Izolarea a salvat vieţi şi a distrus afaceri

Ocavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 iunie 2020

Izolarea a salvat vieţi şi a distrus afaceri

Există un curent puternic de opinie, bazat şi pe unele studii, potrivit căruia izolarea a salvat milioane de vieţi. Pe de altă parte, voci răzleţe, dar cu greutate, susţin contrariul. În ceea ce priveşte efectele economice ale izolării, consensul este unul foarte larg, un număr uriaş de afaceri au avut de suferit de pe urma măsurilor de combatere a pandemiei.

Măsurile de izolare impuse în criza sanitară provocată de noul coronavirus au salvat mai mult de 3 milioane de vieţi în Europa, potrivit unui studiu realizat pe 11 ţări de o echipă de cercetători de la Imperial College London. Oamenii de ştiinţă spun că măsurile stricte, majoritatea impuse în luna martie, au avut "un efect substanţial" şi au ajutat la reducerea ratei de multiplicare a infecţiei sub 1 până la începutul lunii mai. Rata de multiplicare reprezintă numărul mediu de oameni pe care o persoană infectată îi contaminează. O valoare de peste 1 poate duce la o creştere exponenţială. Echipa de cercetători a estimat că, până la începutul lunii mai, între 12 şi 15 milioane de oameni din 11 ţări - Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia şi Elveţia - au fost infectaţi cu noul coronavirus. Prin compararea numărului deceselor înregistrate cu cel estimat de ei, dacă măsurile de izolare nu ar fi fost introduse, a rezultat că aproximativ 3,1 milioane de morţi au fost evitate.

"Măsurarea eficienţei acestor intervenţii este importantă, având în vedere impactul economic şi social, şi poate indica care sunt acţiunile necesare pentru a menţine controlul", au spus cercetătorii.

Un alt studiu, realizat de cercetători americani, publicat împreună cu cel al ICL în revista Nature, a estimat că măsurile de izolare implementate în China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franţa şi SUA au prevenit sau întârziat în jur de 530 de milioane de cazuri de Covid-19. Concentrându-se pe analiza în şase ţări, cercetătorii americani au comparat rata de creştere a infecţiilor înainte şi după implementarea a peste 1.700 de politici locale, regionale şi naţionale, menite să încetinească ori să oprească răspândirtea Covid-19. Ei au descoperit că, fără vreo politică de acest fel, ratele de infectare cu SARS-CoV-2 ar fi crescut cu 68% pe zi în Iran şi în medie cu 38% pe zi în celelalte cinci ţări. La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului SARS-CoV-2 în Wuhan (China) la finalul anului trecut, au fost înregistrate peste 7,1 milioane de contaminări şi mai mult de 406.000 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.

Pe de altă parte, în luna mai, profesorul Michael Levitt de la Universitatea Stanford, om de ştiinţă distins cu Premiul Nobel pentru Chimie în 2013, declara pentru The Telegraph că izolarea a cauzat mai multe decese decât a împiedicat: "Cred că izolarea nu a salvat vieţi. Cred că ne-a costat vieţi. Poate că ne-a salvat de victime ale unor accidente rutiere, dar pagubele sociale - abuz domestic, divorţuri, alcoolism - au fost extreme. Şi să nu uităm de cei care nu au fost trataţi pentru alte boli în această perioadă. (...) Există un număr imens de oameni care sunt asimptomatici, astfel încât eu sunt de părere că, la momentul la care Marea Britanie a impus măsurile de izolare, deja virusul era foarte răspândit. Cred că o epidemie se poate opri cu izolarea, dar este o armă foarte dură şi foarte medievală, iar această epidemie ar fi putut fi oprită eficient şi cu alte măsuri de bun-simţ, precum măştile sau distanţarea socială. Problema cu epidemiologii este faptul că ei simt că e de datoria lor să sperie oamenii şi să îi trimită în izolare, în distanţare socială. Aşa că spui "vor fi un milion de morţi", iar când vezi că au fost doar 25.000 spui "este aşa pentru că aţi ascultat de sfatul meu". Aşa s-a întâmplat cu Ebola şi cu gripa aviară".

În ceea ce priveşte pagubele economice, încă se fac calcule, dar cifrele sunt pur şi simplu ameţitoare, la un moment dat economiştii de la Oxford Economics vorbeau de 1000 de miliarde de dolari. Potrivit proiecţiilor Comisiei Europene, economia UE se va contracta cu 7,4% în 2020 în contextul pandemiei de coronavirus, o scădere record de la Marea Depresiune. Vor trece ani până când vom afla cu exactitate ce s-a salvat şi ce s-a distrus în aceste luni.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. E clar că viața nu poate merge mai departe la nesfârșit doar numărând morții și umblând permanent cu carpa la gura. Economia fricii are picioare scurte, oamenii își dau seama că au fost mințiți de bănci, guverne, corporații și au declanșat boicotul masiv în toată lumea. Corporațiile nu vor putea trăi la nesfârșit doar din iluzia capitalismului întreținută de tiparnița.

    Oricâtă realitate virtuala ar putea crea oligarhia globalistă, până la urmă oamenii încep să își de-a seama singuri ca e vorba de o iluzie, de o bulă penibilă care se poate sparge oricând.

    Vom avea rezistenta socială masiva la schimbare și revolte violente în toată lumea. Oamenii nu-și doresc sa fie controlați de roboți. 

    1. Oamenii sunt controlati doar in cateva tari - Coreea de Nord, Iran, China, Rusia, Belarus (adica tot Rusia) + alte cateva tari mai mici.

      Faci confuzii mari. 

      "Numarand mortii"? Parca criticai starea de urgenta si izolarea iar acum "numaram mortii"?! 

      "Carpa la gura"? E mai buna decat rahatul pe care il au altii la gura sau decat tarana in gura. 

      De Rusia, China nu ai nimic de scris?

      Tu ai o problema cu tarile vestice si cu lumea libera (asa, cu problemele ei, oricum este muuult mai libera decat lumea in care esti tu). 

      Haideti sa analizam si o alta latura a fenomenului. Declarativ toata lumea doreste reducerea poluarii , conservarea resurselor planetei, o viata confortabila, spatii de locuit generoase, o mobilitate nelimitata, acces

      la toate cuceririle stiintei medicale, un job interesant si bine renumerat. 

      Cel putin in Europa de vest aceste deziderate s-au realizat partial cu pretul importului a zeci de milioane de emigrant prost platiti datorii publice nesustenabile, pierderea leadershipului pe plan international ect. 

      In mod pudic se evita problema bombei demagrafice pe care o reprezinta Africa, America Latina si o parte 

      din Asia. Cand o persoana de notorietate publica incearca sa ridice aceste problem este catalogata la modul injurios si murder. Tiparele de tip socialism, capitalism, democratie, autoritarism nu pot evita 

      intrarea omenirii intr-o perioada de turbulente majore scapate de sub control

    Ceva lipseste in acest articol. Si voi spune cu tarie, ba chiar cu un limbaj dur.

    Izolarea a salvat vieti. Izolarea nu a distrus afaceri. Izolarea a CURATAT afaceri. Izolarea a dat o lectie umanitatii ca se poate trai si altfel. Ca se poate trai mai lent, mai putin excesiv, mai putin distructiv pentru mediu si noi toti. 

    Omenirea a putut invata ca merge foarte bine si fara doua vizite pe saptamana in Mall din care se venea cu toale si porcarii cu brand de cocalari. Ca se poate relaxa doar in parc, fara terase. 

    Si acum vine limbajul contondent. Da, izolarea poate a incetinit afacerile netrebnicilor care te incurajeaza sa cheltui, sa cheltui, pe credit, pe datorie, pe cat mai multa datorie. Sa cheltui. Sa fii in rand cu lumea idioata. 

    Sa reflectam la ce bine a fost in izolare. Din toate punctele de vedere. Si sa ne reluam comportamentul chibzuit, nu pe cel risipitor de dinaintea pandemiei.

    Prefer cozile de masini catre parcuri, munti, natura, celor catre malluri si alte locuri de pierdut banii. 

    1. Este o mare diferenta intre a incuraja si a obliga.

      Pana si tu recunosti ca 'netrebnicii', cum le zici, doar te incurajau sa cheltui banii. Nimeni nu te obliga sa cumperi, puteai foarte bine sa ignori mesajul si sa-ti vezi de drum.

      Tocmai aici e diferenta, izolarea si abuzul de putere din ultima perioada nu-ti ofera liberul arbitru. Vrei, nu vrei, esti oricum obligat sa actionezi cum iti este dictat. Ei au motivat izolarea ca fiind necesara pentru a combate pandemia, tu o preaslavesti ca i-a distrus pe cei care te incurajau, dar nu te obligau sa cheltui. Observi problema? 

      Nu este problema, este oportunitatea, este ocazia oamenilor sa vada ca se poate si fara a ceda tentatiilor care le sunt induse, conditionate de consumerism. Consumerismul este principalul poluator al lumii, nu automobilul. Indienii au vazut muntii din orase, odata poluarea redusa de usoara diminuare a productiei globale. Chinezii au putut respira.

      Asta ucide umanitatea si planeta. Consumerismul. Iar pandemia a fost ocazia mileniului de a invata niste lectii. 

      Consuma tu putin ca aia cu 5 case oricum nu da 2 bani pe ce crezi tu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb