Guvernul japonez va trimite membri ai Forţelor sale de Autoapărare (armata) şi un avion pentru a evacua circa 60 de cetăţeni rămaşi blocaţi în Sudan în urma intensificării luptelor, informează Agerpres.
"Am reuşit să luăm legătura cu aceste 60 de persoane de acolo, dar ele se află într-o situaţie dificilă din cauza lipsei de hrană şi apă, precum şi a frecventelor întreruperi de energie electrică şi a înrăutăţirii situaţiei, aşa că guvernul le acordă asistenţă în toate modurile posibile", a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al executivului nipon, Hirokazu Matsuno.
Întrebat despre aceste persoane, Matsuno a explicat că este vorba, în principal, de diplomaţi, personal umanitar şi cetăţeni japonezi stabiliţi în Sudan şi cu familia la faţa locului.
De asemenea, el a adăugat că o echipă specială de salvare a fost formată la Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu Ministerul Apărării.
Răspunsul guvernului nipon vine la o zi după ce miniştrii de externe din Grupul celor şapte ţări puternic industrializate (G7) au condamnat cu fermitate luptele din Sudan şi au făcut apel la încetarea focului şi la revenirea la dialog pentru "restabilirea tranziţiei democratice".
"Îndemnăm părţile să înceteze ostilităţile imediat şi fără condiţii prealabile. Le solicităm să renunţe la violenţă, să se întoarcă la negocieri şi să ia măsuri active pentru a reduce tensiunile", se arată în declaraţia comună adoptată ieri, la finalul reuniunii miniştrilor de Externe ai G7 din oraşul japonez Karuizawa.
Miniştrii de Externe ai Japoniei, Germaniei, Canadei, Franţei, Italiei, Regatului Unit şi Statelor Unite au pus accentul pe protecţia civililor din zonă, inclusiv a personalului diplomatic şi umanitar.
Cel puţin 270 de persoane au murit, iar peste 2.000 au fost rănite în confruntările dintre armată şi paramilitarii din Sudan, declanşate la finalul săptămânii trecute la Khartoum şi în alte oraşe din ţară, a indicat ieri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Luptele, care au început pe 15 aprilie între armata sudaneză şi gruparea paramilitară a Forţelor de Sprijin Rapid (FSR), urmează unor săptămâni de tensiuni legate de reforma forţelor de securitate în timpul negocierilor pentru formarea unui nou guvern de tranziţie.
Cele două forţe militare au fost responsabile în comun, în octombrie 2021, de răsturnarea printr-o lovitură de stat a guvernului de tranziţie din Sudan.