Vicepreşedintele SUA, JD Vance, datorează scuze României pentru declaraţiile sale privind anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024, scrie Bloomberg într-o analiză semnată de jurnalistul Marc Champion., care poate fi rezumată în felul următor.
Potrivit acestuia, dacă Vance ar fi analizat mai atent dovezile disponibile, ar fi observat că instituţiile româneşti au fost ţinta unui amplu atac informaţional şi au nevoie de sprijinul SUA.
În februarie, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, Vance a criticat Europa pentru ceea ce a numit abandonul democraţiei, invocând exemplul României. El a acuzat Bucureştiul că a anulat un scrutin câştigat de un outsider politic, fără o justificare solidă. Deşi Champion admite că unele dintre criticile lui Vance erau parţial întemeiate, susţine că realitatea este mult mai complexă.
Anularea votului a venit pe fondul unei campanii masive de manipulare pe reţelele sociale, în special pe TikTok, unde un val artificial de sprijin l-a propulsat pe candidatul Călin Georgescu, un outsider politic cu tendinţe extremiste, de la 1% în sondaje la peste 23% la urne. Autorităţile române, lipsite de resurse adecvate pentru monitorizarea fenomenului, nu au reuşit să prevină fenomenul.
Jurnalistul Mircea Toma, membru CNA, a explicat că instituţiile de reglementare s-au confruntat cu o avalanşă de conţinut generat artificial, greu de controlat într-un spaţiu digital nereglementat. TikTok a eliminat ulterior mii de conturi suspecte şi a crescut capacitatea de moderare în România, însă provocarea a fost comparată cu "lupta cu o linguriţă împotriva unui tsunami".
Campania de manipulare a fost dezvăluită de investigaţii jurnalistice şi rapoarte oficiale. Conform unei anchete realizate de Victor Ilie, reţeaua de influenceri implicaţi în promovarea lui Georgescu avea legături cu AdNow LLP, o companie britanică cu origini ruseşti, specializată în campanii de propagandă şi dezinformare.
Un raport al agenţiei franceze Viginum a descris campania drept un caz de "astroturfing" sofisticat, organizat prin mii de conturi false şi reţele de comunicare pe Discord şi Telegram, toate coordonate pentru a amplifica artificial sprijinul pentru Georgescu. În paralel, procurorii români au început investigaţii internaţionale, vizând peste 20.000 de conturi create din Turcia, cu adrese de email ruseşti.
În urma acestor dezvăluiri, Călin Georgescu a fost exclus de la reluarea alegerilor şi este inculpat pentru şase infracţiuni, inclusiv subminarea ordinii constituţionale şi înfiinţarea unei organizaţii extremiste. El respinge toate acuzaţiile, susţinând că este victima unui regim represiv.
Marc Champion avertizează că lecţia din România nu este despre un eşec democratic izolat, ci despre modul în care reţelele sociale pot fi folosite pentru a manipula procese electorale oriunde în lume - un semnal de alarmă pentru întreaga comunitate internaţională.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 10:25)
Serios ??
România, sever retrogradată de la „democrație deficitară”
la „regim hibrid” în Indexul Democrației 2024.Democratie mai
slaba decat in : Libia,Pakistan,Senegal,Chad,Jo rdania,Congo,
Guinea-Bissau (unde 10% din populatie mai practica canibalismul ocazional).
JD Vance, are dreptate cand critica România pentru anularea alegerilor prezidenţiale;
"Nu ai valori comune cu SUA dacă anulezi alegerile pentru că nu-ţi place rezultatul,
si ţi-e atât de frică de oamenii, tăi încât le închizi gura”
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 11:02)
Canibalismul,traieste in tarile mentionate in postarea nr, 1. Oare nu cumva si in romania,anumite institutii canibalizeaza prin deciziile pe care le iau impotriva cetatenilor sai.Intr-o tara democrata,institutiile de forta ale statului si nu nmai ele,au fost infiintate nu pentru a baga la puscarie cetatenii care au alte convingeri decat cei care detin puterea. Toate aceste institutii,au obligatia si rolul,de a veghea ca in romania sa fie respectata legea,inainte de a se pune in pericol legea.Cand nu mai este democratie,puterea nu mai este a poporului ci,a celor alesi de popor ca sa ii apere.Curat murdar coane fanica. Bloomberg,cati bani o fi luat de la guvernanti ca sa ii spele de rusinea incalcarii democratiei,prin anularea alegerilor libere si ingroparea democratiei dupa cum le convine conducatorilor vremelnici.!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 11:47)
citeste si tu constitutia si nu mai visa
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 12:42)
De ce nu ne mai bucurăm de imaginile cu daci liberi georgiști pe tiktok?
Unde e revoluția știrbilor noștri? :
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 12:50)
Nici nu este cazul sa mai avem "valori comune" cu SUA, pentru ca in SUA nu mai sunt promovate valorile. Acolo se instaleaza dictatura. Spre deosebire de americani, Romania a reusit performanta de a contracara ingerintele Rusiei in alegeri. Democratia noastra este mai smechera decat a americanilor pentru ca si-a inteles lungul nasului si s-a protejat. Democratia americana devine democratie de tip rusesc. Este in picaj.
Dupa gandirea ta, nu ai voie sa anulezi o hotie si efectele ei, nu ai voie sa condamni hotul pentru ca este afectata libertatea cetateanului (infractor) si democratia. Pe bune? Ne transformam in "sat fara caini", in care oricine poate sa faca orice in numele democratiei? Asta nu mai este democratie, ci anarhie. Am exagerat deja prea mult cu democratia asta si s-a cam sarit gardul in numele ei.
Nu am auzit de guri inchise decat la rusi, chinezi, nordcoreeni, bielorusi si mai nou la americani (unde universitatile sunt santajate pentru a pune botnita studentilor). Vad ca aici, in Romania, esti slobod sa iti comunici prostiile. Nu te aresteaza nimeni.
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 28.04.2025, 10:29)
...
3. Parere
(mesaj trimis de Ioan în data de 28.04.2025, 11:06)
Eu cred că putem discuta despre democrație doar în măsura în care,prin exercitarea ei NU se lezează interesul național.Democratia este doar unul din instrumentele cu care ne protejam interesul național român.Acest interes,cred eu,a fost,este și va fi,îndepărtarea Rusiei de teritoriile vorbitorilor de limbă română.Prin urmare,cred că va fi întotdeauna necesar că persoanele care promovează narativul Moscovei,sa fie eliminate din competiție.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 11:25)
Poate ne indici măcar un alineat din vreo lege în care scrie ca nu pot avea opinii pro Rusia sau China sau Iran s.a.m.d. Sau vreo decizie a VSAT prin care este declarata oficial vreo tara, oricare tara, drept dușman al României. Și, dacă n-ai nimic din cele de mai sus, cum justifici încălcarea drepturilor constituționale ale unui cetățean roman, oricare cetățean roman?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 11:35)
Nea Ioane.Ai dreptate sa vorbești,ca de ești și mâța om. Ai dreptate,sa îndepărtăm teritoriile românești de Rusia. Cu teritoriile românești din Ucraina cum procedam.? Acele teritorii nu sunt tot românești. Cred ca ai ceva gauri în cap, sau ai băut prea mult aseară. Eu, ca cetățean care îmi iubesc tara, vreau sa îmi spui când a început războiul ruso-roman, întrucât,eu, vreau sa merg pe front sa ii îndepărtez pe rusi de teritoriile românești. !
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 11:46)
pai citeste constitutia si pricepi repede
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 12:20)
In actuala constitutie, e garantata democratia, si aparteneneta la EU. De-asta cei ce voiau sa anuleze democratia("desfiintez partidele politice"), desfiintarea institutiei presidintelui ales la 5 ani si inlociurea cu "conducator de glie", si voiau sa ne scoata din EU, si sa stea in genunchi in fata la putin, de-asta au facut campanie in secret.
Ca ei isi fac campanie din 2015, chiar dupa dedclaratiile lui peschir, am vazut si noi reclamele cu nostalgia comunismului, revolutia a fost o greseala , eram saraci dar fericiti(in URSS). Care apoi s-au transformat toate in reclame cg, cu 2 saptamani inainte de alegeri. Minunea AI. Fiecare a primit mesaj personalizat in care i se rezolvau toate problemele , toate dorintele, stiute f bine de AI.
Momentul in care AI va conduce lumea se apropie. Deocamdata se lasa folosit de unii pt a aranja alegeri. Deocamdata.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 12:44)
Poți avea opinii proruse, ca orice consumator de la berărie, dar nu mai poți candida la o funcție în stat.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 13:00)
Am citit-o! Nimic din flatulatiile mintii voastre nu apare in Constitutie!
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2025, 13:02)
O tot papagiliciti cu asta! Concret si clar, cu trimitere la articol si alineat din lege sau din Constitutie, unde scrie ce aberati voi?