Actualizare 18:47 Guvernul a modificat Codul fiscal
Guvernul a modificat Codul fiscal, una din măsurile fiscale vizând aducerea ponderii taxelor în preţurile de piaţă ale carburanţilor în zona valorilor medii identificate la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit unei Ordonanţe adoptate astăzi, accizele pentru benzine şi motorină se majorează gradual, în două etapte, cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017. Aceste niveluri ale accizelor pentru carburanţi sunt valabile până în anul 2022, inclusiv, informează sursa.
Conform sursei, măsura este luată în condiţiile în care nivelurile actuale ale accizelor practicate în România, raportat la cursul leu/euro stabilit de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare din luna octombrie 2016, sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene.
În comunicat se precizează: "De asemenea, s-a constatat că deşi diminuarea fiscalităţii efectuată la începutul anului 2017 a vizat reducerea preţurilor de piaţă ale carburanţilor, reducerea preconizată a fost atenuată ca urmare a faptului că preţurile fără taxe ale carburanţilor au înregistrat creşteri astfel încât, în prezent, ponderea taxelor în preţul carburanţilor este cea mai redusă din UE, fiind mult sub nivelul mediu înregistrat la nivelul UE. În ceea ce priveşte colectarea, din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, faţă de semestrul I al anului 2016, a rezultat faptul că în primul semestru al acestui an încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767,633 milioane lei".
O altă modificare de ordin tehnic vizează corelarea bazei de impozitare a contribuţiilor de asigurări sociale cu cea a impozitului pe venit, în legătură cu serviciile medicale sub formă de abonament suportate de către angajatori pentru angajaţii proprii.
Mai exact, serviciile medicale sub formă de abonament suportate de către angajatori pentru angajaţii proprii nu vor fi incluse în baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale, în aceeaşi limită de 400 de euro anual pentru fiecare angajat, similar regimului aplicabil în cazul impozitului pe venit, se arată în comunicat.
Pe lângă aceste modificări, actul normativ clarifică şi regulile prin care, la impozitare, veniturile din activităţi independente se încadrează ca fiind obţinute din România sau din străinătate.
De asemenea, se introduce o limitare la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor reprezentând creanţe înstrăinate, în limita unui plafon de 30% din valoarea acestora.
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte impozitul pe reprezentanţă aplicat firmelor străine autorizate să funcţioneze în România, în vederea administrării unitare a acestuia şi eliminării dificultăţilor practice de prelucrare a declaraţiilor fiscale, actul normativ prevede exprimarea în lei a acestuia, menţinând nivelul existent al impozitului (valoarea de 18.000 lei reprezintă echivalentul a 4000 euro la cursul de schimb estimat prin prognoza economică a Comisiei Naţionale de Prognoză, care a comunicat pentru perioada 2018-2020 un curs de schimb mediu lei/euro considerat constant, respectiv de 4,49 lei/euro).
(A.C.)
-------
Supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, în 15 septembrie, când preţul la toate categoriile de combustibili va creşte cu 0,16 bani pe litru, şi în 1 octombrie, când se va aplica o majorare cu aceeaşi sumă, a afirmat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, la începutul şedinţei de Guvern de astăzi.
Ministrul Finanţelor a declarat: "Am făcut o analiză, ele vor creşte după cum ştiţi. Termene pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, dată la care va fi o creştere cu 0,16 bani/litru (lei - n.r) pentru toate cele trei categorii de combustibili - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină şi data de 1 octombrie va fi dată cu care va creşte cu încă 0,16 bani/litru (lei, n.r.) pentru aceleaşi trei categorii".
Totodată, ministrul Finanţelor a precizat că s-a luat decizia introducerii etapizate a acestei supraaccize pentru a nu "crea un şoc la nivelul consumului".