"Iukos" a dat în judecată "Gazprom" şi "Rosneft"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie 2005

Grupul petrolier rus "Iukos" a acţionat în judecată patru companii energetice din Rusia - "Gazprom", "Gazpromneft", "Baikalfinance Group" şi "Rosneft", cerîndu-le despăgubiri de peste 20 de miliarde de dolari. "Iukos" a recurs la acţiunea în judecată "pentru rolul pe care aceste companii l-au jucat în exproprierea < Iuganskneftegaz >, în decembrie 2004", în pofida unei sentinţe date de o instanţă americană privind încetarea tuturor operaţiunilor de înstrăinare a activelor "Iukos".

Acţiunea, depusă la o instan-ţă americană specializată în falimente (din Texas), face referire la implicarea societăţilor men-ţionate în vînzarea principalei divizii de producţie, "Iugans-kneftegaz", în schimbul sumei de 9,3 miliarde de dolari. Autorităţile ruse au înstrăinat prin licitaţie divizia menţionată, motivînd că trebuie să recupereze o parte din cele peste 27 miliarde de dolari, debite ale "Iukos" către Fisc. Amintim că "Iugansk-neftegaz" a fost cumpărată, iniţial, de "Baikalfinance Group". Aceasta din urmă a fost preluată de "Rosneft", care va fuziona cu "Gazprom".

Specialiştii spun, însă, că guvernul rus are o motivaţie politică pentru măsurile împotriva "Iukos", dat fiind că fostul şef al grupului, Mihail Hodorkovski, a finanţat şi susţinut opoziţia.

O dată cu acţiunea împotriva celor patru firme din Rusia, "Iukos" a înaintat instanţei americane şi un plan de reorganizare. Acesta prevede un termen limită (1 mai) pînă la care creditorii pot veni cu pretenţii privind activele grupului petrolier. "Iukos" a mai cerut curţii să trimită către o instanţă internaţională de arbitraj acţiunea pe care a înaintat-o împotriva guvernului, pe motiv că i-a creat pierderi uriaşe prin vînzarea "Iuganskneftegaz".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb