Autorităţile italiene iau în considerare posibilitatea de a elibera vize temporare, care le-ar permite migranţilor să călătorească în ţările europene, potrivit viceministrului de externe de la Roma, Mario Giro. Măsura ar pune şi mai multă presiune pe ţările vecine, pentru a interveni în legătură cu criza migratorie din Peninsula Italiană, transmite Reuters.
Roma se plânge că partenerii europeni nu împart în mod egal povara reprezentată de criza migratorie, după ce autorităţile italiene au înregistrat o creştere îngrijorătoare a migranţilor care traversează Mediterana pe ruta Libia-Italia, potrivit agenţiei.
Autorităţile italiene au avertizat că îşi vor închide porturile pentru navele organizaţiilor non-guvernamentale, care salvează migranţi din Marea Mediterană, deoarece sunt depăşite de numărul migranţilor care au ajuns în Peninsula Italiană, conform sursei.
Giro a explicat că guvernanţii italieni vor să evite gesturile unilaterale, dar se declară împotriva aplicării stricte a regulamentului de la Dublin - care arată că responsabilitatea revine ţării prin care migranţii au intrat în Uniunea Europeană.
Giro a adăugat că este prea devreme pentru a spune câte vize temporare pot fi emise pentru migranţi. Acesta a afirmat că autorităţile italiene care primesc cereri de azil au deja dreptul pentru a emite aceste vize de călătorie în ţările Uniunii Europene.
Viceministrul de externe a precizat: "Suntem într-o luptă pentru supremaţie". Acesta a declarat: "Noi nu acceptăm să fim transportaţi într-un punct de atracţie european sau să ne simţim vinovaţi pentru că salvăm oameni, aşa că decizia care vizează soarta migranţilor care ajung aici este responsabilitatea tuturor".
Ministrul de Interne a avetizat că este vorba de o creştere cu 17% a numărului de migranţi prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut pe ruta Libia-Italia. Ministrul de Externe, Angelino Alfano, a afirmat în urmă cu o zi că emiterea vizelor temporare pentru migranţi nu este pe agenda Guvernului de la Roma.
Peste 93.000 de migranţi, majoritatea din ţările africane sub-sahariene sau din Bangladesh, au ajuns de la începutul anului pe coastele italiene. Italia a trezit reacţii furioase din partea unor executive europene, conform sursei, după ce a decis acum şase ani să acorde permise de şedere pentru migranţii care au fugit din cauza violenţelor din nordul Africii, după ce Primăvara Arabă a cuprins Egipt, Tunisia, Libia.