Iranul a ''condamnat ferm'' duminică noile atacuri ale SUA şi ale Regatului Unit asupra poziţiilor rebelilor houthi din Yemen, acţiuni care potrivit Teheranului sunt în ''contradicţie'' cu dorinţa declarată a Washingtonului şi Londrei de a ''nu exista o extindere a conflictului'' din Orientul Mijlociu, relatează France Presse.
Aceste atacuri sunt ''o încălcare repetată a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Yemenului şi o violare flagrantă a dreptului internaţional'', a denunţat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Nasser Kanani, într-un comunicat.
Potrivit lui Kanani, Washingtonul şi Londra ''utilizează abordarea militaristă pentru a-şi promova obiective ilegitime'' şi actele lor ''sunt în mod clar în contradicţie cu afirmaţiile repetate potrivit cărora ele nu vor să se propage conflictul în regiune''.
La rândul său, mişcarea palestiniană Hamas a condamnat duminică bombardamentele americane şi britanice asupra poziţiilor rebelilor houthi din Yemen, denunţând o ''escaladare'' ce ameninţă stabilitatea în regiune.
''Condamnăm ferm bombardamentul americano-britanic din Yemen şi îl considerăm un atac flagrant contra suveranităţii unei ţări-soră arabe şi o escaladare ce va conduce la mai multe probleme şi instabilitate în regiune'', indică un comunicat al Hamas.
''Washingtonul şi ocupaţia sionistă poartă întreaga responsabilitate pentru repercusiunile'' acestor atacuri, a adăugat mişcarea islamistă palestiniană.
Preşedintele american Joe Biden a dat marţi asigurări că nu ''va căuta un război mai extins în Orientul Mijlociu'', pe fondul conflictului actual între Israel şi mişcarea teroristă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza.
SUA şi Regatul Unit au anunţat că forţele lor au atacat 36 de ţinte ale rebelilor ''în 13 locuri din Yemen ca răspuns la atacurile continue ale houthi contra traficului maritim comercial şi navelor de război ce tranzitează Marea Roşie''.
Aceste raiduri aeriene au survenit după o serie de bombardamente americane împotriva unor forţe de elită iraniene şi grupări înarmate proiraniene din Siria şi Irak, ca represalii la un atac asupra unei baze militare din Iordania soldat cu moartea a trei soldaţi americani, în 28 ianuarie.
De la declanşarea războiului între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe 7 octombrie anul trecut, rebelii houthi, care controlează o mare parte din teritoriul Yemenului, şi-au intensificat atacurile în Marea Roşie contra navelor comerciale suspectate de legături cu Israelul, ei afirmând că acţionează în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza.
Statele Unite, cel mai important aliat al Israelului, au creat în decembrie o coaliţie internaţională pentru a securiza această zonă strategică tranzitată de 12% din comerţul mondial.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2024, 23:27)
Atacarea unor tari suverane si independente,fara a declara razboi,
este o treaba democratica si conforn dreptului international,
daca aduce profit sau deranjeaza profitul
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2024, 09:23)
Tot democratic e si sa ataci nave civile straine la intamplare, doar ca ti se nazare tie! hai sa stam cu totii si sa ne uitam cum cresc preturile datorita transportului!