Iohannis: "Nu sunt de acord cu modificarea Codului Penal privind dezincriminarea conflictului de interese"

Alexandru Costea
Anticorupţie #Legislatie / 26 mai 2015

Iohannis: "Nu sunt de acord cu modificarea Codului Penal privind dezincriminarea conflictului de interese"

"Voi retrimite legea Parlamentului sau voi sesiza CCR, eventualitatea adoptării de către Parlament"

Actualizare 15:56

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis astăzi că nu este de acprd cu modificarea articolului din Codul Penal care urmăreşte dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare.

Iohannis atrage atenţia că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, le va retrimite Parlamentului sau va sesiza Curtea Constituţională, în virtutea exercitării atribuţiilor sale constituţionale, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Urmăresc cu atenţie şi preocupare procesul legislativ din Parlamentul României privind intenţia de a modifica prevederi ale Codului Penal în materia conflictului de interese (...) Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice", a menţionat preşedintele.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 11:51 DNA: "Proiectul de lege ar putea afecta serios combaterea corupţiei la nivel înalt"

99 de dosare privind conflictul de interese sunt în lucru la DNA

Adoptarea proiectului de lege pentru modificarea art. 301 şi art. 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal în varianta propusă şi care urmează a fi dezbătută în Parlamentul României ar duce la dezincriminarea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută în varianta actuală, fapt ce ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a corupţiei la nivel înalt, ne-a transmis DNA într-un comunicat.

"Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea pronunţa, pentru acest gen de fapte, achitarea unor inculpaţi deja trimişi în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare, în care sunt implicate persoane cu funcţii importante.

Spre exemplu, persoane care, la data faptelor, aveau următoarele funcţii: preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, primarul municipiului Constanţa, prefectul judeţului Suceava, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, primarul municipiului Miercurea Ciuc, etc.

Precizăm că infracţiunea de conflict de interese face obiectul investigaţiilor aflate în competenţa DNA, atunci când este asociată cu o infracţiune de corupţie sau asimilată corupţiei", potrivit sursei.

Reprezentanţii DNA ne-au declarat că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au în lucru 99 de dosare privind infracţiunea de conflict de interese.

(A.C.)

----------------

Comisia juridică din Camera Deputaţilor va discuta în şedinţa de azi un proiect legislativ de modificare a Codului Penal, prin care o serie de dispoziţii din sfera Conflictului de interese sunt dezincriminate.

Proiectul de Lege pentru modificarea articolului 301 şi articolului 308 din Legea numărul 286/2009 privind Codul penal a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pe 1 aprilie, după ce a fost adoptat tacit de către Senat.

Prin iniţiativa legislativă, cei cinci parlamentari propun modificarea titlului articolului 301 prin înlocuirea sintagmei "Conflictul de interese" cu sintagma "Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane", precum şi modificarea alineatului (2) în sensul adăugării unor situaţii pentru care dispoziţiile alineatului (1) să nu fie aplicabile.

De asemenea, se propune eliminarea trimiterii la Articolul 301 din Articolul 308 din Codul Penal.

În expunerea de motive, iniţiatorii proiectului de lege susţin că "punerea în aplicare a dispoziţiilor articolului 301 coroborate cu cele ale art. 308 din Codul penal ar avea implicaţii deosebite asupra persoanelor aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, producând efecte negative la nivelul tuturor persoanelor juridice prin periclitarea bunei desfăşurări a activităţii acestora".

Iniţiatorii proiectului sunt cinci deputaţi şi senatori: deputaţii PSD Ciprian Nica şi Victor Roman, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatul de la Minorităţi Ion Marocico şi deputatul PC-PLR Aurelian Ionescu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bazele luptei impotriva coruptiei trebuie intarite, nu subrezite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb