Iranienii anunţă că au obligaţia să se apere după atacurile israeliene

A.D.
Internaţional / 26 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Iranul reacţionează şi spune că are "datoria de a se apăra" după atacurile aeriene ale Israelului, relateaza AFP.

Bombardamentele din această dimineaţă survin la o lună după atacuri iraniene cu 200 de rachete balistice în Israel. Armata israeliană se află în conflict permanent cu două mişcări islamiste susţinute de către Iran, Hamas în Fâşia Gaza, de peste un an, şi Hezbollah în Liban, de la sfârşitul lunii trecute.

Atacul israelian împotriva unor "instalaţii militare în provinciile Teheran, Kuzestan şi Ilam", la frontiera cu Irakul, a cauzat "pagube limitate", dau asigurări Forţele iraniene de Apărare Aeriană. Armata iraniană a raportat însă, moartea a doi militari, fără a specifica locaţia.

"Iranul consideră că are dreptul şi datoria să se apere împotriva actelor de agresiune străină", a precizat şeful diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, citând "baza dreptului inerent la legitimă apărare care figurează în Articolul 51 al Chartei ONU".

Armata israeliană a anunţat că a "lovit instalaţii de producţie de rachete (...) pe care Iranul le trage împotriva Israelului de un an. Aceste rachete erau o ameninţare directă şi imediată pentru cetăţenii Israelului".

"Toţi cei care ameninţă Israelul şi încearcă să arunce regiunea într-o escaladare mai largă vor plăti un preţ mare", ameninţă un purtător de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari.

El dă asigurări că armata israeliană şi-a "încheiat răspunsul israelian la atacurile Iranului împotriva Israelului," iar atacul a vizat doar sisteme de apărare aeriene şi fabrici de rachete.

In acest timp, Casa Albă a descris atacurile israeliene drept nişte "manevre de autoapărare" şi a somat Teheranul să-şi "înceteze atacurile împotriva Israelului pentru ca acest ciclu de violenţe să se încheie fără o nouă escaladare".

Atacurile din dimineaţa de astăzi au fost condamnate de către mai multe ţări din Orientul Mijlociu. Arabia Saudită, Irak, Emiratele Arabe Unite şi Siria se tem de o extindere a conflictului în regiune, în contextul în care Iranul a ameninţat că va răspunde unui atac israelian.

După ce a dezbinat forţa Hamas în Fâşia Gaza, armata israeliană şi-a deplasat centrul operaţiunilor în Liban.

Strategia armatei israeliene este înfrângerea Hezbollahului în zonele de frontieră şi relocarea în nordul Israelului a 60.000 de oameni, strămutaţi din cauza tirurilor de obuze ale mişcării islamiste de un an de zile.

La 6 octombrie, armata israeliană a reluat ofensiva în nordul Fâşiei Gaza unde, susţine ea, Hamasul îşi regrupează forţele.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. legat de acest articol (transmitere riscuri geopolitice in pret aur) mentionez ca saptamana viitoare (28.10-03.11.2024) aurul va tinde sa faca un maxim si apoi sa intre intr-o corectie

    Ban.Cher.Vali 

    Atacurile aeriene au fost posibile,

    cu sprijinul logistic si informatic al USA, 

    ca si folosirea sistemelor antiaeriene si de rachete in Ucraina,

    toata lumea stie  

    1. Iranul nu are are sisteme radar și de rachete rusești?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb