Italia, a treia economie a zonei euro, intenţionează să lanseze luna aceasta un fond în valoare de până la 40 de miliarde de euro, pentru a ajuta companiile afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19) să-şi majoreze capitalul şi să-şi întărească bilanţul, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, relatează Agerpres.
Aşa numitul "Patrimonio Rilancio" este un vehicul investiţional (SPV) care va fi finanţat de Trezorerie prin emiterea unor bonduri suverane specifice şi va fi gestionat de banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP).
CDP, cu o vechime de 170 de ani, îşi sporeşte rolul activ în economia italiană, încercând să păstreze activele naţionale strategice în mâinile naţionale şi atenuând pagubele provocate de impactul pandemiei.
Profitând de abordarea mai flexibilă a UE privind ajutoarele de stat, fondul va investi în următorii 12 ani în companii non-financiare italiene cu venituri de peste 50 milioane de euro, susţin sursele.
Pentru a sprijini financiar CDP, Trezoreria va emite în câteva tranşe bonduri suverane de până la 40 de miliarde de euro, ceea ce va majora nivelul datoriei publice ca procent din PIB, care deja a atins 155,6% anul trecut, un record pentru Italia după război.
Schema va permite CDP să ajute companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare severe, prin injecţii de capital şi transformarea în acţiuni a bondurilor convertibile.
Multe companii italiene cu venituri de peste 50 milioane de euro, din sectorul agroalimentar, industrial, media şi IT, şi-au exprimat deja interesul în schema Trezoreriei, susţin sursele.
Conform datelor preliminare publicate de Institutul Naţional de Statistică (Istat), Italia a înregistrat un declin al Produsului Intern Brut de 8,8% anul trecut, în timp ce autorităţile de la Roma se aşteptau la o scădere de 9%.
Este cel mai sever declin al PIB-ului Italiei de la Al Doilea Război Mondial.
Pentru 2021 autorităţile de la Roma se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Italiei de 6%, deşi ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a avertizat că datele ar putea fi revizuite în scădere din cauza efectelor pandemiei.
În decembrie, Istat previziona un avans al economiei italiene de 4% în acest an.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit recent estimările privind creşterea economiei Italiei în 2021 la 3%, de la un avans de 5,2% previzionat în octombrie. Pentru 2020, FMI se aştepta la un declin al PIB-ului Italiei de 9,2%, faţă de o scădere de 10,6% prognozată în octombrie.