Iranul sprijină investitorii străini în energie regenerabilă

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 13 iulie 2020

Excelenţa Sa, domnul Morteza Aboutalebi

Excelenţa Sa, domnul Morteza Aboutalebi

(Interviu cu Excelenţa Sa, domnul Morteza Aboutalebi, Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România)

Iranul este una dintre ţările cu cel mai mare potenţial de dezvoltare a energiei regenerabile, dispunând de resurse pentru majoritatea tipurilor de energie verde. În plus, Guvernul Iranian a anunţat măsuri care să atragă investitorii străini în energie regenerabilă. Excelenţa Sa, domnul Morteza Aboutalebi, Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, ne-a acordat un interviu în cadrul căruia ne-a vorbit despre potenţialul ţării sale în ceea ce priveşte dezvoltarea energiei regenerabile, dar şi despre măsurile concrete implementate de Guvernul Iranian pentru a atrage investitori străini în acest domeniu.

Reporter: Ce plan de înlocuire a resurselor regenerabile de energie are Republica Islamică Iran?

E.S. Morteza Aboutalebi: Dezvoltarea energiei regenerabile într-un proces de zeci de ani a devenit o tendinţă majoră în rândul guvernelor, întreprinderilor, clienţilor şi companiilor de aprovizionare cu apă. Creşterea aces­tui tip de energie în întreaga lume a început în anii 1990 şi s-a intensificat în prima decadă a secolului XXI. În prezent, la nivel naţional, în cel puţin în 30 de ţări, ponderea energiei regenerabile este mai mare de 20%. Aproximativ 120 de ţări au, de asemenea, obiective uşor diferite pentru cota de energie regenerabilă pe termen lung, inclusiv Republica Islamică Iran.

Reporter: Ce resurse de energie regenerabilă sunt disponibile în Iran şi pot fi furnizate?

E.S. Morteza Aboutalebi: Distribuţia resurselor energetice în Iran este la un nivel acceptabil şi în ceea ce priveşte majoritatea tipurilor de resurse de energie regenerabilă, în special energia solară şi eoliană.

Iranul, cu 300 de zile însorite pe an pe mai mult de două treimi din teritoriul său şi cu o medie de 4,5-5,5 kilowati de radiaţii pe metru pătrat pe zi, este una dintre ţările cu cel mai mare potenţial în domeniul energie solara. Conform studiilor efectuate pe o suprafaţă de aproximativ 2000 de kilometri pătraţi, este posibil să instalezi peste 60 de gigawati de energie solară. În Iran, pe lângă utilizarea centralelor electrice, această energie este folosită pentru a ilumina drumuri şi autostrăzi, semafoare, sisteme de telecomunicaţii şi, de asemenea, pentru electricitate rurală, şi este folosită şi în zone îndepărtate de reţeaua naţională de transport a energiei electrice. Cu toate acestea, energia totală produsă de aceste centrale fotovoltaice, împreună cu centralele eoliene, a fost, în 2013, egală cu 0,2 milioane barili de echivalent petrol, şi a crescut cu 50% faţă de 2012.

Conform datelor "Atlas of Wind" din ţară şi capacitatea tehnologiei turbinelor eoliene, cantitatea finală de generare a energiei electrice din energia eoliană în Iran este estimată la aproximativ 15.000 MW. În prezent, una dintre politicile Ministerului Energiei este de a dezvolta parcuri eoliene cu ajutorul sectorului privat.

Capacitatea de producere a energiei electrice care utilizează resurse geotermale în Iran este estimată la peste 200 MW. Iranul are multe resurse geotermale, majoritatea fiind concentrate în partea de nord-vest a ţării, iar din punct de vedere economic, unele dintre ele sunt eficiente şi viabile. Aceste resurse sunt concentrate în principal în oraşele Sabalan, Maku, Khoy, Damavand şi Meshkinshahr şi, conform statisticilor disponibile, capacitatea revizuită a sitului Meshkinshahr este estimată la 20 MW, iar capacitatea sa anuală de producţie de energie este de 150 GWh.

Energia valurilor este un alt tip de energie regenerabilă în Iran. Pe lângă absorbţia forţei cauzate de mişcarea undelor pe suprafaţa apei, energia valurilor este disponibilă şi prin absorbţia forţei datorită fluctuaţiilor de presiune sub apă. Iranul are resurse semnificative de energie din maree, care sunt capabile să genereze electricitate în conformitate cu standardele internaţionale. În prezent, o capacitate totală de 500 MW din centrale electrice pe maree sunt instalate la nivel mondial şi, conform studiilor, Iranul va putea furniza 5% din nevoile sale de energie electrică în acest fel. Aceste resurse energetice sunt concentrate în regiunea Iranului din Golful Persic şi sunt capabile să genereze 55 MW de energie. Capacitatea energetică a valurilor pe întreaga coastă a Golfului Persic este de aproximativ 6150 MW.

Hidroenergia este una dintre cele mai importante resurse ale producţiei de energie regenerabilă din Iran, care are cea mai mare pondere în producţia de energie verde din ţară. Iranul ocupă locul 35 în lume în ceea ce priveşte generarea hidroenergetică. De asemenea, România are o experienţă bună în acest domeniu.

Iranul are o capacitate operaţională extinsă pentru a produce energie de biomasă, care poate fi folosită în uzine de biogaz, centrale bioatanol, biocombustibili şi incineratoare, în timp ce în sistemul de alimentare cu energie din ţară, doar 0,7% din transportatorii de energie aparţin resurselor de biomasă. Datele preliminare indică faptul că potenţialul pentru producerea energiei de biomasă este la o capacitate de aproximativ 700 de pentajoule. Conform celor mai recente statistici ale centralelor bioenergetice, în prezent, 8,3 milioane barili de echivalent petrol în sistemul de aprovizionare cu energie din ţară sunt alocate resurselor regenerabile combustibile (biomasă solidă şi biogaz) şi pot fi considerate o opţiune serioasă în aprovizionarea cu energie a ţării.

Printre ţările dezvoltate, Iranul a avut şi are încă o viziune a tehnologiei nucleare şi a producţiei de electricitate. Dorinţa de a achiziţiona tehnologie nucleară în Teheran a început în anii dinainte de 1956, cu un acord de parteneriat nuclear cu Statele Unite pentru a achiziţiona un centru de cercetare nucleară la Universitatea din Teheran şi a ajuns la apogeul său cu un acord de cumpărare a două reactoare de apă compacte de 1200 megawatt (PWR) cu compania germană "Kraft Works Union" pentru a fi utilizate în centrala Bushehr. Dezvoltarea centralelor nucleare din Iran a dus la încheierea altor trei acorduri privind construcţia centralelor nucleare cu europenii.

Reporter: Care este domeniul de activitate al companiilor străine din acest sector în Iran?

E.S. Morteza Aboutalebi: Companiile străine pot intra în acest domeniu oferind pachete de investiţii sub formă de împrumuturi pe termen lung pentru proiecte regenerabile. Acest sprijin este acordat pentru a oferi infrastructură hardware şi cunoştinţe tehnice pentru implementarea proiectelor regenerabile, adaptarea tehnologiilor regenerabile în funcţie de condiţiile regionale şi climatice. Supravegherea proiectelor executive regenerabile este un alt pas care poate fi făcut de aceste companii. Formarea forţelor iraniene în toate domeniile tehnice şi manageriale ale proiectelor regenerabile este, de asemenea, unul dintre domeniile pregătite pentru cooperare. Efectuarea proceselor de întreţinere şi modul de instalare şi funcţionare pot fi un alt domeniu de activitate al acestor companii.

Reporter: Cum vine Guvernul Iranian în sprijinul aceste companii?

E.S. Morteza Aboutalebi: Guvernul va ajuta aceste companii să îşi desfăşoare activităţile, creând o reţea de cooperare precisă şi transparentă sub forma unei investiţii în afaceri comune, asigurând investitorul pentru a facilita toate procesele administrative şi legale, asigurând transferul optim de tehnologie în conformitate cu costurile de producţie de energie în locaţia dorită, furnizând forţă de muncă, costuri de investiţii şi materiale necesare, precum şi date despre nevoile regiunii şi legile de guvernare locale, oferind securitatea necesară în regiune pentru implementarea sigură şi garantată a proiectelor regenerabile de către companii străine, oferirea unui program specific de rambursare a împrumuturilor menţionate mai sus, asigurând adoptarea legilor corespunzătoare pentru controlul monopolului proiectelor regenerabile din întreaga ţară prin intermediul unei agenţii guvernamentale specifice, prin alocarea subvenţiilor către sectorul privat care activează în domeniul explotării energiei pentru transferul fluxului de investiţii şi luarea deciziilor de procesare de la guvern la sectorul privat, pentru a produce şi consuma resurse de energie regenerabilă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb