Isărescu: "Vedem o diminuare a inflaţiei negative în lunile următoare"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 iulie 2016

Inflaţia anuală rămâne în teritoriu negativ pentru mai mult timp decât estimase în prognozele anterioare Banca Naţională a României (BNR), dar cu valori mai reduse datorită epuizării impactului reducerii TVA la produsele alimentele, în iunie 2015, din cauza incertitudinilor şi a preţurilor scăzute la produsele de import, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Noi vedem o diminuare a inflaţiei negative în lunile următoare, dar în măsură mai mică decât în prognozele anterioare. O asemenea traiectorie va influenţa deciziile de politică monetară ale Băncii Naţionale. Dominantă este incertitudinea, nu numai la noi, în general în Europa şi în lume şi a fost sporită de votul din Marea Britanie. Noutatea constă în faptul că abordarea noastră devine mai practică. Vedem cum evoluează lucrurile şi acţionăm cu arsenalul pe care îl avem la dispoziţie", a explicat Isărescu, conform Agerpres.

În comunicatul detaliat prezentat de guvernator, remis în urma şedinţei de politică monetară de joi, se menţionează că "previziunile pe termen scurt indică menţinerea nivelurilor negative ale ratei anuale a inflaţiei, deşi cu valori semnificativ mai reduse datorită epuizării impactului direct al extinderii, în iunie 2015, a cotei reduse de TVA la toate alimentele".

Totodată, perspectiva revenirii graduale a inflaţiei în teritoriu pozitiv este marcată de riscurile generate de mediul intern şi de cel extern, în condiţii de incertitudine ridicată, se mai arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor BNR, mediul extern este caracterizat de persistenţa nivelurilor scăzute ale inflaţiei, precum şi de accentuarea incertitudinilor privind creşterea economică mondială, a celor legate de statutul Marii Britanii în raport cu Uniunea Europeană şi a celor referitoare la politicile monetare ale principalelor bănci centrale din lume, în condiţiile sporirii volatilităţii pe pieţele financiare globale.

"Pe plan intern, riscurile au ca sursă conduita politicii fiscale şi de venituri, precum şi efectele adverse generate de modificări ale legislaţiei din domeniul financiar-bancar", se subliniază în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb