştiu că au existat anumite detalii în talk-show-uri, nu există la mine noţiunea de lobby sau intervenţie pentru a rezolva o problemă. Nici în cazul acesta nu a existat, nici măcar nu au încercat să ajungă la mine. Este o speculaţie făcută de fostul ministru pe care probabil ar fi bine să o explice fosta doamnă ministru, nu are însă absolut nimic de-a face cu mine şi cu administraţia mea", a explicat şeful statului.
• Despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare
Preşedintele a menţionat că susţine în continuare ridicarea MCV şi că a discutat aceste lucruri, explicând că şi la Bruxelles există deja la personalităţi relevante convingerea că MCV trebuie să se finalizeze în acest mandat al CE. Potrivit lui Iohannis, ridicarea mecanismului se va realiza gradual, preşedintele precizând că este "destul de optimist în această privinţă".
• Despre Maior şi Scutaru
Întrebat de motivele demisiilor lui George Maior şi George Scutaru, Iohannis a transmis că cei doi au renunţat la funcţii din motive personale. "Trebuie să facem deosebire între greşeală politică şi demisie. Şi George Maior şi Scutaru au demisionat din motive personale, mi-au înaintat demisiile, le-am acceptat, s-a încheiat orice discuţie. Demisia din motive persoanale nu se poate discuta, decât dacă dânsul doreşte să dea lămuriri publice", a explicat preşedintele.
• Despre noul Guvern
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Guvernul nu s-a schimbat, în esenta, doar în anumite poziţii eliberate datorită unor proceduri care nu au pus guvernul într-o lumină bună, făcând referire la fostul ministru de Finanţe, cercetat de procurori. "Nu aştept de la acest guvern să devină mai eficient", a transmis şeful statului.
"Când va veni alt guvern, e o întrebare care trebuie pusă în esenţa partidelor politice. Eu nu am de gând să preiau rolul opoziţiei, eu rămân şi mă rezum la rolul de preşedinte. Dacă opoziţia adună suficiente voturi, vom avea alt guvern. Dacă nu vom reuşi, atunci vom avea alt guvern în 2016", a menţionat Iohannis.
• Despre acţiunile ANAF
Preşedintele Iohannis aşteaptă ca situaţia controalelor ANAF să ajungă la o normalitate. "România e o ţară în plină reformare, tot timpul facem o reformă, învăţământ, Fisc, ANAF, şi din păcate constat că există tendinţa de a lucra ca pendulul, dintr-o extremă în alta. Ba avem situaţii în care Fiscul nu se ocupă, ba se ocupă deodată de detalii care nu cred că merită foarte multă atenţie", a comentat şeful statului.
Potrivit preşedintelui, este bine să se caute proceduri care încurajează investitorii să îşi ducă afacerea mai departe şi nu să se găsească metode prin care să fie închise firme. "Asta la modul general. Particular, întrebaţi la ANAF dacă ei cred că o ţară fără firme poate să funcţioneze", a menţionat Iohannis.
• Despre soţie
Preşedintele consideră că instituţia primei doamne încă nu îşi găseşte loc în România. Domnia sa a menţionat: "Ar trebui să existe poate o dezbatere publică, câteva studii care ne spun dacă românii îşi doresc sau nu, dar prima doamna a mea îmi face onoarea să mă însoţească peste tot unde e posibil şi cred că e un prim pas spre a induce în spaţiul public o discuţie despre prima doamnă".
• Despre graţierea Monicăi Ridzi
Întrebat dacă o va graţia pe Monica Ridzi, preşedintele a transmis că nu poate da răspunsuri punctuale acolo unde nu există solicitări.
• Despre Marian Vanghelie
Întrebat dacă a discutat cu Marian Vanghelie sau cu Rareş Bogdan, după ce primarul sectorului 5 a declarat că avea acces la Iohannis prin jurnalist, preşedintele a declarat: "E treaba PNL dacă face alianţe cu unii sau alţii, sper să fie bine inspiraţi. Eu nu m-am întâlnit niciodată cu domnul Vanghelie, nu are nicio cunoştinţă comună cu mine prin care ar ajunge la mine şi toată povestea am văzut-o ca pe o chestiune hilară. Nici vorbă, dacă vreţi un răspuns ultra-sec".
(Elena Deacu)
---
Preşedintele Klaus Iohannis a publicat, azi pe Facebook, bilanţul de 100 de zile ale mandatului său, care cuprinde vizitele sale oficiale externe, semnarea acordului privind finanţarea armatei, dar şi solicitarea către Parlament de a finaliza în această sesiune legi importante, precum cele electorale.
"Azi se împlinesc 100 de zile de când sunt Preşedintele României. Această perioadă este un prim pas către România pe care o construim împreună", arată Preşedintele pe Facebook.
Mesajul este însoţit de un film care prezintă principalele acţiuni ale şefului statului, de la preluarea mandatului prezidenţial.
"La învestitură, mi-am asumat cele trei responsabilităţi constituţionale de preşedinte al României: apărarea naţională, securitatea ţării şi politica externă", arată filmul cu bilanţul celor 100 de zile de mandat, care mai cuprinde imagini de la semnarea acordului politic privind creşterea finanţării apărării, întâlnirea cu Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, vizita la sediul NATO de la Bruxelles.
Prezentarea bilanţului şefului statului mai cuprinde imagini din întâlnirile cu liderii europeni, Iohannis arătând că în toate aceste întâlniri, a susţinut intrarea României în Schengen, "pentru că nu acceptă o Europă cu două viteze".
"Avem dreptul la prosperitate, ca oricare alt stat mebru UE", se mai menţionează în film.
"Am cerut partidelor politice un calendar al sesiunii parlamentare, legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, legea votului prin corespondenţă şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare", arată prezentarea video.
Şeful statului aminteşte şi participarea la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde "a atras atenţia că recuperarea banilor pierduţi de stat în urma actelor de corupţie este obligatorie, nu opţională".
"Cu aceşti bani se pot construi şcoli şi spitale", se arată în film.
"Numai o reformă profundă a clasei politice ne poate asigura că nu vom repeta niciodată trecutul, aşa cum îl descriu dosarele fostei Securităţi", mai arată filmul, care prezintă vizita şefului statului la arhivele CNSAS de la Popeşti-Leordeni.
Vizitarea Laserului de la Măgurele, vizita la Spitalul Fundeni, dar şi vizitele oficiale în Franţa, Germania, Polonia, Ucraina şi Chişinău apar în bilanţul preşedintelui Iohannis.
"Patriotismul, spiritul civic, conştiinţa libertăţii şi a puterii de a decide prin vot mă leagă de toţi românii din ţară şi din sătrinătate. Suntem o naţiune puternică şi curajoasă, cu aspiraţii pe care am privilegiul să le reprezint şi datoria să le împlinesc", transmite şeful statului.