JACK CUTIŞTEANU, PETPROD: "Statul speculează economia şi consumatorii casnici, prin Hidroelectrica, CEO, Nuclearelectrica şi CEH"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 august 2017

"Statul speculează economia şi consumatorii casnici, prin Hidroelectrica, CEO, Nuclearelectrica şi CEH"

Statul speculează economia şi consumatorii casnici, prin Hidroelectrica, CEO, Nucleareletrica şi CEH, este de părere Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod, făcând referire evoluţia preţului energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM. "Criza din ianuarie - februarie 2017 care nu s-a terminat", ne-a spus domnia sa.

Preţul electricităţii a crescut constant, în această vară, ajungând, săptămâna trecută, chiar la valorile înregistrate în luna ianuarie a acestui an. Situaţia din ultima perioadă i-a pus pe gânduri atât pe reprezentanţii Guvernului, care au solicitat soluţii pentru remedierea acesteia, cât şi pe Guvernatorul Băncii Naţionale a României, care a spus, vineri, că o mare parte din creşterea inflaţiei va proveni din majorarea preţului electricităţii.

În acest context, domnul Cutişteanu ne-a transmis consideraţiile sale pe subiect, pe care le publicăm alăturat, în integralitate.

"NUMELE JOCULUI: SPECULA

Cumpărătorii întreţin preţurile mari pe PZU

Subiectul creşterii preţurilor pe piaţa spot de energie a fost dezbătut şi tocat mărunt de foarte mulţi «specialişti» în materie. De la Guvernatorul BNR şi ministrul Energiei, Preşedintele ANRE şi Preşedintele AFEER, la alţii fără titluri publice. Am făcut-o şi eu sumar, în ziarul BURSA şi pe Facebook.

Numele jocului în Piaţa de Energie este "Specula".

Într-o piaţă liberă, aşa cum este Piaţa de Energie, pe o bursă care respectă toate regulile, a specula o oportunitate nu este condamnabil, chiar dimpotrivă.

Noi suntem, însă, într-un scenariu puţin diferit. Să analizăm succint cine este speculat şi cine speculează.

Speculaţi sunt consumatorii, industriali sau casnici şi asimilaţi casnici. Consumatorii vor plăti factura.

Cine speculează: în absenţa contribuţiei energiei eoliene (nu bate vântul când e foarte cald), 90% din producţia de energie este a producătorilor de stat. Statul, prin producătorii Hidroelectrica, CEO, Nucleareletrica, CEH, speculează economia şi consumatorii casnici.

Cauzele crizei actuale au fost enumerate de cei care şi-au dat părerea, de voie sau de nevoie, şi iată-le :

- Amânarea licitaţiei pentru FUI;

- Canicula şi creşterea consumului cam cu 10-12%;

- Scăderea debitului Dunării (nu este o tragedie ca în 2011, 2012 - nu este Forţă Majoră în Hidro!).

Cam atât.

Adaug eu o cauză: criza din ianuarie - februarie 2017, care nu s-a terminat.

Despre caniculă şi vreme foarte caldă, despre hidraulicitate scăzută se ştia din martie 2017. Din criza ianuarie-februarie 2017 s-a ieşit greu şi cu pierderi. Ce au învăţat furnizorii, traderii şi distribuitorii care au supravieţuit crizei din ianuarie 2017? Cum s-au pregătit pentru o nouă criză, nu de ger, ci de căldură? Nu au învăţat nimic şi s-au trezit într-o nouă criză, sperâd că, începând din martie, preţurile îşi vor reveni. Ei bine, nu a fost aşa şi s-a văzut destul de devreme că producătorii nu vor ceda o poziţie câştigată.

Ce au făcut autorităţile în noua situaţie?

- ANRE a spus că nu sesizează anomalii în funcţionarea pieţei şi nu poate interveni;

- Ministerul Energiei s-a întâlnit de câteva ori cu ANRE spunând că ar face ceva, dar nu ştie ce şi aşteaptă ca ANRE să-i spună ce. A informat Consiliul Concurenţei de posibila existenţă a unor indicii de «cooperativă» a producătorilor;

- ANRE a deschis o investigaţie proprie;

- Consiliul Concurenţei analizează.

În tot acest timp, «cooperativa» speculează.

Domnul director general Cătălin Stancu de la Electrica, îngrijorat probabil de pierderile înregistrate şi de perspectiva sumbră a continuării condiţiilor atmosferice caniculare a licitaţiei din 10 august - energie pentru FUI -, a avansat o idee interesantă: plafonarea preţurilor pe PZU. Sigur, poate fi invocat precedentul plafonării preţurilor pe Piaţa de Echilibrare, numai că situaţia nu este comparabilă. În piaţa de echilibrare există numai oferte de vânzare cantitate - preţ şi un dirijor - DEN - care decide pe cine acceptă. Nu e o bursă. PZU este o bursă, există vânzători şi cumpărători. Există ofertă de vânzare şi cereri de cumpărare. Intersecţia curbelor de vânzare cu cele de cumpărare determină PIP-ul - Punctul de Închidere a Pieţei. Care preţuri doriţi să fie plafonate, domnule director general? Cine vă împiedică să faceţi cu toţii, marii cumpărători pe PZU, adică marii furnizori şi distribuitori, o plafonare a preţurilor de cumpărare? Dacă doriţi, putem analiza împreună curbele agregate, ca să constatăm că, de fapt, cumpărătorii întreţin preţurile mari pe PZU!"

JACK CUTIŞTEANU, director general Petprod

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. [Mesaj eliminat conform regulamentului]

    [Mesaj eliminat conform regulamentului]

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb