Actualizare 15:28 Dragnea: "În CSAT ar trebui să se ia o decizie cu privire la refugiaţi"
O decizie comună a României cu privire la refugiaţi şi la măsurile care se impun în această situaţie ar trebui luată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, consideră preşedintele PSD, Liviu Dragnea, relatează surse din presă.
"Domnul prim-ministru ne-a făcut în şedinţa Biroului Permanent Naţional o prezentare a ce a discutat cu cei doi premieri din Bulgaria şi din Serbia despre situaţia refugiaţilor. Părerea mea este că în acest subiect - închiderea sau neînchiderea graniţelor, un posibil flux de imigranţi care ar urma să vină către România - toate instituţiile ar trebui să colaboreze mult mai bine şi ar trebui să se întâlnească direct. (...) Cred că în CSAT, unde sunt toate instituţiile care au atribuţii exact în acest domeniu, ar trebui să se discute aceste lucruri să se ia o decizie comună a României, pentru că este vorba de interesul statului român şi de interesul şi îngrijorările tuturor cetăţenilor români", a afirmat Dragnea la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD.
El a subliniat că subiectul migranţilor este unul extrem de important şi că este o problemă "mai mult decât europeană".
"Vorbim de un număr impresionant de imigranţi şi în fiecare zi sunt din ce în ce mai mulţi care traversează zone mari din Europa. Nu este un subiect simplu, sunt ţări din Europa care au luat sau urmează să ia unele măsuri şi cred că statul român, prin instituţiile sale - Preşedinţie, Guvern, servicii specializate, Ministerul de Interne şi celelalte instituţii -, ar trebui să aibă o analiză foarte serioasă şi să fie o comunicare foarte eficientă şi foarte clară", a menţionat Dragnea.
(A.L.)
-----
Actualizare 15:05 Imigranţii care ajung în Suedia refuză să se mute în locuinţele oferite
Imigranţii care au ajuns în Suedia au refuzat din nou să se mute în locuinţele oferite gratuit de autorităţi, informează luni cotidianul Dalarnas Tidningar, citat de agenţia de presă TASS.
Duminică un autobuz al Departamentului pentru Migraţie a transportat 35 de refugiaţi în satul Lima, la 40 de kilometri de oraşul Malung din provincia Dalarna, în centrul Suediei. Funcţionarii intenţionau să-i cazeze pe refugiaţi în căsuţele dintr-un parc turistic, însă imigranţii au refuzat să coboare din autobuz, deoarece, în opinia lor, noul punct de primire este izolat de mediul urban, informează cotidianul Dalarnas Tidningar.
Reprezentantul Departamentului pentru Migraţie, Matilda Niang, a declarat: "Acest loc li s-a părut prea îndepărtat de toate".
În urma negocierilor cu autorităţile suedeze, câţiva refugiaţi au acceptat, spre dimineaţă, să se mute în căsuţele special amenajate. Ceilalţi refugiaţi au continuat acţiunea de protest în autocar, informează sursa citată.
Însoţitorii au încercat să le explice refugiaţilor că alegerea de locuinţe este limitată, în contextul unui aflux imens de imigranţi şi că autorităţile suedeze nu pot să le ofere altceva, relatează cotidianul Dalarnas Tidningar, citat de agenţia de presă TASS.
Potrivit Departamentului pentru Migraţie, numărul de imigranţi care au ajuns în Suedia se ridică deja la 105.000.
--------
Ţările vizate de un aflux masiv de migranţi ce sosesc în Europa prin ruta din Balcani au decis duminică noapte să creeze 100.000 de locuri de primire pentru a gestiona mai bine acest aflux, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de AFP şi Reuters.
Dintre acestea, 50000 de locuri vor fi în Grecia, a mai precizat preşedintele Comisiei Europene.
În timpul unui mini-summit de urgenţă, cele opt ţări UE situate ruta Balcanică, precum şi Serbia, Macedonia şi Albania au acceptat "creşterea capacităţilor de primire (a refugiaţilor) pentru a ajunge la 100.000 de locuri în Grecia şi în Balcanii de Vest", a declarat Juncker într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel şi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Antonio Guterres.
Angela Merkel a declarat: "Grecia s-a angajat în mod remarcabil acceptând să creeze, de asemenea cu ajutorul ONU, 30.000 de locuri de primire până la sfârşitul anului".
Cancelarul german a precizat: "În a doua fază, 20.000 de locuri de primire vor fi create în familii gazdă şi locuinţe subvenţionate de UNHCR".
Angela merkel a estimat că aceasta va fi "o primă etapă pentru o mai bună gestionare a fluxului".
Jean-Claude Juncker a declarat că: "Gestionarea fluxului împreună este singura modalitate de a restabili ordinea şi încetini afluxul necontrolat de persoane".
Antonio Guterres (UNHCR) a declarat că "tocmai prin intermediul acestor centre de primire se va putea apoi începe înregistrarea solicitanţilor de azil sirieni, irakieni şi din Eritreea în Grecia".