IONUŢ CERCEL, PREŞEDINTELE GRUPULUI DE ACŢIUNE CRIVĂŢUL DE SUD EST: "Vom vinde un grâu ieftin şi vom mânca o pâine scumpă"

ANA FELEA
Ziarul BURSA #Companii / 14 aprilie 2020

"Vom vinde un grâu ieftin şi vom mânca o pâine scumpă"

Fermierii din Buzău cer ridicarea restricţiilor de export la cereale

"Decizia de a interzice exportul, în special la grâu, este eronată şi va provoca mari probleme" o spun într-un glas fermierii din Buzău. Agricultorii sunt de părere că cei mai afectaţi vor fi marii fermieri care în această perioadă îşi puteau vinde la un preţ bun cerealele păstrate în silozuri.

"Sunt fermieri care au obţinut un preţ bun la cereale în perioada aceasta datorită faptului că, aşa cum ştim, piaţa internă absoarbe foarte greu o cantitate mare de cereale mai ales de la cei care au depozitat stocuri mari de cereale cu scopul de a vinde cereale în perioada aceasta la un preţ mai bun. Această restricţie îşi generează efecte doar pe perioada stării de urgenţe. Pentru procesatorii interni este o măsură bună în sensul că le asigură materie primă pe perioada strării de urgenţă. Pentru fermierii care aveau de vândut cereale măsura nu este agreată şi este în dezavantajul lor pentru că preţul la care vindeau ei era un preţ mai bun pe relaţia de export", a spus Valeriu Alecu, fermier din Buzău.

Odată impuse aceste restricţii, singura sursă de a-şi vinde cerealele sunt procesatorii interni care nu ar putea oferi aceleaşi preţuri pentru marfa lor.

"Posiblităţilor fermierilor de a vinde la un preţ bun se restrâng. Ele se rezumă practic, în momentul acesta, doar la piaţa internă, iar procesatorii interni sunt foarte puţini, iar ei nu au capacitatea financiare de a achiziţiona cantităţi mari de cereale şi la preţuri care să convină fermierilor. Preţurile bune le dădeau marii traideri care, de regulă, luau cereale în scopul de a le trimite pe relaţia port Constanţa de unde mărfurile aveau altă destinaţie. Aceste restricţii sunt în dezavantajul marilor fermieri care aveau silozuri şi vindeau în această perioadă, dar fiind restricţionaţi, nici traiderii nu mai vin la poarta fermelor astfel încât cei care au păstrat cerealele până acum nu au decât varianta procesatorilor interni ", a mai spus Valeriu Alecu.

Un strigăt de ajutor a fost postat şi de preşedintele unui Grup de Acţiune din Buzău prin care face apel la Ministrul Agriculturii pentru a reveni asupra deciziei de a interzice exportul la anumite produse Agricole.

"Cred că domnul Ministru al Agriculturii Adrian Oros, împreună cu domnul prim ministru al României Ludovic Orban, au bune intenţii în această situaţie dificilă prin care trece ţara noastră. Cu toate acestea, decizia luată prin ordonanţa militară numărul 8, articolul 7, alin 1), de a interzice exportul, în special la grâu, este eronată şi va provoca mari pagube fermierilor români. Este posibil să mă înşel şi acest demers totuşi să fie cu impact pozitiv pentru agricultura românească cât şi pentru economie. România a produs în anul 2019 peste 7 milioane de tone de grâu. Consumul intern este estimat undeva la 2 milioane de tone anual. Diferenţa, an de an se exportă pe pieţele externe din UE şi ţările din afara comunităţii europene. Asta înseamnă că materia primă pentru a produce făina şi implicit pâinea, există suficientă în ţară, a explicat pe pagina sa de Facebook Ionuţ Cercel, preşedintele Grupului de Acţiune Crivăţul de Sud Est.

Mai mult, Ionuţ Cercel explică urmările pe care le-ar putea avea această decizie. "Prin interzicerea exportului la grâu se va crea următorul fenomen: traderii ce operează în România făceau fix în această perioadă contracte futures cu fermierii autohtoni. În acest moment, vor bloca activitatea în România şi îşi vor muta interesul către alte state. În plus, mulţi fermieri, de talie mică şi medie, nu sunt capitalizaţi, nu au spaţii de depozitare şi astfel îşi cumpără inputuri garantând cu recoltele viitoare vânzându-şi produsele agricole direct de pe câmp. Aşa cum funcţionează o economie de piaţă normală, cererea fiind mică în comparaţie cu oferta, va duce la o scădere drastică a preţului. Aici vorbesc de "grâu" ca şi materie primă, nu şi a produselor finite ce vor trece prin întreg lanţul alimentar (procesator, distribuitor, consumator final), unde tot procesul nu se întâmplă în mod controlat sub activitatea unor cooperative mixte ce pot genera plus valoarea în domeniul panificaţiei şi morăritului", a mai spus Ionuţ Cercel.

Deasemenea, agricultorii din Buzău vorbesc despre o ieftinire a grâului şi o scumpire a pâinii.

"Cheia securităţii alimentare este de a asigura stabilitate financiară producătorilor agricoli, pentru a fi sustenabili şi eficienţi şi după finalizarea acestei stări de criză. Vom vinde un grâu ieftin şi vom mânca o pâine scumpă! Domnule Ministru Adrian Oros, vă rog, revizuiţi de urgenţă această decizie!", este apelul preşedintelui Grupului de Acţiune Locală Crivăţul de SE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Apar toti cerceii astia care mai de care mai filozofi si cititi

    De ce acordam subventii la hectar? Nu pentru a ne asigura securitatea alimentara exact in astfel de cazuri? Foarte bine ca pretul intern este mai mic decart cel de export.

    Sau acum fiecare cere de la stat ( adica de la noi) subventii de orice fel si ajutoare, dar nu da nimic la schimb? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb