Isărescu: "Criza a izbucnit nu din sectorul guvernamental, ci din sectorul privat"

F. A.
Macroeconomie / 18 mai 2013

Isărescu: "Criza a izbucnit nu din sectorul guvernamental, ci din sectorul privat"

"Nu fac parte din categoria celor care cred că zona euro se va destrăma"

Actuala criză din Europa este o criză de creştere a afirmat, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţioanale a României (BNR), în cadrul unei conferinţe ce a avut loc la Sibiu.

Guvernatorul BNR a menţionat: "Actuala criză economică din Uniunea Europeană, Uniune din care facem parte, este una din multele crize de când s-a format această Uniune, dar este una care va fi depaşită. (...) Sectorul privat se autoreglează. Păi criza asta ne-a arătat ca ea a izbucnit nu din sectorul guvernamental, ci din sectorul privat, pentru că sectorul privat, mai ales sectorul financiar privat, are această tendinţă de over shooting, creşte prea mult (...), această paradigmă nu mai este adevarată, cel puţin eu nu mai cred în ea. Se poate autoregla şi se reglează sectorul privat singur, dar cu costuri enorme sau exportând probleme".

Potrivit lui Mugur Isărescu este nevoie ca de întreruperea "cercului vicios dintre bănci şi state": "E nevoie să se întrerupă această corelaţie, acest cerc vicios între bănci şi state, în primul rând prin întărirea pactului de stabilitate. De aceea a apărut şi austeritatea, iar, pe de altă parte, prin aplicarea aceloraşi reguli, şi în sistemul bancar".

Guvernatorul BNR s-a declarat un susţinător al Uniunii Europene (UE), exprimându-şi speranţa că ţările membre vor ieşi din criza economică. Domnia sa a comparat creşterea rapidă a UE, de la 15 state în urmă cu 20 de ani, la 27 de state în prezent, cu creşterea rapidă a unui copil.

Mugur Isărescu a afirmat: "Nu fac parte din categoria celor care cred că zona euro se va destrăma. Trebuie să fim realişti, este în mari probleme, eu zic că este o criză a creşterii, o criză a dezvoltării poate prea rapide. Înainte de Maastricht, înainte de 1993, în ţările dezvoltate din Occident erau restricţii la mişcările de capital, nu puteai să te duci şi să transferi bani rapid dintr-o ţară în alta, chiar dacă îi transferai prin sistemul bancar, aveai limită la graniţă. O asemenea expansiune teritorială a Uniunii Europene în lăţime, dar şi în adâncime, în profunzime, o asemenea integrare, nu cred că se putea face fără dificultăţi, fără probleme de criză. Eu fac parte din categoria acelora care cred în proiectul european, chiar ştiind că avem probleme, dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi rezolvate".

Mugur Isărescu a menţionat despre anumite "ajustări" de cheltuieli care pot evita austeritatea. Ajustările sunt inevitabile "exact ca atunci când îţi faci socotelile acasă: îi dai copilului tău mai mult decât poţi să duci tu, ca părinte, şi îl chemi într-o seară şi îi spui: < Băi, nu mai pot, nu mai am de unde >".

În opinia guvernatorului, rolul economiştilor este să prevină ca austeritatea să nu devină una pe termen lung şi să nu ducă la o criză socială de proporţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb