Irak, alegeri parlamentare

F.C.
Internaţional / 12 mai 2018

Irak, alegeri parlamentare

Secţiile de vot din Irak au fost deschise astăzi, pentru ceea ce reprezintă primele alegeri parlamentare de la victoria împotriva organizaţiei Stat Islamic, dar puţini oameni se aşteaptă ca noii lideri să aducă stabilitate şi prosperitate economică, care au fost promise în ultimii ani, scrie Reuters.

În ultimii 15 ani, de când coaliţia condusă de americani l-a înlăturat pe Saddam Hussein, ţara - a cărei economie se bazează pe exploatarea petrolului - a luptat mult timp pentru a găsi formula stabilităţii. Politicienii au dezamăgit, în viziunea celor mai mulţi irakieni.

Cele trei principale grupuri etnice şi religioase - arabii şiiţi, care reprezintă majoritatea, arabii suniţi şi kurzii - sunt în dezacord de mai multe decenii.

Oraşul Mosul, aflat în nordul ţării a fost principala scenă a luptelor împotriva organizaţiei Stat Islamic şi necesită miliarde de dolari pentru a fi reconstruit.

Tensiunile interetnice, care au izbucnit în 2006-2007, reprezintă încă o ameninţare pentru securitate, iar susţinătorii principali ai Irakului - SUA şi Iran - se află în dispută.

Unii dintre alegători şi-au exprimat îndoielile că noul parlament va fi capabil să instrumenteze provocările cu care se confruntă Irakul.

"Voi merge la vot, dar voi pune un X pe buletinul meu. Nu există securitate, locuri de muncă, servicii. Candidaţii urmăresc doar să îşi alinieze buzunarele, nu să ajute oamenii", a spus un bărbat în vârstă de 61 de ani.

Prim-ministrul în exerciţiu, Haider al-Abadi, este, în opinia analiştilor, favorit, însă victoria este departe de a fi sigură. El şi-a îmbunătăţit imaginea şi poziţia odată cu victoria împotriva Stat Islamic, care a ocupat o treime din Irak. Totuşi, el a eşuat în a îmbunătăţi situaţia economică a ţării.

Chiar dacă Alianţa Victoriei a lui Abadi va primi cele mai multe mandate, el trebuie să negocieze formarea unui guvern de coaliţie, care trebuie definitivat în 90 de zile de la alegeri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb