---------------
Actualizare 19:35
Preşedintele Klaus Iohannis a pledat azi, la Berlin, pentru consolidarea uniunii economice şi monetare la nivelul UE, "inclusiv prin desăvârşirea uniunii bancare", într-o conferinţă comună de presă cu cancelarul Angela Merkel în care a cerut să nu se mai confunde migraţia sărăciei cu libera circulaţie a forţei de muncă şi a atras atenţia că plecarea masivă de muncitori calificaţi în Germania reprezintă o pierdere pentru România.
În conferinţa de presă, Klaus Iohannis a fost întrebat de un ziarist german cum comentează problemele cauzate de "migraţia sărăciei" în Germania, un subiect în republica federală.
Preşedintele României a avertizat că subiectul "migraţiei sărăciei" a fost amestecat de prea multe ori cu libera circulaţie a forţei de muncă în Europa.
"Din păcate, când este vorba despre România, se vede prima dată migraţia sărăciei, care nu este semnificativă numeric, şi se vede foarte greu şi foarte rar se discută un fenomen, care este semnificativ, este problematic pentru România şi este un câştig net pentru Germania, este vorba de migraţia forţei de muncă calificată şi foarte calificată care pleacă din România şi vine în Germania. Cunosc personal sute de astfel de persoane, ca să nu spun mii, că ar fi exagerat, care au plecat din România, au venit în Germania, s-au integrat, în no time (într-un timp scurt - n.r.), perfect şi care muncesc aici cu folos. Pentru România aceste persoane sunt o pierdere", a subliniat acesta, potrivit transcriptului conferinţei de presă publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
Klaus Iohannis a arătat că "numeric, cei care pleacă din România şi vin, de exemplu, în Germania calificaţi şi muncesc este de multe ori mai mare decât numărul celor care sunt socotiţi migranţi ai sărăciei".
"România va trebui să se confrunte cu această problemă şi acest fenomen poate fi stopat în măsura în care reuşim să inducem o dezvoltare economică sustenabilă, o creştere sensibilă a veniturilor, mai ales a tinerei generaţii, şi în măsura în care reuşim, prin transparentizare şi în procedurile publice, dar şi în procedurile de carieră în mediul privat, să garantăm tinerilor o şansă bună, o şansă reală în cariera lor, fie în spaţiul public, fie în spaţiul privat. Există semne bune. Sunt oameni tineri care se hotărăsc să se întoarcă în România, fiindcă acum ei cred că şi la noi se poate. Dar mai este mult de lucru", a precizat preşedintele.
(A.C.)
----------
Actualizare 18:55
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, azi, la Berlin, că în România nu există o problemă maghiară şi nu ne simţim ameninţaţi de acest lucru, precizând că minoritatea maghiară are reprezentanţi politici în România, care sunt partenerii lui de discuţie.
Întrebat în cadrul conferinţei de presă comune susţinută cu Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, dacă este îngrijorat de atitudinea Ungariei cu privire la protecţia minorităţii maghiare, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că "este clar că interesul Ungariei pentru minoritatea maghiară din afara ţării este extrem de ridicat".
"În România, nu ne simţim ameninţaţi de acest lucru, dar binenţeles că suntem foarte atenţi când un stat vecin manifestă un interes atât de ridicat faţă de o minoritate", a precizat şeful statului.
Klaus Iohannis a ţinut să menţioneze că "minoritatea maghiară are reprezentanţi politici în România, care sunt partenerii săi de discuţie".
"Cu aceşti oameni politic mă întâlnesc foarte des, discutăm despre problemele respective şi pot să vă asigur că în România nu există o problemă maghiară", a mai afirmat Klaus Iohannis.
(A.C.)
------------
Actualizare 16:42
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, azi, în cadrul declaraţiei comune susţinută la Berlin, cu Cancelarul Angela Merkel, că România contează pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluţii care să permită avansarea spre realizarea obiectivului aderării la spaţiul Schengen.
Preşedintele Iohannis a declarat că, în cadrul discuţiei cu Cancelarul Angela Merkel, a fost abordat şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen.
"Contăm pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluţii care să permită avansarea spre realizarea acestui obiectiv", a precizat Iohannis.
Şeful statului a menţionat că există argumente convingătoare pentru eliminarea ultimelor rezerve, privind aderarea României la spaţiul Schengen, dând ca exemplu ultimul Raport MCV al Comisiei Europene şi contribuţia demonstrată a României de asigurare a securităţii în regiune.
(Alexandru Costea)
-----------
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că este nepreţuită experienţa omologului său german, Joachim Gauck, pentru proiectul domniei sale de înfiinţare în România a unui muzeu al comunismului.
"Sunt bucuros şi onorat că am discutat la Berlin cu preşedintele federal al Germaniei, Joachim Gauck, despre colaborarea strânsă dintre ţările noastre, dar şi despre moştenirea comunismului, pe care preşedintele Germaniei îl cunoaşte ca nimeni altul din arhivele fostei poliţii politice germane, STASI. Acest om, care a vizitat România încă de la începutul anilor '90, este un simbol al credinţei neştirbite în dreptul cetăţenilor de a afla adevărul, oricât de dureroasă ar fi acceptarea trecutului. Experienţa lui Joachim Gauck este nepreţuită pentru proiectul meu de înfiinţare în România a unui muzeu al comunismului", a scris, joi, Iohannis pe Facebook.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti, printre temele abordate s-au aflat susţinerea reciprocă a României şi Germaniei în cadrul Uniunii Europene, preocuparea faţă de stabilitate şi securitate în actualul context geopolitic, rolul minorităţilor de saşi şi şvabi din România şi, respectiv, de români din Germania în păstrarea tradiţiilor şi a valorilor culturale comune, cât şi copatronajul celor doi preşedinţi pentru Fundaţia bisericilor fortificate săseşti din Transilvania.
Şeful statului român a fost primit la Palatul Bellevue, unde a avut loc o ceremonie militară, iar apoi a semnat în cartea de onoare. Înainte de convorbirile tete-a-tete cu Joachim Gauck şi dejunul de lucru oferit de preşedintele Germaniei, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu un grup de elevi de la Şcoala Kepler din cartierul Neukolln, cunoscută pentru programele de integrare pentru copii din mediul migraţional.
Ulterior, el s-a întâlnit cu cancelarul german, Angela Merkel.