Israel: "Hamas nu va mai exista"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 octombrie 2023

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: "Va dura o lună, două sau trei, dar până la urmă nu va mai exista Hamas. Înainte ca inamicul să întâlnească forţele blindate şi de infanterie, el va întâlni bombele Forţelor Aeriene". (sursa foto: facebook / Yoav Gallant)

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: "Va dura o lună, două sau trei, dar până la urmă nu va mai exista Hamas. Înainte ca inamicul să întâlnească forţele blindate şi de infanterie, el va întâlni bombele Forţelor Aeriene". (sursa foto: facebook / Yoav Gallant)

English Version

Incursiunea terestră a armatei israeliene în Gaza, în următoarea fază a războiului cu gruparea islamistă palestiniană Hamas, ar putea dura luni de zile, dar când se va termina, "Hamas nu va mai exista", susţine ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, citat de EFE.

"Ofensiva terestră trebuie să fie ultima manevră din Gaza, din simplul motiv că, după ea, Hamas nu va mai exista", a afirmat recent ministrul Gallant, în timpul unei vizite la centrul de comandă al Forţelor Aeriene Israeliene din Tel Aviv, menţionând: "Va dura o lună, două sau trei, dar până la urmă nu va mai exista Hamas. Înainte ca inamicul să întâlnească forţele blindate şi de infanterie, el va întâlni bombele Forţelor Aeriene".

Militanţi ai Hamas au ucis 1.400 de israelieni şi au rănit peste 5.400 într-o ofensivă de proporţii lansată dinspre Fâşia Gaza la data de 7 octombrie, care a inclus lansarea a mii de rachete în direcţia Israelului şi infiltrarea de militanţi palestinieni pe teritoriul israelian, potrivit Agerpres.

Ieri, Armata israeliană a anunţat că forţele sale terestre au efectuat duminică noaptea raiduri limitate în Fâşia Gaza, împotriva unor trăgători palestinieni; în acelaşi timp, loviturile aeriene ale Israelului s-au concentrat asupra locurilor de adunare ale luptătorilor grupării islamiste Hamas care se pregăteau să riposteze unei invazii israeliene de amploare, conform Reuters.

Contraamiralul Daniel Hagari, şeful purtătorilor de cuvânt militari, a anunţat că s-a confirmat numărul ostaticilor luaţi de Hamas în cursul atacului din 7 octombrie pe teritoriul israelian: teroriştii au dus cu forţa în Fâşia Gaza 222 de cetăţeni israelieni şi străini.

Tot ieri, premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a condamnat luările de poziţie care dau Israelului "permisiunea să ucidă", în condiţiile în care Statele Unite şi unele ţări europene au invocat dreptul Israelului de a se apăra.

Mohammed Shtayyeh a declarat, conform AFP: "Ceea ce auzim de la liderii ocupaţiei israeliene despre pregătirile pentru o invazie terestră înseamnă mai multe crime, atrocităţi şi strămutări forţate. Condamnăm luările de poziţie care constituie o permisiune de a ucide şi de a-i oferi Israelului o acoperire politică pentru a comite masacre şi a semăna distrugeri în Gaza".

Amintim că preşedintele american Joe Biden şi liderii principalelor puteri occidentale şi-au reiterat duminică sprijinul lor pentru Israel, cerând totodată respectarea dreptului umanitar internaţional.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Joe Biden a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Rishi Sunak, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul italian Giorgia Meloni. Comunicatul arată că "liderii şi-au reiterat sprijinul pentru Israel şi pentru dreptul său de a se apăra împotriva terorismului, cerând respectarea dreptului umanitar internaţional, mai ales protejarea civililor.

Liban: "Hezbollah nu va intra imediat în război, căci Hamas se descurcă singură câteva luni"

Gruparea şiită libaneză Hezbollah "nu va intra imediat" în războiul împotriva Israelului, în momentul în care va avea loc intervenţia la sol a trupelor israeliene în Fâşia Gaza, deoarece gruparea islamistă palestiniană Hamas "poate rezista luni de zile", a declarat duminică ministrul de Externe libanez Abdallah Bou Habib, într-un interviu acordat postului independent MTV Liban, citat de EFE.

"Hezbollah nu va intra imediat când va avea loc invazia terestră (israeliană în Gaza - n.r.). Hamas spune că poate rezista luni de zile şi că nu va exista nicio reacţie din partea Hezbollah sau a vreunei organizaţii regionale la începutul invaziei", a declarat şeful diplomaţiei libaneze.

În interviu, Bou Habib a afirmat că "prima abordare a Hezbollah, dacă situaţia nu se înrăutăţeşte mult în Gaza, este neintervenţia", deşi a clarificat că guvernul libanez "nu are niciun control asupra lor", cu toate că "există mereu dialog".

Şeful diplomaţiei libaneze a mai declarat că întotdeauna le aminteşte celor din Hezbollah că "Libanul a fost distrus în 2006, dar ei au ieşit întăriţi", iar astăzi "au mai multă putere decât înainte", notează Agerpres.

Bou Habib a mai afirmat: "Dumneavoastră auziţi ce spun israelienii în fiecare zi despre Liban. În timp ce Hezbollah nu spune nimic. Desigur, există intervenţii ale liderilor lor, dar domnul Hasan (Nasrallah - liderul Hezbollah - n.r.) nu a spus încă nimic. Nu cred că vrea război".

Ministrul libanez a făcut astfel aluzie la declaraţiile de duminică ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a avertizat că, dacă gruparea şiită libaneză Hezbollah va intra în război împotriva Israelului în sprijinul mişcării islamiste palestiniene Hamas, va comite "cea mai mare greşeală din viaţa sa" şi "va duce dorul" conflictului din 2006. Acesta a fost răspunsul lui Netanyahu la anunţul făcut sâmbătă de gruparea şiită, care a afirmat că, dacă este necesar "să intervină" în actualul război dintre Israel şi Hamas,"o va face".

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a cerut ieri un armistiţiu între Israel şi gruparea islamistă Hamas, ca să poată fi transportate mai multe ajutoare în Fâşia Gaza, anunţă Reuters. Domnia sa a precizat: "Acum, cel mai important lucru e ca asistenţa umanitară să ajungă în Gaza. (...) Cred că o pauză umanitară este necesară pentru a permite intrarea şi distribuirea ajutorului umanitar".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu mai e hamas....apare altceva...sau altcineva! cauza problemei ramane.....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb