IULIAN FOTA, EX-CONSILIER PREZIDENŢIAL: "Euroscepticismul este o problemă de securitate naţională"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie 2016

Eventuala dispariţie a UE pune în pericol pacea de pe continent

Euroscepticismul este o problemă de securitate naţională, având potenţialul să ne distrugă ţara, este de părere Iulian Fota, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu.

"Orice poate distruge o ţară reprezintă o problemă de securitate naţională şi, dacă ieşim de pe calea europeană, ne expunem şi pe zona de securitate, şi pe zona de modernizare", a declarat domnia sa ieri, în cadrul unei dezbateri cu tema "Combaterea euroscepticismului, extremismului/radicalizării şi consolidarea încrederii în valorile europene".

Fostul consilier a afirmat că euroscepticismul este o mare problemă, iar dacă nu este bine gestionat, ne va pune "într-o situaţie complicată". Mai mult, spune Iulian Fota, o eventuală dispariţie a UE (n.r. - prin ieşirea unor ţări din blocul european) pune în pericol pacea de pe continent.

Birchall: "UE se află la o răscruce de drumuri"

Uniunea Europeană este din ce în ce mai contestată deoarece de multe ori este percepută ca un un proiect mult prea complex, mult prea îndepărtat de cetăţeni, când, în realitate, nu este aşa, a afirmat, cu aceeaşi ocazie, deputatul PSD Ana Birchall, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri europene.

În opinia sa, cauzele euroscepticismului din zilele noastre sunt: criza migraţiei, ameninţările teroriste şi vulnerabilităţile la adresa securităţii statelor membre, recesiunea economică - ale cărei efecte încă sunt pregnante în multe state din regiune -, respectiv inadaptabilitatea partidelor politice la noul context.

Deputatul PSD a declarat că actuala criză a migraţiei arată un simptom mai vechi: "criza încrederii în proiectul european, dar şi între statele membre". Doamna Birchall a atenţionat: "În momentul de faţă, UE se află la o răscruce de drumuri. Fie ieşim din aceste crize mai întăriţi şi mai uniţi, fie neîncrederea între statele membre se va adânci şi va fi începutul sfârşitului proiectului european".

Deputatul PSD a subliniat că reprezentanţii Comisiei Europene trebuie "să aibă un dialog corect şi cinstit cu absolut toate statele membre"

Sergiu Gherghina: "Ascensiune constantă a euroscepticismului în ultimele trei decenii"

În cadrul evenimentului menţionat, domnul Sergiu Gherghina, lector universitar, a prezentat un studiu privind euroscepticismul, arătând că acesta nu este un fenomen recent, ci el există şi se manifestă de trei-patru decenii.

"În ultimele trei decenii se observă o ascensiune constantă a euroscepticismului şi extremismului, marcată de trei elemente cheie: discursul critic la adresa integrării europene, apărut în principal pe fundalul unor eşecuri instituţionale; prevalarea interesului naţional versus supranaţional (în Marea Britanie, Grecia, Franţa); eurofobia - ca şi concept larg răspândit; pronunţarea împotriva UE de către unele formaţiuni politice şi o parte din cetăţeni".

Domnia sa a subliniat că atitudinile critice apar în state cu probleme financiare majore, precum Portugalia, Irlanda, Grecia, Italia şi Spania, însă există şi în alte ţări, chiar în unele care odinioară erau "euro-entuziaste", cum este şi cazul României.

Potrivit autorilor studiului, ca să îşi crească din nou puterea de atracţie, UE ar trebui să redevină un model de prosperitate, să lucreze mai mult la simplificarea imaginii şi să creeze o cultură europeană.

Valentin Lazea, economist: "Potenţialul de a creşte euroscepticismul în România este dat de dezinformare sau de lipsa de cultură de orice fel şi lipsa de solidaritate. Trebuie lucrat cu precădere asupra acestor lucruri".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb