Discursul susţinut de Ion Iliescu în cadrul primei reuniuni a Consiliului de Conducere de după Congresul PSD, care a avut loc la finele săptămînii trecute, i-a pus pe jar pe toţi pesediştii prezenţi în sală. Încă înainte de reuniunea Consiliului Naţional de Conducere, s-au făcut speculaţii referitoare la dezvăluirile senzaţionale pe care le va face Ion Iliescu în timpul şedinţei, însă, deşi a folosit un limbaj dur, uşor ameninţător, fostul lider al formaţiunii nu a scos la lumină mai nimic. La finalul discursului, au putut răsufla uşuraţi toţi pesediştii care s-au aşteptat ca fondatorul partidului să nominalizeze persoane atunci cînd s-a referit la corupţia din PSD.
De fiecare dată cînd Ion Ilies-cu pomenea de averile celor care s-au îmbogăţit peste noapte (cît au fost guvernare), cei prezenţi în sală se ridicau în vîrful picioarelor, iar liderii compromişi în ochii opiniei publice se agăţau de fiecare cuvînt ros-tit de fostul şef de stat. Doar că tensiunea care a pus stăpînire pe întreaga sală s-a evaporat repede. Fostul lider al partidului nu a făcut nici o dezvăluire. Astfel, discursul lui Iliescu a fost aruncat repede în derizoriu, fiind considerat doar o zvîcnire disperată a unui om aruncat în eşalonul din umbră al partidului pe care l-a creat. Doar patru nume a rostit Ion Iliescu atunci cînd a lansat şirul de acuzaţii: Viorel Hrebenciuc, cel pe care în timpul Congresului îl puteai confunda cu umbra lui Iliescu, şi care, de această dată, a fost pus în aceeaşi oală cu liderul ardelean Vasile Dîncu, sub etichetele de complotişti şi diversionişti. "Consider că aces-te practici, prin care funcţiile se împart prin tîrguieli organizate de cabale, sînt incompatibile cu modelul social democrat promovat odinioară de acest partid", a descris liderul PSD atmosfera de la Congresul de acum trei săptămîni. Lui Adrian Năstase, fostul preşedinte, i-a reproşat că, tot la Congres, ar fi spus că, o dată cu numirea lui Mircea Geoană, se "încheie era paternalistă a lui Ion Iliescu". Actualului lider al formaţiunii- Mircea Geoană- i-a amintit că este doar un novice, care a deţinut, timp de trei ani, funcţia de vicepreşedinte în partid.
În situaţia dată, nu au apărut reacţii la discursul lui Iliescu. În condiţiile în care Ion Iliescu "a tăcut", nimic nu mai putea pune probleme bunului mers al şedinţei.
Doar că o intervenţie neaşteptată a acestuia, în timp ce Miron Mitrea supunea la vot componenţa forului de conducere, a provocat iarăşi panică. Dan Matei Agathon, care îşi frămînta nerăbdător mîinile aşteptînd ca lucrările să fie sistate, a sărit practic de la locul său cînd a auzit vocea "tătucului". Un alt lider al PSD tocmai ieşise din sală, scăpînd o înjurătură, satisfăcut că orice se va întîmpla în PSD, imdemnizaţia sa ca parlamentar nu va fi sistată. "Îmi mai dă parlamentul trei ani de zile de mîncat", a rostit batjocoritor, deputatul Valeriu Zgonea. Alarmă falsă, însă: Ion Iliescu voia doar să se asigure că nu i se va pune în cîrcă nici o funcţie din partid, după ce a renunţat să reprezinte Senatul în Biroul Permanent al PSD...