Iohannis: "România şi-a atins obiectivele propuse pentru Summitul Iniţiativei celor Trei Mări"

F.D.
Politică / 6 septembrie 2023

Sursa foto: presidency.ro

Sursa foto: presidency.ro

Actualizare - Declaraţia comună a liderilor: Reiterăm condamnarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei

Preşedinţii şi reprezentanţii la nivel înalt ai celor douăsprezece state participante la Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) au adoptat, miercuri, în cadrul summitului de la Bucureşti, o declaraţie comună în care reiterează condamnarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei şi reafirmă importanţa platformei pentru consolidarea rezilienţei regiunii prin îmbunătăţirea conectivităţii, relatează Agerpres.

"Reafirmăm importanţa Iniţiativei pentru consolidarea rezilienţei regiunii prin îmbunătăţirea conectivităţii. După un an şi jumătate, de la începutul războiului brutal de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi de la tulburările geopolitice pe care acesta le-a generat, a fost dovedită validitatea conceptului I3M şi urgenţa punerii în aplicare a obiectivelor sale", se arată în declaraţia liderilor.

Aceştia reiterează condamnarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.

"Ne reafirmăm sprijinul de neclintit pentru Ucraina, suveranitatea şi integritatea teritorială ale acesteia, în faţa consecinţelor devastatoare ale războiului Rusiei împotriva ţării şi a poporului său. Reiterăm faptul că Rusia trebuie să îşi retragă imediat şi necondiţionat toate forţele militare şi echipamentele din Ucraina. Ne menţinem angajamentul de a oferi sprijin continuu Ucrainei, atât timp cât va fi necesar. Subliniem faptul că toţi cei care au comis crime de război şi alte crime foarte grave, inclusiv crima de agresiune în Ucraina, vor fi traşi la răspundere. Ne angajăm să jucăm un rol-cheie în reconstrucţia Ucrainei, ţinând seama în mod corespunzător de toate eforturile depuse la nivelul UE şi la nivel internaţional", se menţionează în document.

Liderii participanţi la I3M recunosc eforturile depuse de Republica Moldova pentru a rezista presiunilor tot mai mari, într-o realitate geopolitică şi geoeconomică schimbată în mod dramatic, şi salută această ţară ca stat participant asociat la I3M, alături de Ucraina.

"Aşteptăm cu interes consolidarea şi diversificarea cooperării noastre în cadrul unor proiecte comune pentru a promova interconectarea strategică în regiunea I3M şi cu vecinii din Europa de Est, facilitând astfel integrarea acestora în UE. Salutăm, de asemenea, acordarea statutului de ţară candidată la UE Ucrainei şi Republicii Moldova. Recunoaştem angajamentul şi eforturile substanţiale ale Ucrainei şi Republicii Moldova de a îndeplini condiţiile necesare în procesul de aderare la UE şi încurajăm ambele ţări să continue pe calea reformelor, inclusiv pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Vom continua să sprijinim aceste ţări pe calea aderării lor la UE", se mai precizează în declaraţie.

Liderii recunosc potenţialul I3M de a completa politicile UE în ceea ce priveşte aducerea Balcanilor de Vest, a Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei mai aproape de UE, pe baza meritelor şi a valorilor comune, inclusiv prin implicarea acestor ţări în implementarea proiectelor de infrastructură regională ale I3M, investind astfel în interconectivitate, în extinderea coridoarelor UE în domeniul energiei, al transporturilor, al tehnologiei digitale şi al telecomunicaţiilor şi în accelerarea tranziţiei verzi.

"Salutăm, de asemenea, acordarea statutului de ţară candidată la UE Bosniei şi Herţegovina şi desfăşurarea primelor Conferinţe Interguvernamentale cu Albania şi Macedonia de Nord. Reiterăm un mesaj puternic de sprijin şi încurajare a aspiranţilor la UE pentru continuarea reformelor pe calea aderării la UE", mai indică sursa citată.

Preşedinţii şi reprezentanţii la nivel înalt ai ţărilor participante la I3M subliniază importanţa dezvoltării cooperării în cadrul Iniţiativei cu partenerii strategici - Comisia Europeană, Statele Unite ale Americii şi Republica Federală Germania şi încurajează creşterea rolului acestora în realizarea obiectivelor comune ale Iniţiativei.

Aceştia reafirmă că o consolidare a rezilienţei infrastructurii cu dublă utilizare în regiune, pentru o mobilitate civilă şi militară sporită pe axa Nord-Sud, în conformitate cu Planul de acţiune al UE privind mobilitatea militară, reprezintă un obiectiv politic, precum şi o investiţie responsabilă în viitorul nostru sigur.

De asemenea, liderii subliniază faptul că implicarea şi sprijinul financiare al SUA în punerea în aplicare a proiectelor strategice de conectivitate regională sunt esenţiale în actualul mediu geopolitic, acţionând ca un factor crucial pentru succesul interconectării strategice, al diversificării energetice şi al realizării generale a obiectivelor I3M.

Aceştia invită toate părţile interesate să coopereze în vederea atragerii mijloacelor financiare necesare pentru punerea în aplicare proiectelor strategice ale I3M.

Liderii recunosc în document existenţa a numeroase oportunităţi de investiţii atractive în portofoliul 3SIIF şi succesul Fondului de Investiţii iniţial.

"Încurajăm cu tărie crearea unui vehicul financiar succesor, bazat pe succesul predecesorului său şi alţi sponsori de bază ai 3SIIF să se alăture, ca acţiune rapidă de atenuare a provocărilor macroeconomice din regiune, direcţionând investiţiile către un fond de infrastructură succesor, orientat spre investiţii verzi, şi continuând să atragă resurse pentru finanţarea unei game vaste de proiecte în întreaga regiune I3M. De asemenea, luăm act de intenţia de a lansa un Fond de Inovare I3M care ar putea răspunde nevoilor crescânde de investiţii în proiecte inovatoare transfrontaliere, ar putea să aloce mai multe investiţii în progrese tehnologice şi să consolideze ecosistemul de inovare din întreaga regiune I3M, în conformitate cu priorităţile europene pentru o tranziţie economică durabilă şi avansată din punct de vedere tehnologic", se mai precizează în document.

Liderii reafirmă angajamentul de a lucra împreună pentru conectivitate în domeniul ştiinţei, al educaţiei, al tehnologiei şi al inovării, pentru a asigura o dezvoltare viitoare mai durabilă pentru regiunea Iniţiativei celor Trei Mări.

"Ne exprimăm disponibilitatea de a dezvolta proiecte inovatoare pentru o infrastructură regională rezilientă, inclusiv cu invitaţii speciali, precum şi de a contribui pe bază de voluntariat la finanţarea tehnologiilor şi la implementarea surselor regenerabile de energie, aşa cum sunt acestea reflectate în Declaraţiile Comune ale Summiturilor anterioare", se menţionează în declaraţia comună.

Liderii se angajează să consolideze rezilienţa şi securitatea cibernetică a regiunii pentru a sprijini dezvoltarea interconectărilor de infrastructură strategică şi a reţelelor şi serviciilor digitale între ţările I3M.

"În cadrul acestui proces, vom susţine şi promova în mod activ principiile unui mediu deschis, sigur, stabil, accesibil şi paşnic în domeniul tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor, precum şi regulile, normele şi principiile unui comportament responsabil al statelor în spaţiul cibernetic", se arată în document.

În document este salutată participarea la nivel înalt la summit şi la Forumul de Afaceri I3M de la Bucureşti a partenerilor strategici ai I3M - Comisia Europeană, Statele Unite ale Americii şi Republica Federală Germania - precum şi a invitaţilor speciali: Franţa, Republica Elenă, Republica Moldova, Japonia, Republica Turcia, Ucraina, Regatul Unit, precum şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. De asemenea, liderii salută sprijinul acordat viziunii şi obiectivelor operaţionale urmărite de I3M din partea unor ţări ca Franţa, Japonia, Republica Turcia şi Regatul Unit, precum şi a unor instituţii şi întreprinderi publice şi private din regiunea I3M şi din afara acesteia.

Liderii salută Republica Elenă în calitate de cel de-al 13-lea stat participant la I3M.

---

Actualizare - Iohannis: "România şi-a atins obiectivele propuse pentru Summitul Iniţiativei celor Trei Mări"

România şi-a atins obiectivele propuse pentru Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologii săi polonez şi lituanian, precum şi premierul croat, relatează Agerpres.

Şeful statului a găzduit, la Palatul Cotroceni, această reuniune la nivel înalt.

Klaus Iohannis a adăugat că Grecia a fost inclusă în Iniţiativa celor Trei Mări, devenind astfel al 13-lea stat participant, iar Ucraina şi Republica Moldova au devenit state participante asociate.

De asemenea, preşedintele a arătat, în context, că prezenţa economică a SUA în regiune "este un catalizator strategic".

---

Actualizare - Volodimir Zelenski: "Orice tip de restricţii împotriva exporturilor ucrainene contribuie la distrugeri"

Orice tip de restricţii împotriva exporturilor ucrainene de cereale contribuie la distrugerile pe care le fac teroriştii ruşi, a afirmat, miercuri, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în deschiderea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), relatează Agerpres.

Acesta a avut o intervenţie online la evenimentul găzduit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

"Ucraina se opune ferm oricăror restricţii viitoare privind exportul cerealelor noastre", a spus Zelenski, arătând că în această situaţie "nu e vorba de bani, ci de supravieţuirea în faţa terorii ruse".

"Nu transformaţi Ucraina într-o ţintă economică sau politică", a făcut apel preşedintele şi, mai mult, a spus că nu exclude un arbitraj în instanţele internaţionale.

De asemenea, el a completat că "Ucraina îşi onorează promisiunile şi nu se amestecă în competiţia liberă".

"Dar cum putem accepta promisiunile care ni s-au făcut, încălcarea acordului la asociere, încălcarea condiţiilor de piaţă liberă? Instituţiile europene nu ar trebui să multiplice dezamăgirile în Europa", a arătat Zelenski.

El a vorbit despre atacurile din ţara sa, inclusiv de la graniţa cu România. "În această perioadă, în oraşul Chilia, în regiunea Odesa, un oraş de pe malul Dunării, aproape de România, se duc lupte cu focul, care a început noaptea, după atacul rus cu (drone - n.r.) Shahed asupra infrastructurii noastre care ţine în viaţă partea ucraineană a Mării Negre. (...) Aceasta este o luptă în sânul celor trei mări ale noastre şi aceste consecinţe ale atacurilor asupra Chilia, Reni, Izmail, Odesa, asupra oraşelor care sunt porţi către lume ale Ucrainei sunt foarte intense", a punctat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a reiterat că data de 24 februarie 2022 "a schimbat totul - Europa, pe noi toţi".

"Am dovedit că suntem capabili de demonstraţii istorice de solidaritate, iar în prezent Ucraina este recunoscătoare ţărilor dumneavoastră, dumneavoastră personal pentru sprijin", a punctat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a evidenţiat că formatul Iniţiativei celor Trei Mări este unul "legat de unitate, nu de divizare".

La summit sunt prezente cele 12 state participante - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia - dintre care nouă sunt reprezentate la nivel de şef de stat, unul la nivel de premier, unul la nivel de vicepremier şi unul la nivel de şef al Parlamentului. Totodată, există o serie de invitaţi speciali, dintre care Grecia (care va deveni la summit al 13-lea stat participant la I3M), Republica Moldova şi Ucraina (care vor deveni state participante asociate la I3M), care vor fi reprezentate de şefii de stat (Ucraina, în format online).

---

Actualizare - Klaus Iohannis: "Participarea preşedintelui Zelenski la Summit este foarte importantă"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în deschiderea Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări că participarea preşedintelui Volodimir Zelenski la Summit este foarte importantă, iar Ucraina va fi mai aproape de UE şi se va pregăti mai bine pentru refacerea şi reconstrucţia sa, relatează News.ro.

"Îmi face plăcere să găzduiesc astăzi, la Bucureşti, această a VIII-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări. România este primul stat participant care găzduieşte Summitul pentru a doua oară, după ediţia de succes din 2018. Acest lucru arată importanţa pe care o acordăm acestei platforme politice de dialog la nivel înalt. Totodată, transmite un semnal puternic privind încrederea noastră în faptul că Iniţiativa îşi poate îndeplini obiectivele, în ciuda provocărilor cu care ne confruntăm, în actualul context geopolitic", a spus preşedintele Klaus Iohannis în deschiderea Summit-ului.

Şeful statului a arătat că astăzi, vor lua decizii foarte importante, acestea fiind incluse în Declaraţia Comună a Summitului pe care o vor adopta la finalul discuţiilor.

"Deciziile vizează direcţia strategică a Iniţiativei, modul în care vor progresa interconectările strategice între Nordul şi Sudul Regiunii celor Trei Mări, în care vor fi sporite investiţiile în proiecte care vor stimula creşterea economică, promovarea unei dimensiuni innovative a Iniţiativei, extinderea Iniţiativei şi multe altele", a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că participarea preşedintelui Zelenski la Summit "este foarte importantă pentru că Ucraina va primi astăzi un nou statut, acela de stat participant asociat la Iniţiativa celor Trei Mări, ceea ce îi va permite implicarea în toate instrumentele Iniţiativei şi accesarea investiţiilor pentru proiecte de interconectare strategică".

"Astfel, Ucraina va fi mai aproape de Uniunea Europeană şi se va pregăti mai bine pentru refacerea şi reconstrucţia sa", a mai spus Iohannis.

---

Actualizare - Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu John Kerry

România este interesată de intensificarea cooperării româno-americane în vederea consolidării Iniţiativei celor Trei Mări, a promovării obiectivelor economice comune şi a securităţii regionale, a afirmat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu, la întrevederea, de la Palatul Victoria, cu reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru probleme climatice, John Kerry, aflat la Bucureşti cu ocazia Summitului şi Forumului de Afaceri al I3M...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ciolacu: "Participarea la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări creşte relevanţa Republicii Moldova în proiectele strategice"

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că participarea la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări creşte relevanţa Republicii Moldova în proiectele strategice de interconectare în regiune şi în cadrul Uniunii Europene...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Maia Sandu înainte de Summitul Iniţiativei Celor Trei Mări

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări...Citeşte mai mult...

---

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, miercuri, la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), în cadrul căreia va prezenta rezultatele mandatului României la conducerea I3M, reflectate, de asemenea, în Declaraţia Comună a Summitului, care va fi adoptată la finalul discuţiilor, relatează News.ro.

România este primul dintre statele participante la I3M care organizează pentru a doua oară un Summit al Iniţiativei, după cel găzduit în septembrie 2018

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la evenimentul la nivel înalt vor fi prezenţi reprezentanţi din toate cele 12 state participante la Iniţiativă (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, alături de ţara gazdă, România), partenerii strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană şi Germania), o serie de invitaţi speciali (Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franţa, Turcia), precum şi reprezentaţi ai unor importante organizaţii internaţionale (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială).

În marja Summitului, va fi organizată, joi, de către Guvernul României, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, o nouă ediţie a Forumului de Afaceri al I3M.

În cadrul lucrărilor Summitului, preşedintele Klaus Iohannis va prezenta rezultatele mandatului României la conducerea I3M (iunie 2022 - septembrie 2023), reflectate, de asemenea, în Declaraţia Comună a Summitului, care va fi adoptată la finalul discuţiilor.

"Aceasta va constitui un reper important pentru activităţile viitoare ale I3M, vizând direcţiile de acţiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei şi al digitalizării, dar şi privind consolidarea şi diversificarea instrumentelor financiare ale Iniţiativei. Prin adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti, Grecia va deveni cel de-al 13-lea stat participant la Iniţiativă, iar Ucraina şi Republica Moldova vor obţine calitatea de state participante asociate la I3M", arată sursa citată.

Preşedintele României va evidenţia importanţa politică şi potenţialul Iniţiativei celor Trei Mări de a contribui la reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele participante la I3M şi restul statelor membre ale Uniunii Europene, prin consolidarea conectivităţii strategice europene pe axa Nord-Sud. De asemenea, Klaus Iohannis va reliefa contribuţia Iniţiativei celor Trei Mări la întărirea coeziunii în cadrul UE şi aprofundarea legăturilor transatlantice, procese pe care ţara noastră le-a susţinut pe durata întregului mandat la conducerea Iniţiativei.

În plus, el a sublinia că, la peste un an şi jumătate de la începutul agresiunii brutale şi ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, I3M a reconfirmat validitatea conceptului său şi urgenţa implementării obiectivelor sale, în actualul context geopolitic această platformă de dialog politic la nivel înalt devenind un important instrument pentru consolidarea rezilienţei regionale şi europene. Preşedintele Klaus Iohannis va încuraja totodată dezvoltarea de noi instrumente şi parteneriate care să catalizeze investiţii în proiectele I3M prioritare, inclusiv prin crearea unui nou Fond de Investiţii, care să continue activitatea celui iniţiat la Summitul de la Bucureşti din 2018, şi examinarea celor mai eficiente modalităţi de creare a unui Fond de Inovare al Iniţiativei.

Cu ocazia Summitului, va fi actualizată şi lista proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată cu prilejul Summitului precedent de la Bucureşti.

România este primul dintre statele participante la I3M care organizează pentru a doua oară un Summit al Iniţiativei, după cel găzduit cu succes de preşedintele României la Bucureşti, în perioada 17-18 septembrie 2018. Cu ocazia primului Summit de la Bucureşti, au fost adoptate decizii esenţiale pentru viitorul Iniţiativei, precum: agrearea listei proiectelor prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări; lansarea reţelei Camerelor de Comerţ a I3M (prin semnarea Declaraţiei comune de înfiinţare a acestei reţele); iniţierea procedurii de lansare a Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenţie privind crearea acestuia).

Potrivit programului Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, miercuri, la ora 15.35 va avea loc primirea şefilor de delegaţii, urmată de fotografia de familie. Sesiunea plenară va începe la ora 16.00, Klaus Iohannis urmând să susţină o alocuţiune în cadrul acesteia.

De la ora 18.40, şeful statului va susţine o conferinţă de presă comună cu preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, preşedintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, şi cu prim-ministrul Republicii Croaţia, Andrej Plenković.

De la ora 19.15 este programat un dineu în onoarea şefilor de delegaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb