IRCC nu reprezintă decât amânarea scadenţei pentru euforia creditării populaţiei din ultimii ani

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 mai 2019


Călin Rechea

Aşa cum ne-au obişnuit "autorităţile" noastre în ultimele decade şi decizia privind introducerea unei noi dobânzi de referinţă pentru creditele acordate populaţiei, IRCC (Indice de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor), a fost luată doar prin concentrarea asupra efectelor şi ignorarea cauzelor din spatele creşterii dobânzilor.

Alegerile, atât cele pentru noua conducere a BNR cât şi cele prezidenţiale, locale şi parlamentare, au fost deja prea aproape pentru a cântări bine efectele noii rate de referinţă asupra costurilor de finanţare şi a gradului de îndatorare.

Conform regulilor publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, în calitate de administrator al noului indice, IRCC este "calculat ca medie ponderată a ratelor dobânzilor la depozite cu volumul tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară".

Exemplul oferit de CNSP include doar două tranzacţii, definite prin valoare şi do­bândă, fără niciun fel de referire la maturitate. În aceste condiţii se poate porni de la premisa că în determinarea valorii zilnice a IRCC sunt utilizate dobânzile ROBOR pentru toate maturităţile publicate de BNR, ponderate cu valoarea tranzacţiilor aferente.

Ce arată, de fapt, datele de la Banca Naţională? Că indicele IRCC zilnic urmăreşte foarte aproape dobânzile ROBOR pe termen foarte scurt, res­pectiv overnight (ON), două zile (TM) şi o săptămână (vezi graficul 1).

Corelaţia este mult mai redusă pentru maturităţile de peste o lună (vezi graficul 2 ), ceea ce arată că volumul tranzacţiilor aferente este nesemnificativ sau poate chiar zero.

Într-o declaraţie recentă de presă, Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), a subliniat faptul că "ratele românilor vor scădea în vară, dar vor creşte la loc în 2 - 3 ani, când noul indice va ajunge la nivelul ROBOR", dar şi că aplicarea IRCC pentru creditele Prima Casă va conduce la creşterea riscului, pe fondul volatilităţii sale mult mai ridicate.

Preşedintele AAFBR a mai arătat că în perioadele de recesiune se poate înregistra o scădere masivă a lichidităţii de pe piaţă, care va fi însoţită de creşteri puternice ale dobânzilor.

Ce arată cotaţiile publicate de BNR? De la începutul anului 2004 până în prezent, valorile zilnice ale dobânzii ROBOR ON au variat între 0,36% şi 57%, cu o medie de 5,8%.

Pentru dobânda interbancară la 3 luni, ROBOR 3M, intervalul de variaţie a fost 0,7% - 49,8%, cu o medie de 6,8%, iar ROBOR 6M a evoluat între 0,9% şi 52%, cu o medie de circa 7%.

Mult mai interesantă este dinamica zilnică a dobânzilor. Creşterile sau scăderile dobânzii ROBOR ON au oscilat între +137% şi -116%, în timp ce dobânzile ROBOR la 3 luni şi 6 luni au variat între -49% şi +54% (vezi graficul 3).

După cum se observă, perioada de volatilitate redusă din 2016 şi o parte a anului 2017 a fost o excepţie pentru dobânzile pe termen foarte scurt. De asemenea, creşterea accentuată a volatilităţii s-a înregistrat şi în perioada post-criză, când Produsul Intern Brut înregistra creşteri anuale de peste 3%.

Este adevărat că BNR are numai calitate de "agent de calcul împuternicit cu calcularea şi publicarea indicilor reglementaţi", după cum se arată în documentul de pe site-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, însă expertiza specialiştilor Băncii Naţionale ar fi trebuit utilizată şi pentru analizarea distribuţiilor statistice ale dobânzilor interbancare şi a stabilităţii acestora.

Astfel s-ar fi putut determina în ce condiţii se poate face o medie ponderată cu tranzacţiile, dar şi care sunt proprietăţile statistice ale noului indice.

Prin forţarea introducerii noului etalon al dobânzii pentru consumatori, autorităţile au ignorat faptul că fragilitatea economiei noastre a crescut puternic în ultimii ani, pe fondul creşterii accelerate a dezechilibrelor externe, care vor creşte presiunea asupra cursului de schimb.

În plus, noua orientare a guvernului către împrumuturile în valută se face pe fondul ignorării iresponsabile a ris­cului valutar, în condiţiile în care vor creşte presiunile pentru deprecierea leului, iar BNR nu poate acţiona decisiv pe acest front, deoarece creşterea dobânzii de referinţă ar conduce la implozia economiei şi a bugetului statului, pe fondul numărului tot mai mare de falimente personale.

Corectarea acestor dezechilibre majore va fi deosebit de dureroasă, iar introducerea unor noi indici de referinţă pentru costurile creditelor acordate populaţiei nu va face decât să amâ­ne data scadenţei pentru euforia creditării din ultimii ani.

Un cititor BURSA cu pseudonimul "Bancherul" a scris recent, pe marginea unui articol referitor la IRCC, că "a calcula ponderat la 3 luni sau 6 luni folosind valorile overnight mi se pare o dovadă de imensă nebunie, având în vedere că sunt cele mai volatile din toată plaja de dobânzi".

Recomandarea sa pentru cei care au credite cu rate lunare mai mari de 25% din venituri este mărirea rapidă a veniturilor sau rambursarea anticipată a unei părţi semnificative a creditului ori scrierea testamentului.

Da, gradul de cinism al recomandărilor este foarte ridicat, însă acum se mai poate face foarte puţin în ceea ce priveşte "protejarea" celor care s-au îndatorat peste măsură sub privirea şi chiar încurajarea diferitelor autorităţi ale statului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pai scriem degeaba ca politicienii, obsedați de furat, nu pricep nimic din economie.

    Chiar atunci când vor..binele prapaditilor mai rău fac 

    De ex.acum în bula imobiliara datorata faptului că STATUL facilitează BANCILOR risc zero la programul PCasa si face pe DEZVOLTATORI sa poată vinde SCUMP si prost 

    Dragnea cică vrea sa sprijine dezvoltatorii (construcțiile în limbajul lui semi-doct) făcând p casa un program MAI LEJER decât acum, cică cu rate fixe etc. 

    Si mai propune inghetarea taxelor pe proprietate până în 2040 (nu pe munca, ați citit bine pe proprietate !!în spirit de extrema -dreapta) 

    Adică MARELE CONDUCATOR de carton a creste prețul la locuințele noi, terenuri ,chirii

    Vai de capul nostru, cu conducători nu doar hoți dar și semi-docti. 

    1. Cu nivelul actual al taxelor pe proprietate , modice se vor petrece doua fenomene

      1. faliment functional al marilor orașe (care vor oferi servicii publice de doi bani) 

      2.vom avea multe locuințe goale, pe care proprietarii nu le vor închiria pe în accepțiunea lor. Tot mai mulți proprietari aduși de Ceasusescu în anii 60-70 vor deceda si moștenitorii vor tine goale locuințele. 

      Deja se întâmplă în orașe mici si aproape toate reședințele de județ 

      În zece-15 ani la fel si in Buc , Iași , tm unde acum pare o lipsă de locuințe. 

      Asta va degrada si mai mult acele imobile, oricum vechi.

      Nu le vor închiria pe...nimic, în accepțiunea lor.

      Pe sistemul nu ..cere de mancare 

      In orașele sub 200 mii de loc. avem deja sute de mii de ap. care sunt proprietăți fantome, scoase din funcția lor SOCIALA , de locuire urbana. 

      Asta se va întâmpla și în marile orașe 

      Generațiile de tineri de după 1990 sunt la JUMATATE decat generațiile de dinainte de 1989(, care au constituit cererea din 2005-2008 si de după, în prima casa,) deci CEREREA de locuințe va scadea în anii ce vin. 

      OFERTA va creste căci numarul de ap. care se va ...elibera prin deces va fi uluitor :cei aduși de Ceasusescu în marile orașe au , sute de mii dintre ei- peste 70 de ani 

      Plus ca se si construieste. 

      Si se pleacă în continuare. 

      Bula imobiliara din România și ratele care vor ustura sunt unice in istoria lumii, căci vor avea loc pe fond de DEPOPULARE 

      Si de sute de mii de apartamente ..goale  

      La fel cum unici suntem si prin cel mai longeviv guvernator

      O tara muribundă cu un longeviv:) 

      Programul Prima Casa ar trebui redenumit in Programul Social Primul Milion de Euro pentru "Dezvoltatori". Orice cocalar cu teren langa Bucuresti, Cluj, etc. a devenit peste noapte mare dezvoltator. Bineinteles pe banii statului.

      Referitor la impozite: este la fel ca in Evul Mediu, iobagimea cu taxele+munca si boierii cu privilegiile (pensii speciale, impozite mici). Problema este ca iobagimea nu mai este legata de glie si poate emigra. Asa cat o sa mai fie voie, ca in ritmul acesta se darama sandramaua pe boieri, si nu are cine sa o mai repare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb