Grupul petrolier rus "Iukos" a acţionat în judecată patru companii energetice din Rusia - "Gazprom", "Gazpromneft", "Baikalfinance Group" şi "Rosneft", cerîndu-le despăgubiri de peste 20 de miliarde de dolari. "Iukos" a recurs la acţiunea în judecată "pentru rolul pe care aceste companii l-au jucat în exproprierea < Iuganskneftegaz >, în decembrie 2004", în pofida unei sentinţe date de o instanţă americană privind încetarea tuturor operaţiunilor de înstrăinare a activelor "Iukos".
Acţiunea, depusă la o instan-ţă americană specializată în falimente (din Texas), face referire la implicarea societăţilor men-ţionate în vînzarea principalei divizii de producţie, "Iugans-kneftegaz", în schimbul sumei de 9,3 miliarde de dolari. Autorităţile ruse au înstrăinat prin licitaţie divizia menţionată, motivînd că trebuie să recupereze o parte din cele peste 27 miliarde de dolari, debite ale "Iukos" către Fisc. Amintim că "Iugansk-neftegaz" a fost cumpărată, iniţial, de "Baikalfinance Group". Aceasta din urmă a fost preluată de "Rosneft", care va fuziona cu "Gazprom".
Specialiştii spun, însă, că guvernul rus are o motivaţie politică pentru măsurile împotriva "Iukos", dat fiind că fostul şef al grupului, Mihail Hodorkovski, a finanţat şi susţinut opoziţia.
O dată cu acţiunea împotriva celor patru firme din Rusia, "Iukos" a înaintat instanţei americane şi un plan de reorganizare. Acesta prevede un termen limită (1 mai) pînă la care creditorii pot veni cu pretenţii privind activele grupului petrolier. "Iukos" a mai cerut curţii să trimită către o instanţă internaţională de arbitraj acţiunea pe care a înaintat-o împotriva guvernului, pe motiv că i-a creat pierderi uriaşe prin vînzarea "Iuganskneftegaz".