Isărescu: "Raportul PIB/cap de locuitor al României este peste cel al Greciei şi uşor sub cel al Poloniei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2023

Isărescu: "Raportul PIB/cap de locuitor al României este peste cel al Greciei şi uşor sub cel al Poloniei"

"Avem o convergenţă impresionantă, dar nu este momentul să ne bucurăm" "Îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene este cea mai bună metodă pentru stimularea creşterii economice"

Raportul PIB/cap de locuitor în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPP - Purchasing Power Parity) a crescut în ţara noastră de la numai 26% din media Uniunii Europene în anul 2000 la 77% în prezent, ajungând astfel peste cel al Greciei şi uşor sub cel al Poloniei, a afimat ieri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe.

Pe de altă parte, creşterea economiei a fost inegală, Bucureştiul având în prezent un PIB/cap de locuitor cu mult peste cel din alte regiuni ale ţării, fapt ce poate fi corectat prin îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, a mai punctat guvernatorul.

Mugur Isărescu a afirmat: "În anul 2000, când România a început procesul de negociere pentru intrarea în Uniunea Europeană, raportul PIB/cap de locuitor în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPP - Purchasing Power Parity) reprezenta numai 26% din media UE. Pe atunci, era atât cel mai redus nivel din UE cât şi în comparaţie cu al ţărilor candidate la aderarea la Uniune. În 2007, când România a intrat în UE, raportul PIB/cap de locuitor reprezenta 44% din media UE. Iar acum, nivelul PIB/cap de locuitor în termeni de paritate a puterii de cumpărare este 77%, peste al Greciei, care este de 60%, similar cu al Portugaliei sau al Ungariei şi uşor sub cel al Poloniei, de 79%".

Guvernatorul BNR a adăugat: "Este o convergenţă impresionantă, dar nu e momentul să ne bucurăm. Creşterea din România în această perioadă a fost distribuită inegal. Bucureştiul are în prezent un nivel al PIB/cap de locuitor de peste 160%, faţă de niveluri mult mai scăzute în alte regiuni. Continuarea şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene este cel mai bun mod de a stimula creşterea potenţială a economiei, fiind de asemenea benefică pentru o distribuţie mai bună a PIB-ului în ţară. Bineînţeles că, un factor adiţional ce s-a dovedit că stimulează economia este capitalul uman".

Paritatea puterii de cumpărare este o metodă prin care se măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o altă monedă de circulatie internaţională, de obicei dolari americani sau euro. Ţinând cont de faptul că preţurile bunurilor şi serviciilor diferă în unele ţări faţă de altele, paritatea puterii de cumpărare calculează o rată de schimb alternativă între monedele ţărilor, comparând un "coş de bunuri".

...........................................

paritatea puterii de cumpărare - PPC (engleza Purchasing power parity sau PPP) reprezintă o metodă care măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o altă monedă de circulatie internaţională,

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Lasa PIB-ul ca nu ne intereseaza. Spune ca avem raportul productivitate/costuri salarile aproape dublu fata de media europeana. Deci salariile pot fi dublate. Mai usor cu exploatarea si acumularea intensiva de capital.

    pib per capita nu reflecta mereu realitatea din casele oamenilor!

    poti sa ai pib per capita in crestere si defapt anomalia sa fie reflectata de politici de taxare ce sustin corporatiile ai companiile sa isi tina capitalul in tara reapectiva. 

    vedeti cum este cazul in alte tari cu per capita nominal de mare dar in realitate oamenii su sunt cu adevarat milionari in putere cumparare! 

    leprechaun economics! 

    cand decit (corporatiile si companiile) sa faca exituri la detineri pe natia respectiva atunci si pib per capiata crash! 

    Columbia a patit la fel, Tuvalu, Romania de mai multe ori pe diferite refimuri si ideologii economice politice sociale; Crecia, Cipru, Italia, Spania, Monaco, Luxemburg, Irlanda (80-90-2000-2007), UK, USA… 

    s c c r e t 

    de unde ai scos bre masoane minciunile astea?? sau nu stii cit e salariul minim in tarile Occidentului si faptul ca are fiecare om 14 salarii/an si 14 pensii/an??? Chiar asa multi botisti au ramas in colonia-azil?

    1. (isarescu) si specialii traiesc bine.ce-i mai intereseaza de ceilalti.

    Guverne succesive de dreapta si stinga au paraduit tot ce au primit gratis de la regimul trecut, cu exicatii absurde ca... Statul nu e bun administrator (acoperire pt tranzactii in pierdere pt statul roman). Bancorex, Banca agricola, Bankcoop, Aro Campulung, Sidex, Petrom, Petromidia, IPRS Baneasa, Petromin cu navele, Alro, COS Targoviste s a md. Daca faceau legislatie care sa protejeze proprietatea de stat, la vremurile astea grele ar fi avut ce vinde, eram mai bine toti, nu emigra aproape o generatie. Isarescu a trebuit sa preia guvernul in 2000 exact din cauza prabusirii economice din cauze de furt, coruptie si proasta administrare, unde cei care administrau au ruinat activele ca sa le poata transfera in nume propriu. Pina in 2000 PSD a avut ani in sir si majoritatw si era autoritate in partid :de ce nu au dat legile care s0a pfotejeze statul, si acum erau intr o pozitie buna. De ce, ca sa puna mana pe ele! S au miligit la FP sa vanda cota lor de Hidroelectrica pe care au primit o gratis l! Daca nu era Remus Borza sa o decapuseze si sa o puna pe picioare, ce punea FP acum in conturile fostilor ambasadori SUA din conducerea FP, in 2023?! Hidroelectrica era in insolventa din contracte paguboase pe termen lung in energie! FP a promis ca arata administrare performanta, eficienta de fond strain...,cand le a dat GRATIS Tariceanu cate 20 % din cele mai bune active romanesti Ce a aratat :trafic de influenta, lobby si ostilitate catre statul roman. Vinde tot, muta banii, evident, la actionari iar guvernul PSD de azi... sa creasca taxele si sa reduca cheltuielile in an preelectoral! Asta e mostenirea vechiului PSD d Ciolacu!

    1. Va plati ceva taxa pe dividend dar grosul banilor revin actionarilor si conducerii FP prin buy back ca doar acesti fost ambasadori sunt cei care au instrumentat acest mecanism de ...despagubire Acuzele galagioase de coruptie ale unor fosti si actuali ambasadori strraini in Romania se pare ca de fapt acopera urmele si vor sa intimideze personal din Romania !

    se fura prea mult in Romania asta-i problema. altfel populatia ar trai mai bine.

    Mai bine vedeti bugetul raportat pe fiecare locuitor!

    Asa e în capitalism.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb