Isărescu: "Tipăritul unei bancnote de 100 de lei costă 2 - 3 bani"

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 februarie 2013

"Nu ar fi greu să tipărim bancnote, ba chiar am putea face un profit uriaş, numai că nu putem să facem acest lucru, din moment ce vom produce inflaţie", a declarat Mugur Isărescu.

"Nu ar fi greu să tipărim bancnote, ba chiar am putea face un profit uriaş, numai că nu putem să facem acest lucru, din moment ce vom produce inflaţie", a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, ieri, la Braşov, că intervenţiile statului în economia de piaţă sunt benefice, atâta timp cât acestea "sunt anticiclice - adică atunci când economia merge foarte bine să intervină să o modereze, iar atunci când merge prost să îi dea un imbold spre dezvoltare". Isărescu le-a spus studenţilor braşoveni participanţi la proiectul "Academica BNR" că "nu ar fi greu să tipărim bancnote, ba chiar am putea face un profit uriaş, numai că nu putem să facem acest lucru, din moment ce vom produce inflaţie". Guvernatorul a spus: "Tipăritul unei bancnote de 100 de lei ne-ar costa 2 - 3 bani, am putea face un profit bunicel. Dar am produce un puseu inflaţionist care ar duce la crize fără precedent. În situaţia asta au ajuns Argentina sau Zimbabwe, ca să nu mai vorbesc de Republica de Weimar, care în anii 1920 - 1930 ajunsese să tipărească o bancnotă cu 24 de zero-uri - imaginaţi-vă cum arată - cu care dimineaţa cumpărai o pâine, iar seara doar o felie de pâine. De aia a şi ajuns Hitler la putere, iar după aceea s-a ajuns la război. Pentru că astfel de crize produc şomaj, apoi se ajunge la probleme sociale care generează războaie sau revoluţii, cum a fost şi la noi în 1989".

Guvernatorul BNR a participat la proiectul "Academica BNR", organizat în parteneriat de către BNR, Academia Română, Ministerul Educaţiei şi Universitatea "Transilvania" Braşov. Mugur Isărescu a declarat: "O bancă centrală trebuie să ducă o politică prudentă în toate privinţele, iar noi asta am făcut, chiar dacă am deranjat de multe ori folosind cuvântul < prudentă >. Rolul băncii centrale trebuie să fie unul care să asigure stabilitatea preţurilor, iar politicile economice trebuie să fie articulate şi anticiclice. Pentru perioada următoare, atragerea fondurilor europene va deveni extrem de importantă pentru România. Pentru ciclul bugetar 2014-2020, România va primi 40 de miliarde de euro, foarte important fiind ca această sumă să fie accesată. Atragerea fondurilor europene ar fi o soluţie pentru asigurarea creşterii economice, dar şi pentru finanţarea deficitului de cont curent al ţării".

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, le-a explicat participanţilor, la rândul său, că "lumea a intrat în era în care banii sunt mai puţini şi mai scumpi, deci pe viitor va trebui să ne descurcăm cu mai puţini bani": "În următorii 40 de ani lumea trebuie să se bazeze pe creştere economică sustenabilă cu bani făcuţi, nu cu bani contrafăcuţi. Mesajul guvernatorului trebuie înţeles ca un apel la atragerea fondurilor europene, cele 40 de miliarde de euro pe care România le poate accesa între 2014-2020 fiind extrem de importante pentru ţară. De acum încolo contează doar ce vom face noi pentru a aduce aceşti bani în ţară".

Proiectul "Academica BNR" reuneşte la Braşov reprezentanţi ai BNR, Academiei Române şi ai 21 de universităţi româneşti care au secţii de economie şi face parte din eforturile BNR de a explica activitatea sa, prin intermediul cadrelor didactice de la aceste universităţi. Acest training va dura până vineri 15 februarie, la deschiderea evenimentului fiind prezent şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. puerila explicatia guvernatorului,........ in regimul ceausescu problema era lipsa produselor de orce fel, nu lipsa banilor, erau bani si nu aveai ce sa cumperi! ,,,,,,,,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb