Guvernul interimar al Irakului refuză să mai facă plăţi rezultate din unele contracte încheiate cu companiile străine, printre care "Raytheon" SUA şi "AP Moeller-Maersk" Danemarca, din cauză că acestea au "umflat" facturile ori nu au livrat tot ceea ce au promis la semnarea documentelor. "A apărut o problemă cu care se confruntă toate ministerele - lipsa documentelor privitoare la contractele pe care le-a semnat administraţia condusă de SUA, înainte să ne predea puterea, în iunie 2007", a declarat minis-trul adjunct al transporturilor, Atta Nabil Hussain Auni Atta. Oficialul irakian afirmă că "Raytheon" nu a livrat un sis-tem de control al traficului aerian aeroportului din Bagdad, astfel că guvernul refuză să achite 19 milioane de dolari. James Fetig, purtător de cuvînt al companiei americane, nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.
La rîndul său, ministrul adjunct al ţiţeiului, Abdul Jabbar al-Wagga'a, spune că documentele (contractele) preluate de la vechea administraţie nu sînt pe deplin transparente. Amintim că fosta administraţie de la Bagdad, condusă de ambasadorul american Paul Bremer, a acordat contracte de miliarde de dolari companiilor străine, printre care şi "Halliburton" SUA, în fruntea căreia a fost, odinioară, vicepreşedintele american Dick Cheney.
"AP Moeller" a fost obligată să înceteze operaţiunile în cel de-al doilea port irakian, Khor Az Zubayr, după ce rebelii au preluat controlul locaţiei. Compania, care şi-a abandonat mare parte din echipament, pretinde că guvernul irakian are datorii pentru administrarea portului. În schimb, Atta spune că "AP Moeller nu va fi invitată înapoi", mai ales că societatea daneză a luat 93% din veniturile generate de taxele percepute în port şi nu a asigurat documentaţia pentru trafic. În ceea ce-l priveşte, Jesper Kjaedegaard, directorul "AP Moeller" pentru Orientul Mijlociu, nu a comentat pe marginea remarcilor oficialului irakian.
Analiştii sînt de părere că refuzul guvernului condus de premierul interimar Ayad Allawi de a plăti pentru serviciile livrate de unele companii, i-ar putea descuraja pe investitorii străini să participe la reconstrucţia Irakului.
Organizaţia Transparency International preciza, în raportul anual publicat săptămîna trecută, că societăţile străine care au obţinut contracte în Irak au realizat "profituri excesive".