Jeffrey Franks: Trebuie să scăpăm definitiv de sistemul băieţilor deştepţi

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 noiembrie 2011

Cea mai mare provocare pentru autorităţile române o reprezintă implementarea unor reforme profunde la nivelul întreprinderilor de stat, fiind nevoie de o infuzie de capital şi de management privat, a declarat, ieri, Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România.

Domnia sa a precizat: "Trebuie să scăpăm definitiv de un sistem în care băieţii deştepţi din sectorul public şi sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, în timp ce angajaţii lor şi publicul larg plătesc aceste activităţi ineficiente".

Jeffrey Franks a adăugat că a văzut destulă determinare din partea miniştrilor şi autorităţilor române, în general, pentru grăbirea procesului de privatizare şi numirea managementului privat la companiile de stat. Totuşi, domnia sa crede că este nevoie de mai multă acţiune şi de definitivarea legislaţiei până la finele anului.

Şeful misiunii FMI a declarat că investiţiile, sănătatea şi arieratele rămân principalele provocări pentru următoarea perioadă.

Autorităţile noastre trebuie să acorde o atenţie continuă pentru realizarea investiţiilor publice, a reformelor în sistemul sanitar şi pentru reducerea arieratelor.

Domnia sa a afirmat: "Există unele provocări fiscale importante ce vor impune o atenţie continuă. În primul rând, Guvernul trebuie să continue eforturile pentru a impulsiona investiţiile publice".

Acest obiectiv este realizabil, mai ales în contextul reducerii cofinanţării naţionale pentru proiecte cu fonduri europene, şeful misiunii FMI precizând: "Atractivitatea fondurilor europene nu a fost niciodată mai mare. Pentru fiecare euro cheltuit, România va primi înapoi de la Bruxelles 20 de euro".

În privinţa sistemului sanitar, cererile sunt mai mari decât resursele, ceea ce slăbeşte sănătatea financiară a sistemului, a declarat Jeffrey Franks, adăugând că resursele sunt ineficient cheltuiete, "privându-i pe cei nevoiaşi".

Domnia sa a mai precizat: "Autorităţile au eliminat aproape în totalitate arieratele bugetului de stat şi asigurări sociale, dar autorităţile abia încep să se concentreze pe arieratele întreprinderilor de stat. Aceste facturi neplătite reprezintă o frână majoră în calea creşterii pentru că firmele care au aceste datorii nu au bani de investiţii".

Franks: Am definitivat lista companiilor care vor fi privatizate

Jeffrey Franks a anunţat că filialele de distribuţie şi furnizare ale "Electrica", "Electrica Serv", "Elcen" Bucureşti şi cele două complexe energetice care urmează să fie înfiinţate au fost incluse pe lista companiilor la care statul va vinde pachetele majoritare de acţiuni.

Domnia sa a declarat: "Am definitivat lista companiilor pentru care statul va privatiza pachetul majoritar de acţiuni şi din aceasta fac parte Oltchim, Cuprumin, CFR Marfă, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Electrica Distribuţie, Elcen Bucureşti şi cele două companii energetice, Oltenia şi Hunedoara, care vor fi înfiinţate prin unirea mai multor unităţi".

Domnia sa a explicat că privatizarea celor două complexe energetice prin vânzarea pachetelor majoritare a fost discutată cu preşedintele Traian Băsescu, care a fost de acord cu propunerea.

Franks: Salariile şi pensiile vor fi majorate limitat în 2012

Jeffrey Franks a declarat că a convenit cu Guvernul să îngheţe salariile şi pensiile în sectorul public, dar cu posibilitatea să le poată majora limitat la mijlocul anului viitor, dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.

"Am convenit că, dacă condiţiile permit, să se facă o majorare limitată a salariilor din sectorul public şi al pensiilor", potrivit domniei sale.

Şeful misiunii FMI a precizat că orice creştere a pensiilor va fi "modestă", nu cum s-a întâmplat în trecut, şi a dat ca exemplu o creştere, probabilă, echivalentă cu rata inflaţiei.

Jeffrey Franks a anunţat că o delegaţia a FMI urmează să vină, în aprilie, ca să discute cu autorităţile despre evoluţia bugetară din primul trimestru. Dacă se constată că, în 2012, va exista spaţiu pentru majorări de venituri, atunci Guvernul ar putea decide creşterea salariilor în lunile următoare, a adăugat domnia sa.

Şeful misiunii FMI a amintit că legea responsabilităţii fiscale nu permite decizii privind majorări de venituri înainte cu şase luni de alegeri, dar Guvernul poate să hotărască creşterea salariilor şi pensiilor în luna mai şi să o pună în aplicare abia după două luni.

Istvan Szekely, CE: Estimăm o creştere economică de circa 2%

Comisia Europeană estimează, pentru anul viitor, o creştere economică în jur de 2%, iar ţinta de deficit bugetar calculat pe cash a fost stabilită la 1,9 - 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB), ca să se situeze sub 3% din PIB potrivit standardelor ESA, a declarat, ieri, Istvan Szekely, şeful misiunii Comisiei Europene în România.

Jeffrey Franks a declarat, ieri, că FMI a revizuit în scădere prognoza de creştere economică, din 2012, la 1,8 - 2,3%, pentru anul viitor, condiţionată de o mai bună absorbţie a fondurilor europene.

Domnia sa a adăugat că incertitudinile de pe plan internaţional au sporit semnificativ, astfel încât FMI îşi menţine prognoza de creştere economică de 1,5%, pentru acest an, care va fi susţinută de exporturi puternice, de un an agricol bun şi de reluarea modestă a cererii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb