Coaliţia de guvernământ a Italiei a căzut de acord să elimine finanţarea partidelor de la bugetul de stat, ce costă 42 de milioane de euro anual, pe fondul nemulţumirii populare în creştere faţă de discrepanţele tot mai mari dintre politicieni şi populaţie, transmite Financial Times.
Premierul Enrico Letta a calificat, astăzi, decizia de a permite partidelor doar finanţare privată ca pe "un pas foarte important pentru lucrul şi credibilitatea politicii şi a instituţiilor ei".
Hotărârea de Guvern urmează să fie votată de Parlament în maximum 60 de zile, pentru a putea intra în vigoare.
Anunţul a fost făcut de prim-ministru miercuri, în Parlament, înaintea votului de încredere primit de coaliţia guvernamentală pe fondul unei săptămâni de proteste împotriva măsurilor de austeritate ce durează de doi ani.
Finanţarea de stat a partidelor este un vechi subiect de disensiune între partidele italiene tradiţionale şi formaţiunea anti-sistem Mişcarea de Cinci Stele. Aceasta a câştigat enorm de pe urma ideii în campania electorală din acest an, devenind detaşat cel mai mare partid din peninsulă.
În 2012, fondurile publice au fost înjumătăţite, comparativ cu anul anterior, ca urmare a unor scandaluri privind folosirea defectuoasă a banilor statului de administraţiile locale. În alegerile din februarie 2013, orice partid parlamentar a avut dreptul anual la 44-49 de eurocenţi pentru fiecare vot valid şi 50 de cenţi pentru fiecare euro obţinut în urma campaniilor şi a cotizaţiilor membrilor săi.