IULIAN IANCU, LA DEZBATERILE LEGILOR DIN DOMENIUL BANCAR: "Senatorul Zamfir a avut curajul să-şi asume oprobriul celor care l-au transformat în ţintă"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 martie 2018

"Senatorul Zamfir a avut curajul să-şi asume oprobriul celor care l-au transformat în ţintă"

Deputatul Iancu se adresează bancherilor: "Dumneavoastră sunteţi experţi şi trebuie să vă dezbrăcaţi de haina partizanatului şi să veniţi în întâmpinarea soluţionării dezechilibrului"

Legile lui Zamfir au trecut şi de Comisia de industrii din Camera Deputaţilor

A fost scandal, ieri, în Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, unde au fost dezbătute proiectele de lege iniţiate de senatorul Daniel Zamfir care privesc plafonarea dobânzilor şi limitarea valorii pe care băncile o pot recupera după cesionarea creanţelor (retractul litigios).

Preţ de circa două ore au avut loc dis­cuţii aprinse pe marginea textelor legislative, reprezentanţii băncilor şi IFN-urilor contrazicându-se cu unii dintre parlamentarii prezenţi la şedinţă. Divergenţele nu au fost doar între aceste două părţi, ci şi între politicienii care susţin iniţiativele lui Zamfir şi cei care spun că proiectele sunt incomplete şi vor avea efecte negative în economie.

Modul conflictual în care au decurs dezbaterile l-au uimit pe Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii, care a remarcat: "Nu am mai avut niciodată o situaţie atât de încordată şi conflictuală în această comisie", continuând: "Balanţa comercială totală a României înregistra minus 3 miliarde euro înainte de aderare, iar acum este minus 12 miliarde euro. Situaţia este de 19 ori în defavoarea noastră, în raport cu Polonia, şi de 24 de ori în raport cu Slovenia, Slovacia şi Ungaria la un loc. Poate fi Ungaria, faţă de noi, într-o situaţie atât de avantajoasă când ştim care este diferenţa dintre terenurile şi produsele agricole româneşti şi cele ungureşti? Am dat aceste cifre, dintr-un studiu pe domeniul agricol, ca să vedeţi cât de mult s-a prăbuşit România şi cât de gravă este situaţia per ansamblu a ţării noastre, în raport cu celelalte ţări. Nici măcar Bulgaria nu mai este un reper de folosit.

De ce suntem astăzi aici? De ce vorbim acest subiect? De ce acest subiect este proiect de lege? De ce avem acest tip de discuţie şi această tensiune? De ce simţim nevoia să reglementăm? Nu cumva s-a creat un dezechilibru care s-a dus la o extremă atât de mare încât se simte nevoia unei intervenţii legislative? Nu era firesc ca el să fie anticipat şi atenuat din timp? Nu era firesc să încercăm cu toţii să intervenim în favoarea reglementării pentru a atenua dezechilibrul respectiv? Doar sinceritatea ne mai poate salva, ca formă supremă a curajului. Nu mai puteam salva situaţia decât dacă avem sinceritate. Dacă rămânem partizani - ori politic, ori economic -, atunci se va menţine dezechilibrul şi suferinţa va plesni. Nu am fi avut această discuţie dacă nu am fi avut un dezechilibru. Poate că domnul senator (n.r. Daniel Zamfir) nu a avut formula cea mai bună, poate nu are limbajul cel mai potrivit, poate nu are forma ideală de dialog cu dumneavoastră, poate nu mai are răbdarea necesară, pentru că nu este nimeni perfect, dar el a avut curajul să-şi asume tot oprobriul tuturor celor care l-au transformat în ţintă. Este foarte greu să devii ţintă şi să ai răbdarea să duci această cruce, chiar dacă nu ai cele mai bune argumente, pentru că nu eşti cel mai bun expert în domeniu. Dumneavoastră (n.r. către bancheri) sunteţi experţi şi dumneavoastră trebuie să vă dezbrăcaţi de această haină a partizanatului şi să veniţi în întâmpinarea soluţionării dezechilibrului".

Plafonarea creditelor ipotecare şi imobiliare la de 2,5 ori mai mult decât dobânda cheie şi a celor de consum la 18%, precum şi achiziţionarea, de către debitor, a locuinţei vândute de bancă unei firme de recuperare la cel mult dublul preţului de cesionare au primit, ieri, aviz favorabil de la deputaţii din Comisia de industrii. Cele două iniţiative legislative urmează să fie dezbătute în comisiile juridică şi de buget.

Băncile şi IFN-urile cer prelungirea termenelor de aprobare a proiectului de lege privind plafonarea dobânzilor

Senatorul Daniel Zamfir a evidenţiat, ieri, diferenţa mare dintre dobânzile la credite şi cele la depozite, afirmând că depozitele bancare au o dobândă medie de 0,4%, dobânda medie percepută la credite depăşind 6%, în condiţiile în care banii din depozite sunt utilizaţi pentru creditare. Daniel Zamfir a menţionat, printre altele, că dobânda anuală efectivă în UE este 1,73%, iar în ţara noastră 6,10%, adăugând că o serie de state europene au dobânzile plafonate.

În replică, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a spus că nicio ţară membră a Uniunii Europene nu a propus o lege a plafonării dobânzilor similară cu iniţiativa aflată în dezbatere. 14 state din 28 nu au o lege în acest sens, 10 ţări raportează dobânda la o medie a pieţei, iar 4 dintre ele au o abordare exogenă, raportând dobânzile la unele dobânzi cheie, dar nu la dobânda băncii centrale, a menţionat domnia sa, precizând că aceste limitări privesc doar unele produse bancare.

Reprezentantul ARB susţine că plafonarea dobânzilor va conduce, printre altele, la creşterea inflaţiei, la restrângerea pieţei creditului, la majorarea costurilor de creditare şi la reducerea dobânzilor la depozite. Dănescu a subliniat că randamentul capitalului în sectorul nostru bancar a fost de 3,5%, în ultimii zece ani, intermedierea financiară din România fiind cea mai scăzută din UE.

Şi reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB) subliniază că implementarea unui plafon pentru dobânda anuală efectivă (DAE) fără să se ţină cont de specificul fiecărui segment de creditare "ar putea avea consecinţe negative atât asupra consumatorilor, cât şi a întregii economii, fie că vorbim despre piaţa imobiliară, retail sau piaţa auto".

În viziunea acestora, "plafonarea, în mod arbitrar şi fără o consultare prealabilă a industriei financiare, a dobânzilor la nivelul întregii pieţe de creditare poate avea ca efect limitarea accesului populaţiei la soluţii de creditare pentru nevoile personale, de bază, ale acestor consumatori, cum ar fi: refinanţare, cheltuieli medicale, bunuri de folosinţă îndelungată (...), cheltuieli ocazionate de renovarea locuinţei sau cheltuieli cu educaţia copiilor".

În acest context, atât reprezentanţii băncilor, cât şi cei ai IFN-urilor solicită parlamentarilor să dialogheze pe subiect şi să le acorde o amânare a termenelor stabilite pentru finalizarea dezbaterilor în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Opinia Cititorului ( 49 )

  1. Cat de obiectiv poate sa fie un om cu credite la banci, al carui frate e in litigiu cu banca si care e imboldit de o liota de dubiosi care se cearta cu bancile? Vorba lui Florin Citu, cand fratele tau e executat silit de banca pe niste terenuri cine sa te creada ca te gandesti la binele poporului? Poate doar (mesaj eliminat conform regulamentului) de la Piata Noua.

    1. Nea Beny, hai siktir cu propaganda.

      Hai sa credem băncile care executa milioane de frați de ai noștri!

      Bai baiete

      Frate-su nu va beneficia de aceasta lege asa ca somn usor. 

      Nea Beny,

      Argumentează solid afirmațiile făcute.

      Prosopul, cât e prosopul? 

      Dacă ești prost de mic, când ești mare numa te joci! Și tu, comentatorul de mai sus, și la fel și cuțu, Câțu!

      Se vede ca lucrezi in BNR

      Total pe lângă Beny Stoica ! Lasă-ne !

      De abia astept sa le dea afara pe bancile acestea hoate din tara. Sa faca o LEGE sa nu mai perceapa dobanda deloc. Poate asa reusesc si eu sa inchiriez cu 800 de euro un apartament de doua camere. Asa la 450 de euro nu este numai de doua ori mai mult decat rata la banca. Si profitul meu.. INCHIDETI BANCILE CAT MAI RAPID, ca prea s-au facut toti proprietari.

      Proprietari caselor sunt băncile daltonistule.

      Hai sa traiesti nea Gogule.

      Tu nu ai inteles nici acum,ca se va termina cu voi?

    Care Iulian Iancu? Ala de la PSD? Il sustine PSD pe marele liberal Zamfir? Iancu nu e ala care a luat o casa de 143 mp pe baza unei legi pentru bisnitarii imobiliari data de Bombonel Nastase? Haida deh, ce mirare ca il sustine pe redistribuitul Zamfir cand vrea sa dea o lege tot pentru bisnitari. Aoleu, ce-am mai ras!

    Am citit in comentariile de la Bursa ca exista oameni platiti de banci sa faca propaganda contra unor politicieni si ziaristi care nu se lasa cumparati sa laude bancile.

    Nu am crezut ca se intimpla asa ceva, pentru ca este prostesc si imoral, dar comentariile 1. si 2. nu lasa nici o indoiala ca bancile au platit niste oameni alfabetizati sa improaste cu noroi. 

    Eu cred ca bancile fac o ilegalitate. 

    Nu cred ca este legal sa cheltuiesti banii bancii ca sa platesti niste bieti oameni cu nevoi banesti sa se trezeasca noaptea ca sa improste cu noroi si sa faca propaganda politica.

    Eu cred ca bancile care fac asta, inclusiv Banca Nationala, trebuie gasite de politie si pedepsite sever de instantele judecatoresti. 

    1. Ce vorbesti ma?:))) Dar un mustacios fara venituri legale dar care se scalda in bani stransi ca "donatii" de la creduli ca sa se lupte cu bancile in vreme ce el bate palma cu ele la tribunal, nu trebuie luat la intrebari? Se cam numeste abuz de incredere. Dar un dubios din Berceni care nu se incadra la credit dar a luat totusi banii ca "s-a descurcat el" sanchi, cu niste credite in cascada ca sa nu il gaseasca, nu trebuie pus sa isi bataie bazinul pe la Politie? Se cam numeste inselaciune. Dar un speculant care da cu chirie fara forme legale, prin Targu Mures, nu trebuie zguduit un pic sa i se mute cararea de pe mijloc? Se cam numeste evaziune fiscala. Voi vorbiti de Politie? :))) La voi acolo in grup colcaie de infractori.

      Bun venit in tara tuturor. Nu a posibilităților.

      Sa nu pice peruca, fixodentul se întreabă unde este.

      Ce urat! Platit de banci sa vorbeasca urat! Platit de banci sa faca mahala! Politia trebuie sa intre in banci si sa-i scoata pe mahalagii in catuse! Ma tem ca dupa aceea, bancile vor ramane pustii.

      Presedintii bancilor care au platit propagandisti trebuie invalidati de Banca Nationala.

      Groningen si Manea

      Si care e legatura cu initiativa legislativa?

      Nu va mai saturati de laturi?

      Nea Beny asta nici macar nu e distractiv desi a luat nume de comediant.Pai daca ai datele astea prezinta-le la Parchet nu comenta anonim pe aici.Vedem acolo daca e denunt calomnios sau nu :) Nu mai intoxica online aiurea .

      Bux Buny

      ...

    Este o vorba: Pe când îți trebuie produsul x? Pe ieri!

    Băncile -Ifn-urile au întins coarda la maxim. 

    Discursul lui Iancu este absolut superb ! Din ce partid e? 

    Daca importam 70% din lapte, carne porc, oua cineva din Parlamentul European, cel românesc, multinaționale nu e vinovat? 

    Pe taran il obligi sa vanda vaca si sa meargă la cules de roși prin Europa, acele roși le cumpăra tatal-mama taranului respectiv in tara. Tara prin plecarea taranului a pierdut lapte, carne, TVA iar Europa a castigat un muncitor, TVA acolo si piață de desfacere. 

    Asta ne-a adus integrarea Europeana? 

    Cata grija au bancheri romani de băncile străine? Iuda sa fie? 

    Ațâța amenințări ca pleacă băncile foarte bine uite ca apar altele bănci legate de numele telefoniei. Or fi bune, rele nu contează, sunt altceva decât bancheri vechi aroganți?

    TIC-TAC 

    1. Da, Iulian Iancu a sesizat curajul lui Daniel Zamfir, care s-a incumetat sa atace principala problema a perioadei, in pofida adversitatii previzibile a bancilor si in pofida puterii lor, cu mare influenta in mass media.

      ....Da.... corecta observatia lui Make ...iar Iancu a mai vrut sa sublinieze .... ca era nevoie de o dezbatere decenta si fara partizanate....Desi sa nu cumva sa ne imbatam cu apa rece si sa fim naivi.....ca toate neajunsurile expuse de Iancu se vor rezolva prin aceasta lege a limitari dobanzilor...este hai sa zicem un mic ajutor in favoarea debitorului...Problemele ridicate de Iancu au cu totul alte radacini mult mai complexe.

    Eu cred ca aceasta plafonare este benefica, inclusiv partea aceea in care se spune ca poti sa-ti rascumperi casa la dublul pretului la care a fost achizitionata creanta. cred ca este normala avand in vedere ca bancile vand creantele pe catva lei !

    Cei ce comentati pe aici nici macar nu ar trebui sa treceti pragul unei banci. Stati baieiti acasa si puneti bani la ciorap ca sa va luati casa, masina etc. Nu cred ca va obliga vreo banca sa mergeti si sa luati credit. Dobanda inseamna costul banilor, ca se vede ca nu prea stiti. De ce nu se cere plafonarea pretului caselor, al rosiilor, al castravetilor etc? Tara asa nu are nicio sansa, se zice ca stam prost ca unii romani nu stiu sa deschida un browser, iaca pe cei care stiu...

    1. Misu draga

      Daca ai pune mana si te-ai informa nitel ai afla ca 14 state membre UE au dobanzile plafonate.

      Doar daca vrei sa cobori la nivelul nostru....daca nu ..ramai acolo sus unde te afli. 

    Domnul Zamfir si domnul Piperea au fost singurele personae care au vazut adevarata fata a bancilor.Multumesc pe aceasta cale si PSD-ului care sustine aceste personae si legile lor.Multumim ca va ganditi la oameni impovarati de datorii.Bancile din Romania au raportat si exportat in tara mama cele mai mariiiiii PROFITURIII.Aceste legi era necesar sa fie promovate de BNR si ANPC.

    atata putem in romania, tara analfabetilor financiari. vine iancu sa se lupte cu oamenii rai care cer dobanzi pe bani imprumutati. de parca astia care iau imprumuturile stau cu pistolul la cap. doi ingineri de ceva, nu stiu exact ce, reglementeaza un domeniu in care nu au nici o pregatire. si totul controlat din umbra de piperea. in rest aceleasi postari clasice troli in bursa, ca sa fie bine, sa nu platim dobanzi, bla bla bla. Daca mercurialul de preturi ar fi functionat vreodata, acum inca eram in comunism fericiti. Dar cand pui limite, se goleste piata baieti. Asta e precum gravitatia, nu poti vota impotriva. Asa ca succes sa stati cu mami si tati pana la batranete.

    1. Cine a zis sa nu platesti dobanzi?

      Asta ai inteles tu din proiectul asta de lege? 

      Ai fi surprins sa afli ca in Germania Franta Italia Spania Belgia.....14 state membre Ue dobanzile sunt plafonate astfel incat sa nu treaca de un anumit prag?

      Tinand cont ca bancile de la noi raporteaza profituri duble fata de media UE eu cred ca nu vor pleca. Aici este raiul pt ele in timp ce marele guvernator este Dumnezeul lor. 

    Eu sunt fortat prin lege ca sa-mi primesc salariul pe card, sa cumpar sau sa vand tot ce depaseste 10mii de euri prin intermediul bancilor, sa fac tranzactii prin banci, economiile mele pot fi retinute de catre banca (legea baill-in) CONTRAR VOINTEI MELE si nu am auzit pe nimeni de la banci sa se dea cu curul de pamant si sa urle in gura mare ca aceste masuri impuse prin lege va "creşterea inflaţiei, la restrângerea pieţei creditului, la majorarea costurilor de creditare şi la reducerea dobânzilor la depozite".[Fragment eliminat conform regulamentului]

    1. ....Da si eu lucrez cu o banca .si nu platesc nici o dobanda si nici un comision. Retrag bani daca vreau cu cardul (fara comision} Platesc toate utilitatile..online..fara comision...( am un contract cu banca si platesc 1 leu /luna}

      Avantajele sunt certe Nu port doldora bani in buzunar..cand am nevoie de ei trec pe langa Bancomat si scot cat vreau si cat am nevoie,,,Sunteti carcotasi,,,uitati-va in tarile civilizate....Noi inca traim in era comunista cu "bani la saltea.

      Pentru toete cele aratate mai sus platesc 1 leu/ pe luna la acea banca...este echivalent cand dau si unui cersitor de pe strada. Mai taceti din gura si vedeti si partea pozitiva.  

      Asta nu înseamnă a lucra cu banca.

      Banca se folosește de banii tăi, care nu reprezintă altceva decât capital în baza căruia banca poate împrumuta de 7 ori mai mult. 

      Cardurile sunt Visa, Maestro, Mastercard, serviciil la care apelează banca pentru atragerea musculițelor. 

      Să-mi spui la ce bancă ai făcut vreodată plata cu cardul și să ne lămurești de ce nicio bancă din România nu acceptă plata cu cardul. Vorbesc despre același mijloc civilizat de plată.

      Deci, de ce sunt băncile comuniste? 

      Noi doar un card bancar.

      Oi suntem avem nevoie de un Țap sa ne conduca. 

      . Anonime ....toate comenzile ce le fac ..online ..le platesc cu cardul sau de ex .in zilele trecute am platit cu cardul online..,abonamentul de telefonie mobila si multe altele...Mata cred ca habar nu ai

      In rest bati "apa-n piua"..... 

    ce a facut voda lapusneanu asa trebuie facut si cu acesti banditi , nu vrem vorbe ci fapte

    Iulian Iancu este prietenul Moscovei care sustine distrugerea sectorului bancar romanesc si instalarea haosului.

    1. si daca acel haos nu este realitatea de fapt , adica adevarul ascuns , ne-am saturat de minciuni

      Moscova, auaileu, Moscova! Veniti romani, dati-va banii la banci, ca altfel vine Moscova si va pupa-n lift!

      Hai ca in lipsa argumentelor aratam vesnica sperietoare: rusii sint de vina!

      Jenant. Ar fi bine sa gindim singuri ce este bine si ce-i rau fara sa ne gindim la cevor partenerii sau dusmanii nostri. 

      Cum sa mai gandim pt noi cand am fost invatati sa gandeasca altii pt noi gen Fmi....

      Iar noi doar sa executam 

      Democrația Te vrea miel de Paste.

    Astia care promulga, voteaza etc ii numiti hoti, le aprindeti luminile in Piata Universitatii, protestati impotriva lor, ciuma rosie, ii acuzati ca distrug tara etc Acum nu mai sunt hoti sau este dupa cum bate vantul ? FALSILOR !

    1. Te uiți prea mult la tv.

      Propaganda securistă este buna, dar nu ține de foame.

      Creditacilor facuți de bănci și de propaganda securistă le este mai aproape propriul maț decât lupta mafiei securiste pentru putere pe baza de harneală anticorupție. :) 

    Nu-mi vine sa cred. BNR nu da voie OTP sa cumpere o banca. Eu de mult ma intreb cum de mai au licenta de functionare, la cate tepe au tras in tara asta.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb