IONUŢ PAULENCO, ANALIST ETORO: "Îngrijorările privind inflaţia iau o pauză"

Piaţa de Capital / 31 mai 2021

"Îngrijorările privind inflaţia iau o pauză"

Pieţele financiare americane au închis într-o notă pozitivă luna mai, în ciuda unei inflaţii mai mari decât se anticipa, investitorii aşteptând să vadă dacă este vorba într-adevăr de un fenomen tranzitoriu, precum anticipează autorităţile care stabilesc politicile monetare.

Indexul Dow Jones, dominat de firme din industrie, a încheiat săptămâna cu un plus de 0,9% şi o creştere totală de 1,9% în luna mai, cea de-a patra creştere lunară consecutivă. Nasdaq, care este dominat de acţiuni din sectorul tehnologic, a avut o creştere săptămânală de 2,1%, însă a încheiat luna cu o scădere de 1,5%. Acţiunile firmelor de tehnologie sunt mai influenţate de aşteptările inflaţioniste deoarece companiile din acest sector tind să se împrumute masiv pentru a-şi finanţa expansiunea, iar profiturile lor pot suferi atunci când cresc dobânzile.

Pieţele europene şi cele asiatice au închis şi ele pe plus vineri, după ce perspectivele pentru zona Euro s-au îmbunătăţit în luna mai, ajungând la un maxim al ultimilor trei ani, conform unui studiu publicat Friday.

Per ansamblu, luna mai a fost dominată pe burse de temerile privind inflaţia, în ciuda asigurărilor Rezervei Federale a SUA că nu va interveni să crească dobânzile, aflate acum aproape de zero, până când piaţa muncii nu se recuperează complet. Randamentele la obligaţiunile de trezorerie americane pe 10 ani au terminat luna mai acolo unde au început-o, aflându-se vineri la 1,63%, similar cu sfârşitul lui aprilie.

Preţurile pentru multe bunuri au crescut în ultima vreme pe măsură ce consumatorii au cumpărat mai mult, însă şi datorită problemelor de aprovizionare, de la creşterea preţurilor la combustibili (inclusiv unele cauzate de hackeri care au furat date de la o companie de conducte de petrol) până la lipsa de cipuri sau problemele de logistică. În plus, există preocupări privind lipsa forţei de muncă din anumite sectoare, cum ar fi alimentaţia şi ospitalitatea, apărută exact în momentul în care acestea în sfârşit se redeschid.

Rata inflaţiei PCE (cheltuielile de consum personal) din SUA s-a situat în aprilie la 3,6%, şi s-a apropiat de cel mai înalt nivel din ultimii aproape 13 ani, mai mare cu 2,9% decât se aşteptau analiştii şi la cel mai înalt nivel din 2008. Inflaţia PCE a crescut cu 0,6% în aprilie faţă de luna anterioară, în timp ce rata de bază a crescut cu 0,7%.

Exuberanţi, americanii călătoresc din nou

Cu un weekend prelungit în SUA din cauza sărbătorii Memorial Day, organizaţia de călătorii AAA se aşteaptă la o creştere de 60% a călătoriilor faţă de anul trecut, cu 37 de milioane de americani intenţionând să călătorească la o distanţă de cel puţin 80 de km de casă, în principal cu maşina. Boom-ul excursiilor are loc în ciuda preţurilor mai mari la benzină din ultima vreme.

Rata de vaccinare în SUA a depăşit acum 50% dintre adulţi, iar rata infecţiei a continuat să scadă, încurajând milioane de consumatori să se implice în activităţi la care participau înainte de pandemie, cum ar fi călătoriile, luatul mesei în interior, vizitarea magazinelor şi cinematografelor. Consumatorii încep însă să simtă creşterea de preturi şi să-şi facă griji cu privire la inflaţie.

Cifrele privind locurile de muncă din SUA vor influenţa pieţele

În această săptămână pieţele financiare aşteaptă cu nerăbdare raportarea cifrelor privind locurile de muncă din luna mai în SUA. Analiştii se aşteaptă ca economia SUA să fi creat 674.000 de locuri de muncă, în creştere faţă de cifra dezamăgitoare de doar 266.000 de slujbe create luna trecută, pe măsură ce redresarea a prins viteză.

Un eventual număr mare al locurilor de muncă create în SUA, în ciuda ameninţării FED că va creşte ratele dobânzilor mai repede, semnalează o redresare puternică a economiei mondiale. Economiile Asiei, deşi au fost reziliente în timpul pandemiei, sunt foarte dependente de exporturile către SUA. Economia europeană va beneficia şi ea de pe urma revenirii celei americane. În plus, pe măsură ce campaniile de vaccinare se accelerează, consumatorii europeni câştigă, de asemenea, în optimism, indicând o revenire economică puternică şi pe continentul nostru.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Oare daca la noi cresc preturile intre 30 si 100 la suta si in America nu, insemna ca nu avem inflatie???

    1. Oare daca unui tip inteligent ii creste tensiunea (cand citeste ceva) inseamna ca media sanatatii publice ramane aceasi???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb