Ministerul Sănătăţii din Italia va încerca să obţină în instanţă despăgubiri de 1,2 miliarde euro de la "Novartis" AG şi "Roche Holding" AG, după ce autorităţile antitrust au stabilit că cele două companii elveţiene s-au înţeles să împiedice distribuţia unui anumit medicament pentru tratarea unor afecţiuni oftalmologice.
În luna martie, "Novartis" şi "Roche" au fost amendate cu peste 90 de milioane de euro fiecare, după ce autorităţile antitrust din Italia au ajuns la concluzia că cele două companii s-au înţeles să determine medicii să folosească Lucentis, medicament produs în comun de cele două societăţi pentru tratarea unor afecţiuni oftalmologice, în detrimentul Avastin al "Roche", medicament mai vechi şi mai ieftin pe care doctorii îl utilizau pentru aceleaşi afecţiuni.
Ministerul Sănătăţii de la Roma consideră că "Roche" şi "Novartis" au cauzat sistemului public de sănătate daune considerabile în perioada 2012-2014, drept pentru care vrea să obţină despăgubiri.
Cele două companii au negat concluzia autorităţii antitrust privind formarea cartelului şi au informat că vor face apel.
Procesul intentat de Ministerul Sănătăţii ar putea dura mai mulţi ani, având în vedere perioada lungă necesară pentru judecarea cauzelor în Italia.
Companiile "Roche" şi "Novartis" sunt anchetate şi în Franţa. Şi aici cei doi producători de medicamente sunt suspectaţi că au fost implicaţi în practici anticompetitive în legătură cu tratamentul degenerescenţei maculare legate de vârstă (DMLV). Ancheta priveşte, şi în Franţa, produsele Avastin şi Lucentis.