Iranul a denunţat, ieri, noile sancţiuni adoptate de către puterile occidentale şi a estimat că noile măsuri vor avea ca singur efect unirea iranienilor în spatele programului său nuclear.
Ramin Mehmanparast, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat: "Aceste măsuri sunt condamnate de poporul nostru, nu vor avea niciun impact şi vor fi în zadar". Domnia sa a adăugat: "Dacă poporul nostru crede că inamicii vor să-l priveze de drepturile lor, prin ameninţări, constrângere şi metode ilegale şi iraţionale, acesta va continua pe calea aleasă cu mai multă coeziune şi determinare ca oricând".
El a mai spus că cel mai recent raport publicat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu se bazează pe nici un fapt dovedit şi este opera duşmanilor occidentali ai Iranului.
• Sancţiuni în sectorul bancar şi cel petrolier
Preşedintele Barack Obama a anunţat luni noi sancţiuni asupra Iranului privind sectorul petrolier şi cel bancar. Această măsură face parte din presiunea puterilor occidentale asupra Teheranului în urma raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind probabilitatea militară a programului nuclear al Iranului.
Administraţia Obama a anunţat că întregul sector financiar al Iranului - inclusiv banca centrală - este implicat în infracţiuni de spălare de bani. Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei, a lansat un avertisment către băncile din lumea întreagă să se asigure că tranzacţiile lor cu Iranul nu contribuie la dezvoltarea programului nuclear al ţării. "Instituţiile financiare din lume trebuie să se gândească de două ori cu privire la riscurile pe care le implică afacerile cu Iranul", a declarat Timothy Geithner.
Barack Obama a anunţat că Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Canada vor izola sistemele financiare iraniene, cerând şi altor state să urmeze acest exemplu. El a spus la Washington a identificat "întregul sector bancar iranian, inclusiv Banca Centrală a Iranului, ca fiind o ameninţare la adresa guvernelor sau instituţiilor financiare care fac afaceri cu băncile iraniene". Barack Obama a afirmat că Statele Unite vor continua să încerce să facă presiuni asupra Teheranului pentru stoparea programul său nuclear controversat.
"Iranul a ales calea de izolare internaţională", a declarat preşedintele Barack Obama, reamintind că, în 2009, la începutul mandatului său, el a încercat să aibă un dialog cu această ţară.
În conformitate cu legea "Patriot Act" votată la puţin timp după atentatele de la 11 septembrie, această măsură deschide calea pentru posibile sancţiuni împotriva băncilor din SUA care lucrează cu Iranul, prin intermediul băncilor iraniene sau al Băncii Centrale a ţării. Cu toate aces-tea, Banca Centrală iraniană nu face obiectul unor sancţiuni specifice. Dar acestea ar putea veni în viitor, potrivit lui Timothy Geithner.
De acum înainte, "instituţiile financiare din întreaga lume trebuie să ia serios în considerare riscurile care implică afacerile cu Iranul", a spus el la o conferinţă de presă împreună cu omologul său, secretarul de de stat Hillary Clinton.
Trezoreria a mai anunţat că a pus pe lista neagră "unsprezece persoane fizice sau juridice", care sunt acuzate că au contribuit la programul de construire de arme de disctrugere în masă de la Teheran. Acest lucru are ca efect să îngheţe orice active pe care aceste persoane le-ar putea avea pe pământ american.
• Londra rupe legăturile cu băncile iraniene
Marea Britanie a anunţat ruperea tuturor legăturilor între sectorul său financiar şi băncile iraniene, inclusiv banca centrală, pentru a-şi arăta preocuparea privind dezvoltarea programului nuclear militar al Iranului. Este prima dată când Regatul Unit impune o ruptură de acest tip cu "sectorul bancar al unei ţări întregi."
• Paris solicită sancţiuni fără precedent împotriva Iranului
Oficialităţile de la Paris au preconizat luni sancţiuni "fără precedent" ca să convingă Iranul că trebuie să renunţe la programul său nuclear. Franţa a propus Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Japoniei şi Canadei să îngheţe activele Băncii Centrale a Iranului şi să întrerupă achiziţiile de petrol iranian.
Paris a solicitat Iranului să sus-pende toate activităţile sale nucleare şi balistice. De asemenea, a mai solicitat Republicii Islamice să "înceteze ameninţările împotriva vecinilor săi şi ţărilor din regiune".
La rândul său, Italia şi-a dat acordul pentru o susţinere totală cu privire la sancţiunile economice. "Italia sprijină cu determinare deplină sancţiunile economice ale administraţiei SUA", a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Italiei.
• Iranul a lipsit de la reuniunea AIEA privind zona denuclearizată
Iranul a absentat, luni, de la o reuniune despre o zonă denuclearizată în Orientul Mijlociu sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pe fondul tensiunilor în creştere în jurul programului său nuclear controversat. Absenţa Iranului de la conferinţa planificată cu mult timp în urmă de către directorul general al agenţiei Yukiya Amano constituie "prima noastră reacţie după acţiunile sale necorespunzătoare şi greşelile comise", în raportul său privind Iranul, a declarat Ambasadorul iranian Ali Asghar Soltanieh la canalul de televiziune iranian Al-Alam.
• Rusia avertizează Occidentul împotriva sancţiunilor "inacceptabile" asupra Iranului
Rusia a respins ieri noi sancţiuni ale occidentalilor care vizează sectorul financiar şi cel energetic din Iran ca fiind "inacceptabile" şi a avertizat că astfel de măsuri ar afecta şansele de reluare a discuţiilor cu Teheranul asupra programului său nuclear.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Alexander Lukashevich, a declarat: "Subliniem din nou faptul că Federaţia Rusă consideră că astfel de măsuri extrateritoriale sunt inacceptabile şi în contradicţie cu dreptul internaţional".
De asemenea, ministerul de externe al Iranului a condamnat noile măsuri ca fiind un "spectacol de ostilitate a acestor ţări faţă de Iran".
"Aceste sancţiuni sunt zadarnice şi nu vor afecta economia Iranului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Ramin Mehmanparast, adăugând: "Astfel de mişcări ilogice, de intimidare, sunt propagandă şi război psihologic, care nu va schimba dorinţa naţiunii noastre, ci doar poate să ne facă mai uniţi".
O ordonanţă de la Casa Albă înăspreşte măsurile de retorsiune contra persoanelor fizice sau juridice care sprijină "cu bună ştiinţă" industria petrolieră din Iran. Decretul atacă în mod direct primele două surse de venit din Iran - vânzarea de ţiţei şi produse chimice din petrol.
"Iranul are nevoie disperată de capital şi de tehnologie, deoarece producţia de petrol scade, iar această măsură va împiedica încercările sale de a opri acest declin", a declarat un înalt oficial american.