Iran: Acţiunile americane contra poziţiilor houthi din Yemen contrazic discursul Statelor Unite

F.D.
Internaţional / 4 februarie

Iran: Acţiunile americane contra poziţiilor houthi din Yemen contrazic discursul Statelor Unite

Iranul a ''condamnat ferm'' duminică noile atacuri ale SUA şi ale Regatului Unit asupra poziţiilor rebelilor houthi din Yemen, acţiuni care potrivit Teheranului sunt în ''contradicţie'' cu dorinţa declarată a Washingtonului şi Londrei de a ''nu exista o extindere a conflictului'' din Orientul Mijlociu, relatează France Presse.

Aceste atacuri sunt ''o încălcare repetată a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Yemenului şi o violare flagrantă a dreptului internaţional'', a denunţat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanani, într-un comunicat.

Potrivit lui Kanani, Washingtonul şi Londra ''utilizează abordarea militaristă pentru a-şi promova obiective ilegitime'' şi actele lor ''sunt în mod clar în contradicţie cu afirmaţiile repetate potrivit cărora ele nu vor să se propage conflictul în regiune''.

La rândul său, mişcarea palestiniană Hamas a condamnat duminică bombardamentele americane şi britanice asupra poziţiilor rebelilor houthi din Yemen, denunţând o ''escaladare'' ce ameninţă stabilitatea în regiune.

''Condamnăm ferm bombardamentul americano-britanic din Yemen şi îl considerăm un atac flagrant contra suveranităţii unei ţări-soră arabe şi o escaladare ce va conduce la mai multe probleme şi instabilitate în regiune'', indică un comunicat al Hamas.

''Washingtonul şi ocupaţia sionistă poartă întreaga responsabilitate pentru repercusiunile'' acestor atacuri, a adăugat mişcarea islamistă palestiniană.

Preşedintele american Joe Biden a dat marţi asigurări că nu ''va căuta un război mai extins în Orientul Mijlociu'', pe fondul conflictului actual între Israel şi mişcarea teroristă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza.

SUA şi Regatul Unit au anunţat că forţele lor au atacat 36 de ţinte ale rebelilor ''în 13 locuri din Yemen ca răspuns la atacurile continue ale houthi contra traficului maritim comercial şi navelor de război ce tranzitează Marea Roşie''.

Aceste raiduri aeriene au survenit după o serie de bombardamente americane împotriva unor forţe de elită iraniene şi grupări înarmate proiraniene din Siria şi Irak, ca represalii la un atac asupra unei baze militare din Iordania soldat cu moartea a trei soldaţi americani, în 28 ianuarie.

De la declanşarea războiului între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe 7 octombrie anul trecut, rebelii houthi, care controlează o mare parte din teritoriul Yemenului, şi-au intensificat atacurile în Marea Roşie contra navelor comerciale suspectate de legături cu Israelul, ei afirmând că acţionează în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza.

Statele Unite, cel mai important aliat al Israelului, au creat în decembrie o coaliţie internaţională pentru a securiza această zonă strategică tranzitată de 12% din comerţul mondial.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Atacarea unor tari suverane si independente,fara a declara razboi,

    este o treaba democratica si conforn dreptului international,

    daca aduce profit sau deranjeaza profitul 

    1. Tot democratic e si sa ataci nave civile straine la intamplare, doar ca ti se nazare tie! hai sa stam cu totii si sa ne uitam cum cresc preturile datorita transportului!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb