ISAR, DESPRE CREŞTEREA CONSTANTĂ A EURO: "Mişcarea cursului - cea mai bună presiune a BNR asupra parlamentarilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 august 2017

"Mişcarea cursului - cea mai bună presiune a BNR asupra parlamentarilor"

Senatorul Daniel Zamfir vrea să-l cheme pe Mugur Isărescu la audieri, săptămâna viitoare

Isar: "Deschiderea sesiunii parlamentare presupune negocieri multiple"

Euro a crescut la 4,5985 lei

Moneda europeană a crescut, din nou, ieri, atingând pragul de 4,5985 lei, după ce, luni, a fost cotată la 4,5958 lei.

Analistul Lucian Isar consideră că evoluţia ascendentă din ultima perioadă a monedei euro constituie o presiune pe politicieni pentru ca aceştia să nu deschidă anumite subiecte. Fostul bancher ne-a transmis: "Cursul euro-leu este un curs controlat, manipulat de BNR. Deschiderea sesiunii parlamentare presupune negocieri multiple. În condiţiile în care este anunţată deja prezenţa Guvernatorului Isărescu la comisia economică din Senat, mişcarea cursului de schimb este cea mai bună presiune pe politicienii de la guvernare, pentru a nu deschide subiectele sensibile şi capitale pentru guvernator, personal. Acestea variază de la «Manole» la prima de pensionare".

Recent, liberalul Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, a anunţat că, în prima săptămână a noii sesiuni parlamentare, îl va cheama pe Guvernatorul BNR Mugur Isărescu la Parlament ca să explice de ce nu a intervenit până acum asupra dobânzilor percepute de instituţiile financiare nebancare (IFN) la credite. Afirmaţia senatorului PNL a venit în contextul în care Banca Centrală a lansat un proiect care va obliga IFN-urile să plătească de zece ori mai mult capital suplimentar pentru creditele cu dobânzi ce depăşesc anumite limite impuse de Banca Naţională. BNR consideră că o întărire a reglementărilor este necesară, având în vedere depăşirea unei mase critice a creditării IFN în total creditare, conform proiectului citat.

Declaraţiile în contradictoriu pe care guvernanţii noştri le-au făcut în ultima perioadă au condus la slăbirea leului, după cum susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Factorii locali sunt cei care impulsionează moneda europeană să crească, ne-a spus domnia sa, adăugând: "În ultima perioadă au fost o serie de discuţii în contradictoriu, de către guvernanţi, ultimele făcând referire la Pilonul II de pensii şi la contul de TVA. Percepţia investitorilor nu poate fi una pozitivă după astfel de declaraţii legate de economie şi fiscalitate. Acestea dau investitorilor un sentiment de incertitudine, de nesiguranţă şi neîncredere".

La rândul său, analistul economic Ionel Blănculescu ne-a precizat că sunt fenomene globale, "cum ar fi prima rachetă care a trecut peste Japonia, Brexitul şi aşa mai departe", care stau la baza mişcărilor de curs. "Cursul este o rezultantă a unui cumul de factori interni şi externi", subliniază domnul Blănculescu, menţionând că sunt o mulţime de ştiri care pot influenţa investitorii şi îi pot determina să îşi transfere banii din ţara noastră pe alte pieţe. Însă, în opinia domniei sale, trebuie să cunoaştem volumele de monedă tranzacţionată, ca să vedem ce se întâmplă cu adevărat, să ne dăm seama dacă este o creştere serioasă de curs sau dacă este o evoluţie de moment.

Analiştii Erste Group susţineau, recent, că leul se va deprecia treptat, ajungând la 4,62 unităţi pentru un euro, în decembrie 2017, influenţat de factori interni precum creşterea deficitului de cont curent şi incertitudinile fiscale, dar evoluţiile externe nu trebuie pierdute din vedere. "Înăsprirea politicii monetare în Statele Unite, împreună cu riscurile politice din Europa şi un posibil ton mai ferm din partea Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea crea piedici pentru leu în 2017", potrivit băncii austriece. Analiştii Erste au mai precizat: "În ultima perioadă, leul s-a depreciat în raport cu euro, guvernatorul anunţând, recent, că nu mai este loc de apreciere pentru leu, sugerând că o depreciere a monedei poate fi tolerată în ciuda regimului de flotare controlată a cursului. Acest lucru fiind spus, BNR ar putea să împiedice o creştere abruptă a cursului euro/leu, care este oricum mai puţin probabilă, având în vedere percepţia pieţei că volatilitatea acestuia este una scăzută în rândul monedelor din Europa Centrală şi de Est".

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, în data de 9 februarie, că nu prea mai este loc de o apreciere a leului, adăugând: "Asta ca să nu spun că nu e loc deloc".

În ocazie, fostul bancher Lucian Isar a comentat: "Cursul de schimb şi tranzacţiile pe el sunt sensibile la multe dintre informaţiile şi declaraţiile făcute în spaţiul public. Una din declaraţiile pe care piaţa o include imediat în preţ este cea a Guvernatorului BNR. Cursul euro-leu este un curs administrat, manipulat de BNR. Datorită faptului că BNR poate interveni cu sume mari pe curs, declaraţia Guvernatorului BNR devine un ghidaj cert. În momentul în care precizează faptul că leul nu mai are spaţiu de apreciere, ghidează mişcarea înspre depreciere fără a fi nevoie de o intervenţie BNR pe curs exact în acel moment pentru a da credibilitate mesajului".

În replică, Mugur Isărescu a spus, într-un interviu acordat Jurnalului Naţional: "Dacă vorbim de variaţii de curs de sub 0,1 procente, de fapt mai mici de un sfert de ban, numai cine nu ştie ce înseamnă piaţa valutară îşi poate închipui că astfel de mişcări ar putea rezulta din manipulări?! Variaţiile de curs de asemenea mărime sunt zilnice, normale, pe o piaţă vie. Eu iau partea bună din aceste îngrijorări legate de deprecierea cursului. Şi anume că bănuţul nostru, ca subunitate a leului, are valoare şi iată, chiar şi o mişcare de o zecime de ban contează. În ceea ce priveşte declaraţia din conferinţa de presă, ce n-au înţeles cei care visează manipulări este că eu nu m-am referit la mişcarea cursului nominal al leului de pe piaţa bancară, ci la un indicator specific, cursul de schimb real efectiv, calculat prin raportarea cursului nominal la evoluţia preţurilor interne şi ponderat faţă de euro şi alte valute utilizate în schimburile noastre externe. În cazul prezentat la conferinţa de presă, care este şi pe site-ul băncii, cursul real s-a calculat prin raportare la preţurile de producţie, pentru că ele stau la baza competitivităţii internaţionale de preţ. Aici nu mai e loc de creştere. Cursul de schimb real efectiv, ca indicator al competitivităţii de preţ, este o noţiune pe care o ştie orice economist care se respectă. Dar cred că în acest caz vorbim despre economişti care nu se respectă..."

În ultima perioadă, euro a înregistrat constant valori crescute faţă de leu, de peste 4,58 lei, un nivel mai ridicat decât cel de ieri fiind înregistrat în 21 iunie, când a atins pragul de 4,5987 lei.

Şi francul elveţian a crescut, ieri, faţă de moneda naţională, de la 4,0387 lei la 4,0428 lei, în timp ce dolarul american a scăzut de la 3,8513 lei la 3,8198 lei

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. A aparut iar acest individ! Dupa accident mi se pare si mai dus cu pluta!

    1. Pai il uita lumea trebuie sa apara periodic. Interesant e si ca apare in anumite locuri (aceleasi) nu-l baga toata lumea in seama, are si el fanii lui. Imbatraneste speranta si ramane pe banca nu-l baga nimeni in teren. Timpu trece.

      ACEST INDIVID ISAR A RELATAT CU SUBIECT SI PREDICAT CE MIZERII A FACUT MANOLE DE 27 DE ANI IN BNR.

      REALITATEA DOARE INTOTDEAUNA !!!

      Acest individ spune adevăruri care dor! Alături de Iliescu, acest individ pe care îl apărați voi, postaci ce se vând pe 2 lei, a făcut cel mai mult rău României!

      Afara Isărescu!  

      ....Savine...Isar este un mare carcotas..Este tot timpul ..."Gica Contra"..Intradevar de la accident incoace i s-a agravat ..functionarea cerebelului...

      Cerebelul, adica , creierul mic are rolul cel mai important in stabilirea echilibrului.....in sens fizic.

      Daca avea probleme cu cerebelul nu statea in picioare 

    iar apare isar cu aceleasi idei rasuflate sa se afirme in speranta ca ajunge la BNR; macar de ar avea dreptate

    Un curs fara fluctuatii mari este in interesul economiei Romaniei, deranjand speculatorii. Isar a facut pe desteptul visandu-se un fel de soros, a speculat fara acoperire si a fost printre cei sanctionati de BNR pt asta. De atunci tot spune cui vrea sa asculte ce nelegiuiri face BNR, doar doar o schimba conducerea BNR si s-o inscauna el acolo sa le arate el cum se face. Citati pe altcineva mai credibil, ca opinia asta o stim deja.

    1. Omul o avea problemele lui insa faptul ca bnr respectiv securistul manole se joaca cu cursul pt prietenii lui si cei care il zgandare este stiut. El a recunoscut.....umde se regaseste cresterea anuala de anul trecut? Si cea de anul asta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb