Din datele INS este de reţinut că, în ritm anual, economia este cu 6% mai mică, în trimestrul al treilea 2020 faţă de acelaşi interval al anului trecut, subliniază Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie şi expert în domeniul imobiliar.
Ca urmare, Guvernul trebuie să facă eforturi pentru a creşte conformarea voluntară la plata impozitelor.
Acesta ne-a precizat: "Din păcate, având în vedere fragilitatea economică a României şi măsurile luate de Guvern pentru sprijinirea mediului economic, foarte costisitoare, rezultatul nu este surprinzător. Trebuie să reţinem că, de la an la an, economia este mai mică cu 6%, şi asta înseamnă o scădere importantă la sfârşitul anului. Vor trebui luate măsuri foarte-foarte serioase, iar eu cred că o resursă extrem de importantă pentru bugetul de stat este creşterea conformării voluntare la plata impozitelor. Suntem printre cei care colectează extrem de puţin. De exemplu cota principală de TVA: la noi e 19%, dar având în vedere că se colectează doar circa 55-60% din TVA-ul declarat... asta înseamnă că cota reală este undeva pe la 11-12%. Aici e vorba numai despre cei care declară, dar trebuie iarăşi intrat foarte puternic în economia subterană, economia neagră. Doar cu foarte multe digitalizare se poate".
România este ţara cu cea mai slabă colectare din Uniunea Europeană a TVA-ului declarat, bugetul pierzând doar de aici peste 7-8 miliarde de euro.
"Este adevărat că pandemia ne-a tras înainte cu digitalizarea şi s-au înregistrat progrese mai mari decât s-ar fi înregistrat în condiţii normale, însă trebuie să accelerăm foarte-foarte mult", a spus Zilişteanu.
În privinţa construcţiilor acesta a spus că sectorul trebuie lăsat să lucreze. Este totuşi de aşteptat o scădere din cauza sezonului rece.
"Dacă datele se ajustează sezonier şi se ajustează în cele din urmă... INS nu le dă ajustate de la început, le dă ulterior. Dacă ajustăm sezonier probabil că în trimestrul patru scăderea din cauza frigului nu o să fie aşa de mare. (...) Este greu de spus la ce să ne aşteptăm pentru anul viitor. Situaţia este foarte fluidă şi depinde foarte mult de mersul pandemiei. Dacă lucrurile se vor agrava evident că statul va trebui să facă cheltuieli suplimentare, inclusiv pentru mărirea secţiilor ATI destinate Covid-ului. Asta înseamnă cheltuieli care nu sunt prevăzute încă", a spus economistul.
"Fără discuţii evoluţia economică la finalul anului va fi una negativă", a conchis Zilişteanu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2020, 11:15)
Conformare!
Va recoman o tura prin blocurile comuniste la vizierele cu intretinere.
Avem renstantieri cu duiumul anul acesta.
Restante de minim 500 - 1000 de euro per ap ca procent de 5-10% din scara.
Anul asta a fost de balamuc, sa vedem la anul cu executarile silite si cu somajul real de 2x ce este declarat oficial!
Oamenii vor vinde active imobiliare sa scoata cat pot de repede banii de trai!
Aceasta aruncare va genera mai rau deflatiea!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2020, 00:02)
Văd că publicați și romane sefe, dar poate mai sunt unii care cred că voi scrieți știri la saitul asta. Scrieți de nu știu ce doctor în economie, dar voi ați citit o clipă CV-ul acestui individ?! Nu vedeți că omul bate câmpii? îl scoateți din cutie de nou, dar parca lumea îl cam știe pe asta, doar voi vă faceți că nu știți cine e. De ce nu citați din Tom și Jerry macar că sunt mai simpatici?