Italia, prima ţară europeană afectată grav de coronavirus, le va permite unor companii să se redeschidă cât mai repede în această săptămână, în timp ce plănuieşte reluarea activităţilor de producţie şi construcţii începând cu 4 mai, potrivit declaraţiilor premierului Giuseppe Conte.
Oficialul de la Roma a prezentat, într-un interviu publicat ieri de cotidianul La Repubblica, puncte dintr-un plan detaliat de redeschidere a economiei, care va fi lansat la începutul acestei săptămâni.
Conte a descris un proces pe etape care presupune că o mare parte din procesul de fabricaţie va fi repornit la începutul lunii mai, însă locurile frecventate de publicul larg, precum barurile şi restaurantele, vor trebui să mai aştepte puţin. Şcolile vor rămâne închise până în septembrie.
Premierul de la Roma a spus: "Lucrăm în prezent ca să permitem redeschiderea unei bune părţi a întreprinderilor -de la fabricaţie până la construcţii - în 4 mai. Unele companii considerate strategice, inclusiv activităţile care sunt orientate în principal către export, s-ar putea redeschide săptămâna aceasta. Companiile exportatoare trebuie să-şi reia activitatea mai devreme pentru a reduce riscul de a fi scoase din producţie şi de a-şi pierde afacerile. Nu putem prelungi mai mult acest blocaj generat de carantină pentru că riscăm să compromitem serios structura socio-economică a ţării".
Conte a reiterat că orice repornire a activităţilor trebuie să fie treptată, iar companiile ar trebui să introducă măsuri stricte de securitate privind sănătatea înainte să-şi deschidă porţile.
Presa din Italia a menţionat că industriile în care riscul de contagiune este scăzut, cum sunt întreprinderile din industria prelucrătoare şi en-gros, ar urma să se deschidă pe 4 mai. Retailerii s-ar putea redeschide în 11 mai, iar barurile şi restaurantele - în 18 mai, în condiţii de maximă igienă.
Carantina a afectat puternic activităţile din Italia - a treia economie ca mărime din zona euro, iar liderii de afaceri italieni au cerut să fie reduse restricţiile pentru a evita o catastrofă (economică). Oficialii de la Roma au introdus o serie de măsuri, inclusiv împrumuturi acordate de stat, pentru a ajuta întreprinderile să se menţină pe linia de plutire. Dar, unii oameni de afaceri s-au plâns de întârzierile în implementarea acestor măsuri, conform Reuters.
Premierul Conte a precizat că guvernul său monitorizează băncile ca să se asigure că lichiditatea garantată de stat a ajuns la companiile cu probleme financiare. Oficialul italian a mai spus că guvernul lucrează la o serie de măsuri menite să ajute industria prin reducerea birocraţiei.