Isărescu, BNR: "Plăţile externe ale României nu sunt făcute de FMI"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 noiembrie 2010

Isărescu, BNR: "Plăţile externe ale României nu sunt făcute de FMI"

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a replicat, ieri, dur şefului FMI, Dominique Strauss-Kanh, care a nominalizat ţara noastră printre statele ce riscă să intre în incapacitate de plată, alături de Letonia sau Ungaria.

"Plăţile externe ale României nu sunt făcute nici de FMI şi nici de directorul general al Fondului. Nu exis-tă niciun pericol ca România să înceteze plăţile externe", a declarat, ieri, Isărescu, prezent la aniversarea a 15 ani de la reînfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti.

Guvernatorul BNR s-a arătat iritat faţă de reacţia mass-media care au popularizat declaraţia şefului FMI, deşi ea nu are o bază solidă.

"Eu nu dau mare valoare ştirii privind posibila intrare în incapacitate de plată a României. Atât de credibilă a fost ştirea că de dimineaţă leul a început să se aprecieze, iar CDS-ul României este mai bun decât al Spaniei, ca să nu mai zic decât cel al Irlandei", a declarat, ironic, Isărescu.

Dominique Strauss-Kahn a declarat, miercuri, într-un interviu acordat televiziunii elveţiene TSR, că unele state s-au îndatorat mai mult încercând să evite criza financiară, situaţie care a făcut ca ele să fie expuse riscului să intre în incapacitate de plată.

Guvernatorul a mai declarat că nu este de acord cu judecata potrivit căreia statul ar da faliment dacă ar ajunge în situaţia să nu îşi mai poată plăti cei peste un milion de bugetari. O astfel de situaţie ar pune sub semnul întrebării nu capacitatea de plată a statului, ci legile care obligă statul să facă aceste plăţi: "Nu sunt de acord nici cu judecata conform căreia dacă statul nu poate să îşi plătească toţi cei 1,3 milioane de bugetari înseamnă că dă faliment. Asta exclude din start ideea de ajus-tare. Ai dat legi proas-te care nu au acoperire financiară. Dacă o ţară îşi restructurează administraţia, asta nu înseamnă că intră în faliment. Am ajuns la formulări primitive în care anumite persoane deplâng gestul statului să taie cu 25% salariile bugetarilor. Eu le-aş întreba pe acele persoane cum explică creşterea anterioară a sa-lariilor bugetarilor cu 75%?"

Banca Naţională a României a anunţat, ieri, un curs de de 4,2996 lei/euro, cu 0,83 bani mai mic faţă de cel de miercuri, de 4,3079 lei/euro.

Toamna guvernatorilor

Libocor, BRD: Cursul rămâne în zona de stabilitate

Cursul de schimb va rămâne în zona de stabilitate, este de părere Florian Lobocor, economistul şef al BRD - Groupe Societe Generale. Domnia sa ne-a declarat că România nu este în pragul incapacităţii de plată. "Nu cunosc argumentele care au stat la baza acestei concluzii, însă mă surprinde uşurinţa cu care a fost emisă. Este pentru a doua oară în ultima jumătate de an şi provine din aceeaşi zonă, aceea a unui partener. Este de recomandat mai multă atenţie". Potrivit domniei sale, viitorul monedei euro este unul cu multe provocări, însă moneda se va consolida în timp.

Cristian Cochintu, Admiral Markets, preconizează un impuls puternic care va stabili direcţia viitoare a cursului

Cursul euro/leu forţează străpungerea decisivă a celui mai important nivel de rezistenţă 4,32, potrivit lui Cristian Cochintu, de la "Admiral Markets". Domnia sa ne-a declarat: "Chiar dacă au mai fost tentative de depăşire a acestui prag, au eşuat, dar acum probabilitatea evadării decisive este mai mare. Volatilitatea a fost din ce în ce mai mică tocmai pentru că preţul este prins între suportul trendului ascendent şi rezistenţa istorică, dar în următoarele zile vom avea un impuls puternic care va stabili direcţia viitoare. În cazul nefericit pentru români vom avea o cotaţie de aproximativ 4,5 şi în cel mai fericit caz 4,10, suportul ultimilor 2 ani. Din păcate prima variantă este mai probabilă".

Domnul Cochintu spune că, în această perioadă, comentariile sunt contradictorii faţă de statele europene cu probleme: "Liderul bancherilor din Germania şi una din cele mai influente voci ale Băncii Central Europene, Axel Weber, a susţinut ieri la Paris că se vor suplimenta fondurile pentru salvarea statelor cu probleme şi restaurarea încrederii în moneda europeană. A accentuat că ECB şi guvernele vor face tot ceea ce este necesar pentru a menţine euro".

- Daniel Dăianu: Nu văd de ce ar trebui să se considere că în România există o iminenţă în privinţa incapacităţii de plată

Fostul ministru al Finanţelor, Daniel Dăianu, a comentat, ieri, declaraţiile şefului FMI, Dominique Strauss Kahn, privind posibilitatea ca România să intre în incapacitate de plată afirmând că nu crede acest lucru, mai ales că într-o astfel de situaţie s-ar pune la îndoială eficienţa programelor FMI.

"Am citit relatarea, nu am avut şansa să examinez declaraţia directorului general al Fondului Monetar Internaţional, însă relatarea (...) mă surprinde. Sunt ţări care sunt sprijinite de programe ale FMI, ale UE - Letonia, România. Dacă aşa este, eu consider că este o declaraţie curioasă, ea pune la îndoială chiar construcţia acestor programe. (...) Nu vreau să comentez o enumerare de ţări care mi se pare stranie având în vedere faptul că aceste ţări beneficiază de asistenţă pentru întreprinderea unor programe de corecţie. România nu este în această situaţie", a spus Dăianu citat de Agerpres. În opinia sa, un motiv al declaraţiilor lui Kahn ar fi îngrijorarea privind posibilitatea ca pieţele financiare să se "gripeze" din nou.

El a mai spus că, judecând după cifre, România se află într-o situaţie mai bună decât alte state din Uniunea Europeană. "Avem un program de corecţie care este foarte dureros, dar care probabil va duce deficitul bugetului public la un nivel care este mult inferior deficitelor bugetare care sunt de aşteptat în nu puţine ţări din UE în 2011. Una peste alta, nu văd de ce ar trebui să se considere că în România există o iminenţă în privinţa încetării de plată", a declarat Dăianu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu tot respectul, ca simplu cetatean simbrias la o companie ,,nici prea prea nici foarte foarte"cititor inrait al Bursei, eu cred ca monseure Dominique, a transmis un mesaj celor interesati, de genul ,, so pe ei".Parte proasta este ca si cu alte ocazii alti ,,mahari" de exemplu dl.Soros cand au dat cate un avertisment de acesta gen trasnet in zii senina la ceva timp, pac s-a intamplat o dandana. Normal ca nu ne-ar conveni si de aceea eu zic sa fim foarte prudenti, sa reducem cheltuielile la maxim la limita subzistentei, tocmai acum cand vin sarbatorile de iarna, sa dam o lovitura sub centura ,,banditilor"cre asteapta la cotitur asa-si umple conturile murdare cu bietii nostrii banisori.Sa nu mai ia nimeni credite de nevoi personale sa plece in strainatate, sa facem sarbatorile in tara, traditional, cu produse romanesti, cu bauturi romanesti in statiuni romanesti.Ma opresc, sa nu zica vreun amic ceva de duce.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb