Conform ultimului raport financiar trimestrial al Băncii Angliei, marile bănci trebuie să refinanţeze împrumuturi de aproximativ 5 trilioane de USD în următorii 3 ani. Criza deficitelor care a lovit euro în primăvara acestui an o să reapară în piaţă într-un fel sau altul, iar de data aceasta Irlanda poate fi un nou caz Grecia. Speculaţiile unui nou val de criză în Irlanda, care are nevoie de încă 70 miliarde Euro vor afecta încrederea în sistemul bancar European, cu largă expunere pe datoriile suverane. Creditarea globală va îngheţa ca urmare a creşterii dobânzii interbancare, iar pieţele financiare se vor zdruncina. În cele din urmă teama de contagiere şi colaps vor face ca Germania şi ceilalţi lideri europeni şi mondiali să propună un pachet salvator ca ultimă soluţie. Istoria se repetă, evident datoriile imense nu pot fi şterse cu buretele, iar euro nu trebuie să crească foarte mult pentru că ar afecta serios competitivitatea industriei germane, franceze, etc.
Analiştii Admiral Markets consideră că sunt doar speculaţii şi explicaţii a ceea ce graficele indicau de mai mult timp. Apetitul pentru risc a fost alimentat de măsurile neconventţonale ale băncilor centrale, şi nu argumente fundamentale solide. Într-o astfel de piaţă bazată doar pe capital speculativ, nu pe investiţii pe termen lung, într-o piaţă de tip leverage riscul de colaps este iminent.
Am prognozat de la finele lui septembrie şi în mod repetat în rapoarte şi analize o schimbare de trend la începutul lunii noiembrie. Investitorii au lecţia învăţată de la începutul acestui an, iar lucrurile s-ar putea derula cu o mai mare rapiditate acum. Atunci când speculaţiile vor fi confirmate, va fi prea târziu, vor fi deja incluse în preţ.
EurUsd va atinge în curând nivelul 1.3300, iar indicii bursieri vor înregistra o corecţie amplă.