Israel, atenţie la războiul ştirilor!

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 10 octombrie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Ieri, o importantă agenţie de ştiri din România a difuzat un fake news. Aeroportul Ben Gurion, unul dintre cele mai importante obiective din Israel, ar fi fost distrus. De o ploaie de rachete trimise de Hamas. Cărora faimosul scut antirachetă israelian nu le-a putut face faţă. La ora la care a fost difuzată această informaţie, situaţia reală era greu de verificat. Cine s-a grăbit, s-a pripit. Războiul nu se poartă doar cu rachete.

Spre ştiinţa celor care accesează postările mele, în Israel funcţionează o importantă agenţie, Anima News, unde poate să aibă acces toţi românii. Românii de pretutindeni. Această agenţie este deţinută de un cunoscut jurnalist, Mario Varga, care mai mulţi ani a fost şi corespondent special al ziarului "Ziua". Este un om extrem de serios. Iar informaţiile de pe Anima News, vă garantez, sunt întotdeauna credibile.

De fapt, mai sus am deschis o paranteză. Extrem de necesară. Pentru că cumplitul război declanşat de Hamas, Hezbollah şi, neoficial, de Iran, şi şi mai neoficial de Federaţia Rusă împotriva Israelului, este permanent însoţit şi alimentat de o propagandă extrem de virulentă. Şi violentă. Iar victimele sunt cetăţenii de pe întreg mapamondul care urmăresc ştirile, unele din păcate false, încercând să afle ce se întâmplă. Să fim aşadar prudenţi.

Chiar şi atunci când primim informaţii din cealaltă parte. Astăzi, de pildă, una dintre postările mele video intitulată "Ia pastila SRS!" propagă o ştire cu un mare grad de veridicitate. Şi anume că la Beirut, de mai multă vreme, au fost organizate întâlniri secrete cu experţi militari iranieni, în cursul cărora vârfurile Hamas au fost instruite - în acest sens a avut loc şi un intens antrenament al acestora, asigurat de Teheran - privind ofensiva terestră, aeriană şi marină asupra Israelului. Şi că în urmă cu câteva zile acestor operaţiuni desfăşurate în secret li s-ar fi dat verde. Mărturisesc că nu dispun de niciun mijloc pentru a verifica această informaţie. Şi totuşi am preluat-o. Pentru că este extrem de plauzibilă. Şi pentru că se coroborează cu foarte multe alte informaţii confirmate, care demonstrează implicarea Iranului în acest conflict. De altfel, autorităţile de la Teheran, la Organizaţia Naţiunilor Unite, aşa cum am precizat şi ieri, au felicitat Hamas pentru războiul declanşat împotriva Israelului şi pentru modul în care el a debutat, inclusiv prin masacre şi luări de ostatici. Sper să nu fi căzut la rândul meu victima unui fake news.

Pentru un analist politic, este uneori foarte greu, alteori chiar imposibil să obţină probe pentru informaţiile pe care inevitabil le comentează şi le distribuie. Dar pentru un simplu cetăţean este un demers şi mai dificil. Uneori imposibil. Tocmai de aceea, la fel ca şi în cazul războiului din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat şi cu războiul pandemiei, recomand prudenţă. Cu alte cuvinte, să fim receptivi atât la informaţiile care ne convin, care se pliază pe viziunea noastră asupra evenimentelor, cât şi la informaţiile care nu ne convin şi care ar putea însemna o răsturnare pe cât de spectaculoasă, pe atât de dramatică a situaţiei reale.

Atrag atenţia că în cazul războiului din Israel, care nu ştim când se va termina, dar ştim că pentru moment se complică, angajând terţe puteri şi terţe ţări, propaganda neagră, din varii motive, va fi mai periculoasă decât cea care e generată în jurul războiului din Ucraina.

Sub nicio formă să nu ne imaginăm că o instituţie vopsită din ce în ce mai strident, vopsită politic, cum este Consiliul Naţional al Audiovizualului, ne va putea proteja de intoxicarea cu ştiri false. Aşa ceva este exclus. Ne putem proteja doar noi înşine. Atenţie deci cum înghiţim diversele minciuni care ne sunt livrate.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ...

    1. ...

    Apropos de fake news, a se vedea "siguranța și eficiența" vaxului covidian, informație trâmbițata de sursele oficiale.

    Domnul SRS a făcut public ce i s-a întâmplat după înțepare. 

    Așa că nici cu sursele oficiale nu putem deține adevărul absolut.

    1. ...

      Esti un "om de spirit" care nu a inteles nimic, o tii inainte cu "plandemia" si cu "vaxul", ignorand atat realitatea, cat si informatiile diseminate in subiect. Vaccinul nu a fost prezentat niciodata ca eficirent, dimpotriva, a fost dat publicitatii ca a fost facut la repezeala, si sarind peste etapele obligatorii de omologare.

      Dar tu o tii inainte, prosteste. Cand n-ai subiect, spui "vax" si esti fake-spiritual din nou. Vai de capul tau!

    " atenţie la războiul ştirilor ! "

    nu mai suntem atenti, 

    suntem satui de propaganda de razboi,

    cu care suntem inundati de cand a inceput "circul" din Ucraina  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb